‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı?

ABD’nin son başkanlık seçim süreci dünya ekonomisinin bir numaralı gündem maddesiydi. Seçilen bir sonraki ABD başkanının izleyeceği ekonomi politikaları, hem para politikası, hem de vergi politikası tercihleri merak konusu. Ayrıca, uluslararası ekonomik sistemi derinden sarsan jeopolitik ve jeoekonomik gerginliklere yönelik yaklaşımları hem küresel piyasalar, küresel ticaret üzerinde önemli etkilere sebep olacak. ABD’nin 47. başkanı olan Donald Trump’ın 45. başkan iken izlediği politikalar, ABD sanayisini yeniden güçlü ve rekabetçi kılacak adımları küresel ekonominin paydaşlarınca bilinmekte. Ancak, esas merak edilen konu, Trump’ın ikinci döneminin küresel ölçekte bir ‘rasyonelleşme’ dönemini mi, yoksa dünyanın önde gelen 40 ekonomisi arasında daha da derin bir ‘parçalanma’yı mı tetikleyeceği?

Dünyanın önde gelen düşünce insanları ve tanınmış iktisatçılar, 1970’lerde ABD’nin önce Vietnam Savaşı, ardından petrol krizleri ile ekonomisinde aldığı darbeler sonrasında, 1980’lerin başlarında ABD’nin siyasal sisteminde ve yürütme erkinde ‘yeni muhazafakar’ların (neocons) yükselişinin bir kırılma noktası olduğuna işaret ederler. ABD’nin entelektüel kesimi açısından bu durum ‘hayra alamet’ bir kırılma değildir. Soğuk Savaş döneminin ‘liberal şahinler’inin başarısıdır bu yükseliş. Aynı zamanda, dünyaya farklı duyarlığı olan bir ‘Avrupalı Amerika’nın sonu, ‘Amerikalı Amerika’nın yükselişidir. Bu süreç, aynı zamanda uluslararası ekonomi-politik sistemde ‘zarif batı’nın bitişi, ‘vahşi batı’nın yükselme sürecidir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!