Piyasalar OHAL ve S&P’yi nasıl fiyatladı? / Destek Menkul – (20.07.2016)

Piyasalarda OHAL Fiyatlaması

Darbe girişimi sonrası piyasalardaki 4. işlem günü TL varlıkları açısından yine dalgalı başladı. Fiyatlamalarda olağanüstü hal açıklamasıyla birlikte S&P’den gelen not indirimi kararı da etkili oluyor. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, şu anki tabloyu ve beklentileri değerlendirdi.

Fiyatlamalarda S&P ve OHAL etkili oluyor

Dün Milli Güvenlik ve Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi ve Olağanüstü Hal ilan edildi. Karar öncesi aslında piyasalar kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ‘’takvimde yer almayan’’ dünkü açıklamasını olumsuz yönde fiyatlıyordu. 2012’den bu yana resmi bir anlaşmamız olmamasına rağmen ülke notunu yatırım yapılamaz seviyede tutan kuruluş, dün ülke notunu kırdı ve görünümü de durağandan negatife çekti. Piyasalar S&P’nin bu kararından ziyade ‘’daha çok’’ diğer iki kuruluşun yani Moody’s’in ve Fitch’in notu indirme ihtimalini fiyatladı. Yani yurtiçi piyasalar yeni güne hem OHAL hem de S&P’in haberlerini fiyatlayarak başladı.

Dolar/TL’de Tansiyon Yüksek

Tüm bu gelişmelerin ardından Dolar/TL tarafı tarihi zirveleri aşarak dün 3.0900’u gördü. Daha çok içerideki gelişmeleri fiyatladığımız şu günlerde doları yukarı taşıyan önemli etkenlerden biri Moody’s ve Fitch’in Ağustos ayında yapacağı değerlendirmeler olarak görülüyor. Özellikle S&P’nin dünkü açıklaması sonrası Moody’s üzerinde not kırma baskısını artırdı. Bu sebeple önümüzdeki süreçte 5 Ağustos’taki Moody’s kararına kadar bu olumsuz beklenti kurdaki düşüşleri sınırlandırabilir. İçeriden de piyasa yatıştırıcı açıklamalarda gelmeye devam ediyor. Özellikle bu noktada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını piyasa olumlu fiyatlıyor. Dolayısıyla kurda genel eğilim yukarı olsa da TL varlıkları kayıplarını sert bir şekilde ara ara geri alabilir ve düzeltmeleri sert olabilir.

Teknik görünümde ise kurun zirve denemesini sürdürmesinin yanında yeni taban yapma çabalarını da takip ediyoruz. Yani Dolar/TL 3.0000 seviyesini aştıktan sonra bu seviye kritik bir destek noktası olarak taban yaptı. Şuan ise 3.0500 seviyesi kritik bir destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla düzeltmeler izlenirken kur genel olarak bu seviye üzerinde kalırsa yeni zirveler görebiliriz. 3.1000 seviyesinin aşılması durumunda yükselişler hız kazanabilir.

3.10 Aşılırsa Gözler Merkez Bankasına Dönebilir

TCMB son faiz kararı sonrası oynaklığın devam etmesi durumunda ek likidite önlemlerinin alınabileceğini vurgulamıştı. Geldiğimiz noktada Dolardaki tansiyon artarsa TCMB’den yeni hamleler görebiliriz. Merkezin faizle ile ilgili bir müdahale yapması şuan için beklenmiyor. Fakat ek likidite sağlama adımları ve döviz satım ihalelerinin genişlemesi gibi yeni adımları açıklayabilir. Bu durum kurun yükselişini sınırlandıran bir etki yaratabilir. 3.10 seviyesi aşılırsa piyasalar bu tarz bir adım beklemeye başlayabilir.

Dolardaki yükselişle beraber Gram altın tarafı da güçlü duruşunu koruyor. Küresel risk iştahının artması Ons altını 1315 seviyelerine kadar çekti. 1315-1310 seviyelerinin kritik bir destek bölgesi olmasından kaynaklı olarak Ons altın bu seviyelerden tepki alımı gösterebilir. Doların yükseliş eğilimini koruması ve Ons altının kritik destek bölgelerinde fiyatlamasından dolayı Gram altında yeni yükselişler görebiliriz. 130.00-128.50 destek bölgeleri üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 132.00 ve daha üzeri yeni zirveler gündeme gelebilir.

Bist100’de En Çok Hangi Sektörler Etkilendi?

Özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz değerlendirmeleri endeksteki kayıpları artırıyor. Hafta başından bu yana alınan kararlar sektörel endekslerde en çok madencilik endeksini etkiledi. Haftalık bazda baktığımızda %28 kayıpla madencilik en çok düşen endeks grubu olarak karşımıza çıkarken, Bist Turizm %19, Bist Ulaştırma %17 düşüşle ilk üçte yer alıyor. Bankacılık endeksinin ise kaybı şuan itibariyle haftalık bazda %15 olarak görülüyor.

Bist100 endeksi ise bu sabahki açılışın ardından şuanda 74000 kritik desteğini aşağı yönlü kırarak son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. 72.900’ün altında dengelenen endeks tarafında düşüşler 70000-68.500 aralığına kadar sürebilir. Şuan ki ilk şokla beraber satışlar derinleşse de haber akışıyla beraber endekste ilk tepki alımları bu bölgelerden gelebilir. Bist100 endeksi Moody’s’in 5 Ağustosta yapacağı kararı bu destek bölgelerinde bekleyebilir.

ADNAN ÇEKCEN / DESTEK YATIRIM MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜR YARDIMCISI