Piyasalardaki sıkışma nasıl son bulacak

Sene başında piyasalarda görülen olumlu hava özellikle hisse senetleri tarafında yaklaşık beş haftadan beri yerini sıkışmaya bıraktı.

İMKB 100 Endeksi’nin 59 bin ile 61 bin 500 puan arasında gidip gelmesi yatırımcıların kafasında bundan sonraki hareketin yukarı mı yoksa aşağı mı olacağı yönündeki soruları artırdı.

Uzmanlar önümüzdeki dönem için genelde olumlu bir beklentiye sahip.

Ancak, Avrupa’daki gelişmeler, yükselen petrol fiyatı, ABD’den gelecek parasal genişlemeye yönelik mesajlar ile Türkiye özelinde cari açık konularına özellikle dikkat çekiyorlar.

GÜLKAN: TÜRKİYE’NİN BİR ARTISI İKİ EKSİSİ VAR

Arma Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan, piyasalardaki hareketi Yunanistan sonrası Avrupa’da yaşanacak gelişmelerin belirleyeceğini, ancak genel itibariyle ‘ılımlı’ bir beklentiye sahip olduğunu söyledi.

Gülkan, Türkiye için kamu maliyesi tarafında önemli bir artı, cari açık ve enflasyon tarafında ise eksilerin bulunduğuna dikkat çekerek, büyüme tarafındaki diğer ülkelere kıyasla pozitif beklentinin varlık fiyatları için olumlu beklenti yarattığını vurguladı.

OLUMLU SENARYODA HEDEF 70 BİN

Gülkan şöyle devam etti:

“Enflasyon konusunda yapabileceklerimiz var. Ancak, cari açık konusunda kısa vadede çok da yapılabilecek şey yok. Cari açığın bizi ne kadar etkileyeceği konusunda tamamen dışarı bağlıyız. Avrupa’da finans sektörünün bilanço büyüklüğü bizdeki varlık fiyatlarını en önemli belirleyicisi olacaktır.

Bundan sonra daha ılımlıyım. Avrupa, Yunanistan gibi tımarhanelik bir konuyu kontrollü bir şekilde rafa kaldırmayı başardı. Olumlu ihtimallerin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Olumlu senaryoda hisse senetleri piyasasında yüzde 15’lik bir artış yaşanarak 70 bin’e doğru bir hareket görülebilir”

DAĞDEVİREN: NÖTR İLE İYİMSER ARASINDAYIZ

ING Bank Başekonomist Sengül Dağdeviren, bahar ayları için beklentilerinin ‘nötr’ ile ‘iyimser’ arasında oluştuğu ancak hızlı yükseliş konusunda temkinli olunması gerektiğini söyledi.

Dağdeviren, “Risk iştahının devamını bekiyorum. Ama oynaklık da olabilir. Dünya ekonomisinin temel bileşenlerine baktığımızda petrol fiyatlarından oluşan kaygılar ve enflasyon vurgusu yeniden gündeme geldi. Petroldaki yükselişin devam etmesi durumunda büyüme performansları sorgulanabilir” dedi.

“Bahar ayları için beklentilerinin ‘nötr’ ile ‘iyimser’ arasında oluştuğu söyleyen Dağdeviren, “Ancak, piyasalarda bir bahar havası yaşanıp yaşanmayacağı konusunda temkinli olmak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa’daki gelişmeler ve ABD Merkez Bankası’nın atacağı adımlar ve petrol fiyatlarının seyrinin belirleyici olacağını düşünüyorum” dedi.

CÖMERT: LİKİDİTE ÖNEMLİ, QE3 BELİRLEYİCİ OLACAK

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise piyasalar için likiditenin devamının önemli olduğuna Fed’in üçüncü parasal genişlemeye yönelik vereceği mesajların belirleyici rol oynayacağına dikkat çekti.

Cömert, “Ralli yaşanması için bize bir yeni faktör lazımdı. Daha önce likiditenin artışı neden olarak görülüyordu. Bu likidite artışı özellikle Avrupa ve Çin tarafında devam ediyor. Fed’in de yılın ikinci yarısında bir parasal genişleme paketi (QE3) açıklama olasılığı var. Fed bunun işaretini dahi verse yeter. Böyle bir gelişmeden de önce emtia ve hisse senetleri piyasaları etkilenir” dedi.

ABD’den zayıf gelmesi beklenen ilk çeyrek verileriyle mart sonunda ve nisan başında bir durgunluk yaşanabileceğine de dikkat çeken Cömert, bunu takiben Fed’den bir sinyal gelme olasılığına da dikkat çekti. Cömert İMKB için yıl sonu hedeflerinin 64-65 bin puan seviyesi olduğunu ancak likiditenin daha da artması durumunda değerlemenin çok da önemli olmayacağının altını çizdi.

USKUAY: YURT DIŞINDAN HABER GEREKİYOR

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da yukarı yönlü bir hareket bekleyen uzmanlar arasında. Uskuay, 70 bin puan seviyesini hedef gösterirken, bundan önce 61 bin seviyesinin geçilmesi için yurtdışından olumlu bir haber gelmesi gerektiğini söyledi.

Uskuay, “Yılbaşında hızlı yükselen ve dünyanın en çok kazandıran 3’üncü borsası olan İMKB, beş haftalık yatay seyir sonrasında 9’unculuğa geriledi. Piyasa katılımı olmadan bir yükseliş yaşandı. Yükselişin sindirilmesi bu yatay bant içinde gerçekleştiriliyor. Bu hareket yukarı doğru gidebilir. Tepe noktası olarak 70 bini görüyoruz” dedi.

Uskuay, 70 binin aşılması için ise Avrupa’da ikinci likidite operasyonu sonrası verilen paranın ekonomik aktivitiye döndüğünün görülmesi ve Fed’in nisan ya da mayısta uzun vadeli faizi yüzde 2’nin altına çekmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Uskuay, Çin’den gelecek sürpriz bir zorunlu karşılık ya da faiz indiriminin de bu süreçte önemli olabileceğine işaret etti.

Uskuay, 59 bin seviyesinin aşağı yönlü kırılması için ise özellikle İran ve İsrail arasındaki gerginliğin artmasının etkili olacağına dikkat çekti. Ancak Uskuay, böyle bir savaş senaryosunun ABD’de sonbaharda gerçekleşek seçimler öncesi bir risk olarak ortaya çıkmadığını da belirtti.

https://twitter.com/emekkaplangil

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir