QQQ: Teknoloji – büyük sermaye ilişkisi
QQQ yüksek piyasa değerine sahip teknoloji hisseleriyle, görüneni sunuyor veya yönlendirmeleriyle görünmeyeni saklamaya devam ediyor. Piyasa lokomotifi olarak gelecekte gidilebilecek yer hakkında Makro bakış sunuyor. Makro görüntü bundan farklı olabilir elbette. Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN) % 30 ağırlığa sahipken, Tesla (TSLA), Google (GOOG) grubu eklenince % 45e yaklaşmaktadır. Durum bu olunca bir kaç hisse hamlesiyle beklenti algısını yeniden düzenlemek, eskiyi güçlendirmek veya onarımcı görünmek mümkün olmaktadır. Oluşabilecek beklenti ekonomisini anlamak için bu sepeti görmek ve belirleyiciliğini incelemek gereklidir. Bağlantılı dünyada orada olanların iç piyasaya yansımalarını da belli gecikmeyle bekleyebiliriz.
Bir başka açıdan bakarsak da dağılımın ağırlıkları da hikâye anlatıcı olmaktadır:
teknoloji hizmetleri: % 31 |
elektronik teknolojisi: % 28.5 |
perakende ticareti: % 11 |
sağlık teknolojisi: % 6 |
dayanıklı tüketim: % 5.5 |
Ağırlıklı durum bu iken %80e ulaşıyoruz ve temel olarak hizmet sektörünün de geleceğin resmini çizmekte vazgeçilmezliği değişmeyecektir.
Model doğrulama vakası: 2000 öncesinden bugüne
Teknik analize aşina olanların fark edebileceği gibi bir dönem için “fincan – kulp formasyonu” şekillenmiş durumdadır. Sonra bozulmuş mudur? Hayır ve kesinlikle hayır. Bakış açısı değişmedikçe, iç içe geçmiş veya “kapsayıcı” formasyonları yakalamak mümkün değildir.
Model bakışımızla ifade edersek: katmanlar arası gerilimin artıyor olması, boğa veya ayı piyasası için şekillendirici olur. Gerilimin gelişimine, doğasına bakarak bir duruş, bakış geliştirebiliriz.
Dayanak noktası, kaldıraç kolu ve biriken enerji üçgeni üzerinden sonuca varabiliyoruz. Varılan sonucun kalitesini belirleyense bu üçgenin modellenme kalitesi belirlemektedir.
Buna göre, grafiğin kılavuzluğunu kullanarak bu 3 parametreyi keşfetmeye devam edebiliriz. Bir tanesinin dahi tanımlanamamış veya tarif edilememiş olması modeli geçersiz kılar. Ancak 3 parametre varlığı üzerinden doğrulama mekanizması çalışabilir.
Milenyum öncesi başlayan yükseliş ve 11 eylül 2001 öncesi başlayan çöküş bugünden bakınca görebileceğimiz kaldıraç kolunun parçasıdır. Geçmişte etkisi daha yüksekti: bunu 2010da başlayıp, 2014 sonrası hızlanan yükseliş üzerinden görebilmekteyiz. Yani bu yükselişlerin dayanak sebeplerinden biri kaldıraç kolunun kuvvetidir. Diğer sebeplerle de şeytan üçgeni tamamlanmaktadır: dayanak noktası, biriken enerji.
Dayanak noktası 2001 içinde kaldığı dönemde pozitif ralli hareketiyle geçen 2020 sonrasını görmüştük. Bunun Covid-19 ilgisi sıfırdır ama gidişatı hızlandıran düşüş yaşattığı kesindir (tepki yükselişi ötesi gelişmeler).
Simülasyon: 2022 düşüşü sağlıklı idi, süreklilik gereği içindi ve uyum bozulmadı
– dayanak noktası: 2018 2. yarısına doğru ilerlemektedir, bu dönem pozitif katkı halini korumaktadır.
– kaldıraç kolu: aylar ilerledikçe katkı hali daha da yükselecektir, daha güçlü çarpımsal katsayıdan bahsedebileceğiz.
– biriken enerji: 2022 düşüşüyle sarsılmış görünse de dağılım ağırlıklı hal üzerinden bakıldığında bozulmamıştır.
Yılın hızlı düşüşleri panik havası üretmiş olsa da algı yönetimi açısından gerekli hamle idi: üstelik istatistiki olarak modelin hareket sinyali vermesi için gereken ivmeyi sağlamış oldu.