Portföy Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılabilir?

Portföy yönetimi öncelikle profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yapılmalı. Ancak günümüz toplumunda herkesin kafasında bir yatırım stratejisi ve çözümü var. Maşallah genelimizin teknik analiz ve sosyal medya ile bu işi bitirdiğini düşündüğünden, eğitim tarafımız sürekli eksik kalmaya devam ediyor. Eğitim eksiği de her zaman hüsranla sonuçlanır. Finans sisteminde öncelikle eğitmeniz gereken tarafınız iradedir. Eğer iradenizi kontrol altına alabilirseniz, portföy yönetmeyi de, para kazanmayı da çantada keklik bilin. Bir portföy de olması gereken enstrümanları seçerken mutlaka bir sebebi olmalı. Satın aldığınız varlığın getiri eğrisine bakarak karar vermek, destek-direnç takip etmek bu gün sonuca götürse bile enin de sonun da ipe götürür. Sonuç değişmediği için finansın içindeki en büyük pay borsaların. Bir grup zengin trader teknik analiz ve hırslı bireyleri bir araya getirip paralarını pay ediyorlar. Ya onlara dur diyeceksiniz ya da zengin taklidi yapıp payınızı alacaksınız. Daha önce ki yazılarımda bahsettiğim gibi şirketlerin özsermaye yeterliliklerine, borç oranlarına, varlıklarının geçen yıllardaki artış oranına ve en önemlisi hissenin ederini karşılayıp karşılamadığına bakarsanız(defter değeri), sizin gibi soylu bir bireyin portföyünü hak edip etmediğini çözebilirsiniz. Yatırım yaptığınız şirketler sizin nakdi desteğinizi hak etmeli ki sizler de karşılığını alabilesiniz. Hadi şimdi bahsettiğim portföy nasıl oluşturulabilir bakalım..

Öncelikle portföyü sadece borsa üzerinden konuşalım. Olmazsa olmazımız portföyün veliahdı uzun vadedir. Portföyün %40’lık kısmı kesinlikle bu bölümde yer almalı. Borsaları uzun vade de etkileyecek bir durum olmadığı sürece bu portföy düşüşlerde bozulmaz. Seçilecek hisselerin bilançolarını baktığınızda karlılığı yüksek para basan şirketler kendini hemen belli edecektir. Tabi bu bilgileri anlayabilmek için biraz eğitime ihtiyacınız olacak. Günümüzde bilgiye ulaşmak zor değil ama. Uzun vadeye seçilecek hisseler olası piyasa şoklarından az etkilenen ve kolay toparlanabilen hisselerden olmalı. Mesela savunma şirketleri, tekstil ve gıda firmaları arasından bahsettiğim kriterlere uygun birkaç tane şirket yeterli olacaktır.

Gelelim orta vade gruba. Bu bölümde portföyün %35’ini yöneteceksiniz. Seçeceğiniz hisseler takası kuvvetli(yabancı fon desteği olan), finansal durumu kuvvetli, orta agresif hareketleri olabilecek beklentili şirketler arasından seçilmeli ve öncelikle sektörel bazlı, piyasa fiyatı altından işlem görenler arasından seçilmeli. Bir şirketin mahkemesi varsa, özsermayesi negatifse, kısa vade borçları karşılayacak nakit pozisyonu yoksa bu gruba seçilmez.

Kısa vade grup sizin kendinizi eğiteceğiniz ve kendinizi kanıtlama fırsatı bulacağınız portföyünüz olacak. Bu gruba seçeceğiniz hisselerde yarı özgür olabilirsiniz. Portföyün %25 ini kapsayan kısımda yapacağınız işlemlerde orta ve uzun vadeye ekleyebileceğiniz şirketlere artı olarak spekülasyonla şişirilmiş hisselerde de işlemler yapabilirsiniz. Sonuçta spekülasyonda bulunan bir hisseden de pekala para kazanılabilir. Yeter ki siz portföy disiplinini sağlayabilin. Gelelim bu sistemde elde edebileceğimiz kârı nasıl değerlendireceğimize.

Kısa vade için ayırdığınız %25 portföyle kazandığınız her kuruşu uzun vadeye aktaracaksınız. %25 portföy oranı daima korunacak. Kaymak oluştuğunda sıyıracak, uzun vade de bulunan hisselerde arttırma yapacaksınız. %35’lik orta vade portföyden elde edilecek kârın yarısını da yine aynı şekilde uzun vade portföye kaydıracaksınız. Yani Kısa Vadedeki oran değişmezken, orta vade listede kazandığınız nakdin yarısı ile orta vade limitinizi arttıracak. 3 ya da 6 ay arayla toplam portföyü yeniden düzenleyerek böleceksiniz ancak uzun vade liste her zaman %40 üzerinden devam edecek.

Bu disiplin size öncelikle hırslarınızdan uzaklaşmanızı sonrasında iradenizi eğitmenizi sağlayacaktır. İradenizi kontrol altına alabilirseniz şayet, artık kişisel gelişiminize yatırım yapmaya başlayabileceksiniz. Karlı bir portföy, insana mutluluk verir. Aldığınız bu hazla önce ailenize sonra çevrenize daha faydalı bir birey olursunuz. Evet para mutluluktur. Ama siz damdan düşmüş gibi borsada işleme devam ederseniz, önce siz umutsuzluğa kapılırsınız, sonra aileniz ve sevdikleriniz zarar görür. Sonuçlar her iki durum içinde çok keskindir. Hadi tarafınızı seçin. Biran önce başlayın… Bir sonraki hafta görüşmek üzere..

Saygılarımla.