Piyasalarda Ağustos Rehavet Ayı Olmayacak

İçeride geçtiğimiz haftaya göre sular duruldu ve piyasalar rahat bir nefes aldı.

Şimdi önümüzde başka bir engel var bunun da aşılması ile iyimserlik kalıcı olabilir. Temmuz ayı enflasyon rakamları önemli ancak esas olan “05 Ağustos Moody’s” toplantısında kurumun mevcut “Baa3” olan kredi notunu koruması. Kurumun ekonomik ve politik gelişmeleri takip ederek Türkiye ile ilgili kararının bir ila üç ay arasında vereceğini açıklaması pozitif karşılanır. Dinamik yapısı ile krizlerden çıkma becerisi yüksek olan Türkiye bu süreçte makroekonomik verilerde zayıflamanın önüne geçebilir.

Yurt dışına dönünce, Japon Merkez Bankası (BoJ) toplantısı kararı önemliydi. BoJ bu toplantıda da eksi 0,1 olan faiz oranını değiştirmedi. Fon (ETF) alım miktarı 3,3 trilyon Yen’den 6,0 trilyona yükseltti. Hükümetin 28 trilyon Yen ek mali teşvik paketinin detayı önümüzdeki hafta açıklanabilir.

Bitmiyor önümüzdeki hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplanıyor. Temmuz ayı toplantısında üyelerin ortak görüşü ekonomik veriler ve enflasyon raporu ile Ağustos ayında adım atmak yönündeydi. PMI servis sektör endeksinde gerileme merkez bankasının faiz indireceği görüşünü kuvvetlendirdi. Bu toplantıda 25 baz puanlık faiz indiriminin yanında ek bir takım önlemler gelebilir.

Amerikan ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2,6 büyümesi beklenirken 05 Ağustos “tarım dışı istihdam” verisi geçtiğimiz ay yaşanan iyileşmenin devam edip etmediğini teyit edecek. Genel olarak son dönem ekonomik veri setinde iyileşme Amerikan ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Bugün açıklanacak ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYIH) verisinde yüzde 2,6 kişisel tüketici harcamalarında ise %4,1 artış tahmin ediliyor. İlk çeyrek zayıf büyüme (%1,1) ardından GSYIH verisinde iyileşme “dolar pozitif” algılanır.

İngiltere, Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları kolay para politikalarına devam ederken FED 2016 yılının son toplantısında faiz artırabilir. “Büyüme ve faiz oranı” farkı dolar lehine iken Dolar Endeksi’nin gönülsüz yükselişi pek rasyonel olmasa da fazla güçlenemeyen dolar herkes tarafından istenen bir durum olsa gerek.

Bloomberg Dolar Endeksi (BBDXY)

dolar-endeksi

Kaynak Bloomberg

Amerikan Doları’nın on ticaret ortağı para birimi karşısında değerini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi 27 Temmuz FED toplantısı sonrasında 30 Mayıs zirvesi “1204” seviyesine yükseldi. Sonrasında önemli direnç olan bu seviyenin üzerinde kalamayan endeks 55 günlük hareketli ortalama olan 1189’a doğru geri çekildi. BBDXY satışların devamı ile 1183 endeks seviyesini test etmek isteyebilir. Ancak bu seviyenin kırılmasının mevcut temel görünüm ile zor olduğunu düşünüyoruz. Muhtemelen 1189-1183 bandında destek bulan BBDXY tekrar yönünü yukarı çevirerek 1204 seviyesine yakın dengelenecek.

Arzu Toktay