Piyasalarda artan gerilim fiyatlardaki volatiliteyi artırdı. Yatırım araçlarındaki dalgalanma ve hisse senetleri fiyatlarındaki gerilemeler yaz aylarında fırsat yaratıyor.
Havaların ısınması ile birlikte piyasalar da ısındı. Cari açık ve buna bağlı olarak parasal sıkılaştırmanın devam edeceği beklentisi moralleri bozuyor. Seçim sonrası yeni beklenti oluşturulamaması ve dış piyasalardaki satış baskısı bir araya gelince olumlu hava yerini karamsarlığa bıraktı. Hisse senetlerinin fiyatları düşerken, faiz ve dövizde hareketlenme yaşandı. Fiyatlardaki dalgalanmanın boyu artıyor. Gündemin yoğunluğu bu yaz hisse senedi yatırımcıları için fırsatlar doğuracak gibi gözüküyor.
Öte yandan yurtdışı piyasalara baktığımızda dış kaynaklı gelişmeler tedirginlikle izleniyor: 2008 yılında başlayan ve halen etkileri günümüzde de hissedilen küresel krizin uzantılarını yaşıyoruz. Ancak olay biraz daha boyut değiştirerek yeni versiyonu ile yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Lehman Brothers’ın batışı, GM ve AIG gibi dünya şirketlerinin durumu konuşulurken artık “Yunanistan kaderine mi terkedilecek, yoksa kurtarılacak mı? Batarsa domino etkisi yapar mı?” sorularının cevaplarını tartışıyoruz.
Kriz fırsat da getirir
Gelişmelere bakıldığında ülke ekonomileri için zorlu süreç hâlâ devam ediyor. Piyasalar biraz daha farklı. Nasıl ki küresel krize rağmen likiditenin etkisiyle faizler düştü, borsa endeksleri yükseldi, piyasalar ciddi fırsatlar yarattı ise önümüzdeki süreçte de benzer dalgalanmalar yaşanabilir. Bunun olup olmayacağını tabii ki piyasa şartları belirleyecek. Krizler aynı zamanda fırsatlarını da birlikte getiriyor. Burada can alıcı nokta, hangi yatırım aracı nereden alınırsa fırsat yaratır? Öyle ya 70.000 seviyesinden hisse almak fırsat mıydı? Şimdi 61.000’lerdeyiz. Kısa dönemde baktığımızda endekste düşüş başladı ve orta dönemli çıkış trendi güç kaybediyor. Endeksin teknik analiz verileri açısından geri çekilme potansiyeli mevcut. Teknik destekler önem kazanıyor. Öte yandan olumsuz fiyatlamanın bitip bitmediği merak ediliyor. Ancak bu aşamada bunu söylemek çok zor. Avrupa ve ABD’de gerek borç riski gerekse makro ekonomik sorunlar sürüyor. İç piyasalar ise cari açık ve yeni Anayasa konusundaki gelişmeleri izliyor. Tüm bunlara ilave olarak bir de piyasaların klasik yaz durgunluğu var.
Her yıl tekrarlanacak diye bir kural yok ama genelde piyasalar yaz aylarında durgun seyreder, sonbahara doğru canlanır, yıl sonuna doğru yeni zirveler yapar. Piyasaların klasik işleyiş seyri genelde bu şekilde çalışmakta. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi her yılın kendine özgü şartları olduğu vurgusunu tekrardan yapmakta yarar var. Yaz döneminin hareketli hisselerini göz önünde bulundurarak, olası fiyat hareketlerinden yararlanabilirsiniz.
Yaz dönemi piyasalar için riskler neler olabilir?
– Dış piyasalardaki satış baskısının artması
– Yunanistan’a yardım konusunda anlaşmaya varılmaması veya yardımın yeterli olmaması
– Yunanistan sonrası Portekiz başta olmak üzere sorunun diğer ülkelere yayılması
– ABD ekonomisindeki toparlamanın zayıf kalması
– Türkiye’nin cari açık sorunun devam etmesi veya alınan önlemlerin beklenen sonuçları vermemesi
– Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle ekonominin soğuması ve ortaya çıkacak ekonomik daralmanın şirketlere ve piyasalara olumsuz etkilerinin görülmesi
– Anayasa değişikliği konusunda uzlaşmanın sağlanamaması
– Sıcak para girişinin yerini çıkışlara bırakması ve yabancı yatırımcının Türkiye’deki payını azaltması
Düşüşler fırsat yaratıyor
Risklere karşın doğru zamanda doğru piyasa ensrümanında pozisyon alınırsa geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi ciddi kazançlar da elde etmek mümkün. Her şey yolunda iken fiyatlama başka, piyasalarda işler bozulunca daha başka olmakta. Örneğin endeks 70.000 seviyelerinde iken Garanti Bankası 9.00 TL iken endeksin 61.716 olduğu şimdilerde 7.10 TL seviyelerinde. İyimser piyasada Garanti Bankası’nı 7.10 TL’ye fiyatlandırmak zor. Her piyasa koşullarının fiyatlaması başkadır. Piyasada ana kural hiç değişmez. Fiyatlar düştüğünde alınır yükseldiğinde ise satılır. Bu kurala göre kazanç için fiyatların yeterince düştüğüne inanıldığı seviyelerden alım yapmak gerekiyor. Bu kurala göre endeksteki düşüşler aynı zamanda gelecek için fırsat yaratır. Ancak hangi seviyeden ve neyin alınacağı aynı ölçüde önemli olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
Zeynep Aktaş / Milliyet
Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/piyasalarda-yaz-firsati/ekonomi/ekonomidetay/19.06.2011/1404112/default.htm