Piyasalar kırmızıda, altın parlıyor

ABD ile başlayan satışlar tüm küreyi etkisi altına aldı. Piyasalar, Avrupa’daki endişelere odaklandı.

AVRUPA STRESİ YENİDEN?

Avrupa’da güvenli liman kabul edilen Almanya dışında faizler yükselirken, bonolar satıldı ve stres arttı. Talep gören Alman 10 yıllıkları günü % 1.643 bileşik faizler tamamlarken, 2 ve 5 yıllık tahvil faizleri rekor düşük seviyeye gerilediler ve piyasadaki stresi gösterdiler. Ters taraftan bakınca ise özellikle İtalya ve İspanya yatırımcıların radarına girdi. İspanya Ekonomi Bakanı De Guindos’un, ‘İspanya’ya yardım gerekecek mi’ sorusuna verdiği şüpheli yanıtın ardından geçtiğimiz günlerde Başbakan Rajoy’un ‘Ülkemiz aşırı zor durumda’ açıklamasıyla birleştirildi. % 6 sınırına dayanan 10 yıllık bileşik faize % 2.96 düşen İspanya IBEX Endeksi eşlik etti. Faizi % 5.685’e tırmanan İtalya’da banka hisseleri % 8’e yakın değer kaybederken MIB 30 Endeksi % 4.98 geriledi. Euro/Dolar paritesi 1.30’a doğru olan yolculuğuna son vermiş durumda. Dolar Endeksi’nin 79.77’ye gerilediği günde 1.31 deneniyor. Bugün italya’da yapılacak olan 11 milyar Euro büyüklüğündeki bono ihaleleri izlenecek. Diğer yandan Şubat’ın ikinci yarısından bu yana ikinci piyasadan alım tahvil alımı yapmayan Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği tepki merak ediliyor.

ABD’DEN UYGUN ADIM

Avrupa endişeleri ve oy kullanan ya da kullanmayan FED üyelerinden gelmeyen yeni tur varlık alımı sözü ABD’li işlemcileri geriyor. % 1.71 gerileyen S&P 500 Endeksi 1.358 puana indi. Vadeli işlemlerde ise % 0.38’lik artış var. Kapanış sonrasında açıklanan Alcoa bilançosu beklentilerin ötesinde hisse başı kara işaret ettiği için hisse seans sonrası işlemlerde % 5’ten fazla yükseldi ve vadeli işlemleri de ayakta tutuyor. Ilk fiyatlamalara göre dünkü satışların geri çevrilebileceği yönünde işlemler görülüyor. Güvenli liman talebi ise tam gaz devam etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi gelen Asya satışlarına rağmen % 2’nin altında işlem görüyor. Hafta boyu devam edecek bilançoların ABD’de oynaklığa sebep olması beklenirken bu çeyrekte hisse başı karların S&P 500 Endeksi için % 3.2 artması, Apple çıkarıldığında ise % 1.8 artış göstermesi bekleniyor. Böylece 2009’dan bu yana en küçük hisse başı kar artışı beklentiler dahilinde görülüyor.

ASYA’DA ÇABALAR VAR

% 0.8 gerileyen MSCI Asya Endeksi kayıplarından kurtulmaya çalışırken Çin’de gelen alımlar endeksi yeşile çevirmeye yetmiyor. Dün son 15 dakikada gelen alımlarla toparlayan Şanghay Bileşik Endeksi bugünkü politbüro toplantısında destekleyici adımlar atılabileceğini speküle etmişti. % 0.18 düşen endeksin yıl başındna bu yana getirisi % 5’in altında. Japonya’da makine siparişleri tahminleri büyük farkla yenmesine rağmen Avrupa krizi dolayısıyla bu bölgeye ihracat yapan şirket hisseleri satılıyor. Sharp ve Sony’nin zararları toplamda 11 milyar dolara ulaşırken Sony zarar tahmini tarihi rekora koştu. Sony hisseleri % 5 gerilerken Nikkei 225 Endeksi % 0.88 düşüşte ve 9.453 puanda. Bölgede Malezya ve Güney Kore piyasaları kapalı. Kore parası Won, ülkedeki seçimlerde iktidar partisinin kaybedeceği ihtimalini ve Kuzey Kore füze denemesini fiyatlayınca % 0.42 düşüş yaşanıyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.08 primli.

ALTIN PARLIYOR

Yeniden güvenli liman talebi görmeye başlayan altında Asya seansında kar satışları görülüyor. 1.660 Dolar / ons seviyesini deneyen altın ilk işlemlerde 1.658 Dolar’da. Diğer değerli metallerde sınırlı geri çekilmeler yaşanırken gümüşün kaybı % 0.38 düzeyinde ve nakit gümüş ons başına 31.662’den alıcı buluyor. Bir süredir Dolar’ın göreceli kuvvetli seyretmesi ve piyasadaki stresin azalmasıyla gözden düşen altın 4 Nisan’dan bu yana gelen alımlarla yükseliyor ve düşen varlık fiyatlarına alternatif görevi görüyor. Petrolde sert satışların ardından durulma yaşanırken ABD tipi petrol varil başına 101.26’da. Brent petrol ise 120.07’de. Buğday, soya ve mısır gibi tarım ürünlerinde ise hareket yok. Vadeli işlemlerde bakır küçük çaplı yükselişler yaşıyor.

YURT İÇİNDE DESTEKLER DENENİYOR

İMKB 100 Endeksi için psikolojik sınır niteliğindeki 60 binin kırılmasıyla aşağıdaki destekler arandı. Günün en düşük seviyesi olan 59.987’den kapanış yapan Bileşik Endeks % 1.36 geriledi. Banka hisseleri % 1.57 düşüş kaydederlerken, sanayi hisseleri de % 1.66 gerileyerek paralel hareketler gösterdi. TL’de benzer ülkelere nazaran sınırlı satışlar yaşanmasına rağmen Dolar / TL 1.8147’den güne başlayacak, Euro / TL 2.3782 ve Sepet Kur 2.0962’de. Gösterge faiz zayıflayan TL’ye tepki olarak ve global faizlerin yükselişine uyumlu olarak yükseldi. % 9.48’den günü tamamlayan kısa vadeli faizin uzun vadelerine gidildikçe kayıplar sınırlı kaldı. Saat 10’da açıklanacak Ödemeler Dengesi yakındna takip edilecek ve devam eden ekonomik dengelenmenin sağlığı hakkında fikir edinilecek.

Bugün izlenecek veri akışı şu şekilde:

10.00 TCMB Şubat 2012 dönemi Ödemeler Dengesi

10.00 İspanya Şubat ayı sanayi üretim

12.00 İtalya’da 8 milyar euroluk 361 günlük ve 3 milyar euroluk 91 günlük bono ihaleleri düzenlenecek

13.00 OECD Şubat işsizlik

14.00 ABD Mortgage başvuruları

15.30 ABD Chicago Fed

21.00 ABD Fed Bej kitap

00.00 Fransa’da Baroin uzun dönemli bütçeyi parlamantoya sunacak

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir