Pound üzerinde AB Referandumu etkisi devam ediyor.
GBPUSD biraz önce 2009 Mart ayından bu yana ilk kez 1.4050 bölgesine geriledi. Referandumun zaten düzenleneceği biliniyordu, hatta referandum tarihi olarak 23 Haziran piyasalarda geçtiğimiz hafta konuşulmaya başlanmıştı. Peki neden bugün bu kadar keskin bir düşüş görüyoruz?
Nedeni Londra Belediye Başkanı ve İngiltere’deki en popüler politikacılardan biri olan Boris Johnson’un dün ‘çıkış’ safına katıldığını açıklaması. Bu durum tabi ki AB’den çıkışı kesin hale getirmiyor fakat Johnson’un ‘çıkış’ kampına önemli bir güç katacağı şüphesiz. Mesela daha önceleri Brexit’e (İngiltere’nin AB’den çıkışına) %20 – %30 ihtimal veren Citibank Johson faktörü sonrası bu ihtimalin %30 – %40’lara tırmandığını açıkladı.
Sadece Johnson değil Cameron’un kendi kabinesinden de altı bakan ‘çıkış’ kampanyasına destek verecek. Başbakan Cameron ‘AB’de kalma’ cephesinde yer alıyor fakat millet vekillerini ve kabineyi kendi uygun gördükleri tarafı destekleme konusunda serbest bırakmıştı.
Cameron ile birlikte yine muhafazakar seçmenler arasında oldukça popüler olan İç İşleri Bakanı Theresa May, Cameron’a destek verdiğini açıklayarak ‘AB’de kalma’ cephesinde yer alacağını belli eden önemli siyasi figürlerden biri. Savunma Bakanı Fallon ve İş, Yenilik ve Ticaret Bakanı Javid, Cameron’un liderlik ettiği ‘AB’de kalalım’ cephesinin diğer ağır topları.
GBPUSD’nin bugünkü verdiği tepki biraz abartılı olmakla birlikte doğru yönde. Johnson’un ‘çıkış’ safına katılması ile Başbakan Cameron’un işi biraz daha zorlaştıracak. Saflar belli olduktan sonra yapılacak olan anketlerin sonuçları fiyatlamalar açısından daha gerçekçi artık. Anketlerin gelişimine göre poundun da yönü gelişecek fakat belirsizlik nedeniyle kısa vadede çok ümitli olmamak gerek.
Anketlerden bahsederken geçtiğimiz sene hem İngiltere hem Yunanistan hem de Türkiye genel seçimlerini tahmin etmekte anket şirketlerinin aşırı başarısız olduğunu da hatırlatalım. Anket sonuçlarına şüpheyle yaklaşılacak fakat pounda hareket getirmekten de geri kalmayacak bu anketler.
İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki bir kaç ayda faiz artırma ihtimali sıfıra yakın Brexit referandumu nedeniyle ve hep saydığımız diğer nedenlerden dolayı. Eğer olası olmayan gerçekleşir ve İngiltere AB’den çıkarsa uzun bir süre de faiz artırmaktan çekinecektir BoE ve bu da pound için felaket senaryosu olur.
Fakat referandum belirsizliğinin kazasız belasız 23 Haziran’da geride kalması, düşen poundun da etkisiyle enflasyonda önümüzdeki aylarda yükselişin başlaması, maaşlarda artış hızının tekrar %3’lere yükselmesi ve büyümenin rayında devam etmesi gibi şartların yerine gelmesi ile BoE bu senin sonuna doğru tekrar faiz indirimlerinden bahsetmeye başlayabilir.
Kıvanç Vural