Majör paritelerde büyük değişimlerin olmadığı bir haftadan sonra Ağustos’un son haftasına giriyoruz, yani piyasada likidite bu süreçten sonra yavaş yavaş artmaya başlayacaktır.
ABD dayanıklı mal siparişleri, Kanada büyüme, Avustralya sermaye harcamaları ile Japonya enflasyon verileri haftanın en öne çıkan gelişmeleri olacak
Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;
Pazartesi:
Asya seansında Yeni Zelanda ticaret dengesi verisi takvimin en önemli verisi olarak duruyor. Geçtiğimiz ay 414 milyon NZD ticaret fazlası verilmişti, bu ay ise 18 milyon NZD açık bekleniyor. NZD paritelerini etkileyecek bir veri.
İngiltere’deki tatil ve Avrupa genelindeki veri yokluğu sebebiyle sessiz bir Avrupa seansından sonra ABD seansı ABD dayanıklı mal siparişleri verileri ile hareketlenecek.
Geçtiğimiz ay %3.9 artan dayanıklı mal siparişlerinde bu ay %3 düşüş bekleniyor. Ama uçak siparişleri sebebiyle çok volatil olan bu veriden ziyade piyasanın dikkati çekirdek veride olacaktır ki orada %0.6 yükseliş bekleniyor.
Dolar endeksi için çok önemli olacak bu veri ALTIN, EURUSD, USDJPY başta olmak üzere birçok paritede işlem fırsatı yaratacaktır. Biz de Döviz Destek platformu olarak bu fırsatları AL/SAT sinyalleri ile değerlendirmeye çalışacağız her zaman yaptığımız gibi.
Salı:
Güven endeksi verileri günü olacak. 11.00’da Almanya’da IFO iş dünyası, 17.00’da ABD’den CB tüketici güven endeksleri gelecek.
Almanya verisinde 106.2’den 107.1’e yükseliş beklenirken ABD verisinde 80.3’ten 79.6’ya düşüş bekleniyor. ABD’den ayrıca 16.00 Case-Shiller konut fiyat endeksi ve 17.00 Richmond imalat endeksi verilerinin geleceğini de not olarak düşelim.
Çarşamba:
11.00’da Euro Bölgesi para arzı ve özel krediler verilerinin geçtiğimiz aylara göre düşüş göstermesi bekleniyor ama EUR üzerinde çok etki yaratmayan veriler olduğunu da hatırlatalım.
14.45’te uyguladığı son yöntemlerle istediği sonucu elde edemeyen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in konuşması GBP açısından dalgalanma yaratabilir.
17.00’da ABD konut verileri serisinin sonuncusu olan beklemede olan konut satışları verisi var. Geçtiğimiz ay %0.4 düşen satışlarda bu ay %0.2 artış bekleniyor.
Perşembe:
02.50 Japonya perakende satışlar verisinin geçtiğimiz aya göre değişim göstermeyeceği tahmin edilirken 04.30’daki Avustralya sermaye harcamaları verisinin önceki çeyreğe göre %0.2 artış göstermesi bekleniyor. Üç ay önce -4.7% ile AUD’ye sert satış getiren veri AUD pariteleri için yine dalgalanma yaratacaktır.
10.55’de son dönemde beklenti üstü veriler üreyen Almanya’dan işsizlik değişimi rakamını öğreneceğiz. Geçtiğimiz ay 7 bin kişi azalan işsizlikte bu ay için 5 bin kişilik düşüş bekleniyor. EUR için Avrupa seansının tonunu belirleyecek bir veri.
15.30’da yine Dolar endeksine büyük hareketlilik yaratacak iki veri var; ikinci çeyrek büyümesinin revizesi ve haftalık işsizlik başvuruları.
Büyümenin %1.7’den %2.3’e revize edilerek Fed’in elini güçlendirmesi beklenirken haftalık işsizlik başvurularının yine 330 bin civarında olması bekleniyor.
ALTIN, USDJPY, EURUSD, GBPUSD gibi paritelerde işlem yapanların ekran başında olması gereken dakikalar olacak.
Cuma:
Geceye Japonya verileri damga vuracak. 02.15-02.50 arasında imalat pmi, hane halkı harcamaları, tüfe, işsizlik oranı, sanayi üretimi gibi önemli veriler açıklanacak.
İşsizlik oranının %3.9’da sabit kalması beklenirken diğer tüm verilerin önceki aya göre iyileşme göstermesi bekleniyor. JPY açısından pozitif olacağı ilk akla gelen olsa da USDJPY ile Japonya Nikkei endeksi arasındaki pozitif korelasyon verilerin borsada yaratacağı potansiyel bir yükseliş USDJPY’yi de yukarı çekebilir düşüncesini yaratıyor.
Avrupa seansına başlarken, 09.00’da Almanya perakende satışlar verisi EURO’ya günün rengini verebilir. Geçtiğimiz ayki %1.5’lik düşüşten sonra bu kez %0.5 yükseliş ile olumlu data serisinin devamı bekleniyor.
11.30’da İngiltere’den kredi koşullarını gösteren veriler gelecek. Bireysel krediler, mortgage onayları, M4 para arzı verilerinin hepsini önceki aya göre ufak da olsa iyileşme göstermesi bekleniyor.
12.00’da tekrar Euro Bölgesi’ne dönüyoruz. Tüketici fiyat endeksinin ECB’yi rahatlatacak şekilde %1.6’dan %1.4’e gevşemesi beklenirken işsizlik oranının %12.1’de sabit kalması bekleniyor.
ABD seansı hem ABD hem de Kanada verileri ile hareketli geçecek. Kanada için son dönemde kötü gelen verilere bir yenisi daha eklenecek gibi 15.30’daki büyüme verisinde. Geçtiğimiz ay yaşanan %0.2’lik artıştan sonra bu kez %0.3’lük düşüş bekleniyor.
Aynı anda ABD’den de oldukça önemli veriler gelecek. Hem kişisel gelirlerin hem de kişisel harcamaların %0.3 artması beklenirken ileriki sürece yönelik tüketim beklentileri açısından bu iki veriyi beraber analiz etmek Dolar endeksinin yönünü tahmin etmek için de ip uçları verecektir.
Fed’in enflasyon açısından en çok önem verdiği verilerin başında gelen kişisel tüketim harcamaları da yine aynı anda açıklanacak. Geçtiğimiz ay olduğu gibi yine %0.2 artış bekleniyor.
16.45’te bölgesel imalat verilerinden olan Chicago pmi açıklanacak. Verinin 52.3’ten 53.2’ye çıkması bekleniyor.
Bu veriden 10 dakika sonra ise Michigan güven endeksinin revizyonu açıklanacak. 80’den 81.2’ye revize edilmesi bekleniyor verinin.
Özellikle 15.30 verilerinin piyasaya hareketlilik getireceği muhakkak, haftaya hareketli bir son yaşayacağımızı düşünüyoruz.
TÜM ALTIN YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!