Utku Altunöz – 09.11.2016
Değerli Para&Borsa takipçilerim. Son günlerde gerek yurt içi, gerekse yurt dışı gelişmelerin hızına ayak uyduramaz olduk. Her biri ekonomiyi doğrudan etkileyecek olan bu olaylar silsilesi nedeniyle gerek iç piyasa gerekse dış piyasalar adeta yangın yeri. Yazıyı kaleme alıdığım saatlerde küresel piyasalar Trump zaferi ile çökmüş vaziyete. Bundan sonra ne olur? Nasıl bir pozisyon almamız gerekiyor?
Borsalara Tepetaklak, Kurlar volatil….
Özellikle beklentileri Clinton’un ipi göğüsleyeceği şeklinde oluşturan dünya piyasaları beklentilerin tersi bir yönde gelişen Trump zaferi ile adeta panik havasına girdi. Birçok yazımda belirttiğim gibi, beklenmeyen ve bazen de istenmeyen durumlarda ekonomideki aktörlerin akılsı ve panik davranışları, geçici olarak ekonomilerde çalkantılara neden olmaktadır. Kişisel görüşüm bu panik havasının uzun soluklu olmayacağı yönündedir. Donald Trumph’ın zaferi, asya borsalarında negatif şekilde algılandı. Rus borsası ve rublesi güne önemli düşüşlerle başladı. Petrol fiyatları % 3.5 gibi önemli bir değer kaybına uğradı. Japoon Borasası Nikkei, Çin’de Şanghay bileşik endeksi Hindistan’da Sensex Hong Kong’da Hang Seng endeksi %2 ile % 5 bandında değer kayıplarına uğradı. Borsa İstanbul ‘un tepkisi de Asya borsaları ile benzer yönde oldu. Açılışta, BIST 100 endeksi 1.806,10 puan azalırken, bankacılık endeksi yüzde 2,46, holding endeksi yüzde 2,13 değer kaybetti. İç gelişmelerde olumsuz bir hava olmaması durumunda ben bu seviyelerin alım fırsatı olacağını düşünüyorum. Bu arada Trump’ın propoganda döneminde FED başkanı Yellen’ı görevden alacağını belirtmesi, marjinal çıkışları ve ABD’li sermaye yönetim firması Goldman Management’dan Steve Goldman, “Donald Trump’ın Çin ve Meksika’ya çeşitli ticaret engelleri koyması ABD ekonomisinde resesyona yol açabilir söylemi, tedirginliği arttırmaktadır. Bu belirsizlik ortamındanülke para birimleri de oldukça olumsuz etkilenmektedir. Meksika pesosu, Trump’ın kazanması durumunda dış ticarette daha korumacı uygulamalara gidileceği endişesi ile 2008’den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi (%12 değer kaybederek) Altın 2009’dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirirken, yen ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Euro ve İsviçre frankı yüzde 2’denf azla yükseldi. Altın yüzde 4.7 değer kazandı. yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 14 baz puan düşerek + 1.72 ile bir ayın en düşük seviyesine geriledi. &P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 5 kadar düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.9 geriledi. FTSE 100 vadelileri yüzde 4.7 düştü.
Bu aşamada yapılacak en rasyonel hareket, Trump ‘ın ekibini kurmasını beklemek ve ülkelerle kuracağı siyasi ve ekonomik ilişkileri görmek. Trump’ın Meksika ile kuracağı ikili ilişkiler, ve Özelşikle de NAFTA ile ilgili düşüncelerinin Türkiye ve benzeri ghgelişmekte olan ülkeleri doğrudan etkileyeceğini düşünüyorum. Doların 3.28-3.42 bantlarını test etmesi oldukça olası.
Teknik olarak 3.1850 – 3.18 bölgesi en yakın destek. Geçilmesi durumunda geri çekilme 3.16’lara kadar devam edebilir. Yukarıda ise 3.2050 – 3.20 bölgesi ilk önemli direnç. Sonrasında sırasıyla 3.24 ve 3.26 bölgesi var. Bol kazançlı günler dilerim….
Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz