Roy Forbes Harrod Kimdir?

Roy Forbes Harrod Kısaca Hayatı

13 Şubat 1900 yılında Londra’da doğmuştur. Babası Dawes Harrod iş adamı ve iki tarihi monografi yazarı, annesi Frances de yazardı. Nobel Ekonomi Ödülü komitesinde yer alan Assar Lindbeck anılarında “Eğer Harrod daha fazla yaşasaydı Nobel Ödülü’ne layık görülecekti” diye yazmıştır. Sir Harrod Wilhelmine Creswell (1911-2005) ile evlenmiştir. Oğullarından biri BBC’de ekonomi muhabiri olarak çalışmıştır. Kariyerinin ilk zamanlarında Harrod sık sık seç- tiği alan ile ilgili memnuniyetsizliğini dile getirmiştir. Eşi de bunun doğru olduğunu vurgulamış ve Harrod’un hep politik veya felsefik kariyer seçmediği için pişman olduğunu, üzüldüğünü belirtmiştir. 1978 yılında Norfolk İngiltere’de hayatını kaybetmiştir.

Eğitim Hayatı

Roy Harrod önce St. Paul Okuluna kaydolmuş ve ardından Westminster Okulu‘na devam etmiştir. Tarih alanında kazanmış olduğu bursu ile Oxford’daki New College’e başlamıştır. 1922 yılında Keynes’le tanışmış olduğu Cambridge’teki Kings College’e geçmiştir. Oxford’a döndükten sonra Christ Church’te ekonomi alanında öğretmenlik yapmıştır. Keynes’in ölümüne kadar onunla temas halinde olmuş, 1951 yılında da en ünlü yazılarından olan Keynes’in biyografisini yazmıştır. Harrod Nutfield College’de 1938-1947 ve 1954-1958 yılları arasında çalışmıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’in istatistik ile ilgili S bölümünde çalışmıştır. 1945 yılındaki genel seçimde Huddesfield’de Liberal Parti’den aday olmuş ve bu seçimi 3. sırada tamamlayabilmiştir. 1967 yılında emekli olduktan sonra Nortfolk’a taşınmıştır. Verdiği bir röportajda ABD’nin Hindiçini’de gerçekleştirdiği operasyonun yanında olduğunu belirtmiştir.

İktisada Yaptığı Katkılar

ABD’li iktisatçı Domar ile, bir ekonomide iktisadi büyümenin dengeli olabilmesinin koşullarını ayrı ayrı model geliştirip benzer sonuçlara ulaşmışlar ve tezleri iktisat literatüründe Harrod-Domar modeli olarak anılmaya başlanmıştır. Varsayımları arasında, sınırsız miktarda işsiz bulunması, fiyatları artırmadan çıktının yükseltilebileceği, sermayenin marjinal fiziki verimliliğinin sabit olması, her bir birim sermaye artışı çıktı miktarını aynı oranda artırmakta olduğu, çıktı düzeyinin var olan sermaye stokunun sabit bir fonksiyonu olduğu bulunmaktadır. Bu model aynı zamanda dışsal büyüme modelinin öncülerinden sayılmaktadır. Sir Roy Harrod daha çok Harrod-Domar Modeli ile büyüme teorisine yapmış olduğu katkılarla tanınmış olmasına karşılık, aynı zamanda bazı iktisatçılar tarafından dışsal para teorisinin açıklanmasını yapan ilk Post-Keynesyen iktisatçı olarak anılmaktadır. “Para” adlı kitabında çağdaş para sistemlerinde paranın nasıl çalıştığını ayrıntılı bir şekilde açıklamaktadır. Kredilerin mevduat oluşturduğunu, merkez bankalarının da faiz oranları ile ekonomik faaliyet düzeyini kontrol etmede etkili olduklarını ve bununla birlikte “crowding out” kavramını açıklamıştır. Bu sebeple Sir Roy Domar Modern Para Okulu iktisatçıları arasında öncü sayılmaktadır.

Eserleri

“Harrod-Domar Büyüme Modeli, Uluslararası İktisat” gibi çalışmalarıyla iktisat biliminin unutulmazları arasında yer almıştır.