Global piyasalar haftaya tatsız başladılar, emtiada satış var.
YENİ HAFTA SATIŞLARLA BAŞLADI, YEN OYNAK
Boğalar yeni haftaya başlarken negatif haber akışı ile başetmek zorunda kalıyorlar. Avrupa’da açıklanan paketin detayları sorgulanırken, Çin’den gelen ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na (EFSF) katılmayı şimdilik düşünmedikleri yolundaki açıklamalar da algılamayı bozuyor. Euro / Dolar paritesi 1.40’ın altına indi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa kurları % 1 civarında gevşiyorlar. Türk Lirası ise ise güne Dolar’a karşı 1.7524, Euro’ya karşı ise 2.4531’den başlıyor. Sepet Ku rise 2.10’un hemen üzerinde. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.31 gevşerken günün hikayesi Japonya’dan. Bir süredir olası müdahale için uyaran Japon yetkililer bugün itibariyle forex piyasasına doğrudan müdahale ettiler. Maliye Bakanı Azumi tek yönlü spekülatif işlemlerin ekonomik gerçekleri yansıtmadığını açıkladı. Dólar / Yen % 4.56 artışla 79.45’e yükseldi. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın 66 milyar Dólar’lık genişlemeye gittiği ülkede kurun geldiği seviye 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.
ASYA’DAN GELEN HABER AKIŞI EMTİAYI VURDU, ALTINDA SERT DÜŞÜŞ VAR
Çin Başbakanı Jiabao’nun bundan sonra da gayrimenkul fiyatlarını düşürmek için her şeyi yapacakları açıklaması ekonominin soğutulma çabalarının devam edişi olarak algılandı. Metal fiyatlarını aşağı çeken bu gelişmeye sert düşen Yen’in ardından sert şekilde yükselen Dólar da katıldı. Dólar cinsinden ölçülen emtia fiyatları bu para biriminin kuuvetlenmesiyle otomatik olarak gerilerken Çin talebinin kısıtlanacağı beklentisi de satış getiriyor. Bakır % 3.37 gerilerken kurşun, nikel gibi diğer baz metaller de geriliyor.
Kaddafi sonrasında Brent ile aradaki farkı 16 Dólar seviyelerine indiren WTI petrol de payına düşeni alırken düşüş % 0.94 ve fiyat varil başına 92.44 Dolar’ı buluyor. Kuzey tipi ham petrol ise 108.93’te. Paladyum, platin gibi değerli metaller de düşüşte yer alırken geri çekilmeler % 3’e yaklaşıyor. Değerli metalleri oluşturan grubun doğal üyeleri olan gümüş ve altında da düşüşler söz konusu. Gümüş ons başına % 2.8 aşağıda ve 34.34 Dolar’da. Spot altın ons başına 1.713 Dolar’da. Buğday ve mısırda düşüşler % 1’i aştı. Mısırda Ukrayna’nın beklenenden kuvvetli mahsul verebileceği haberi etkili
oluyor.
BONO MU HİSSE Mİ?
Bloomberg haberine göre 1.861’deki savaştan bu yana devam eden 30 yıllık periyodlar içinde ilk kez bonolar hisseleri yenmiş oluyor. Son 30 yılda yıllık ortalama olarak bono fiyatı % 11.5 artarken hisse senetleri için bu oran % 10.8’de kaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 2.3’ün altına inerken Alman 10 yıllıkları haftaya % 2.177’den başlayacak. Önemli bir gösterge haline gelen İtalya 10 yıllık tahvili ise % 6.023’lük kapanışın ardından piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenmeye devam edecek. Içeride ise 3 Kasım’daki enflasyon öncesinde gösterge faiz haftaya % 9.76’dan başlayacak. Geçtiğimiz hafta hem fonlama maliyetinin artması hem de enflasyonist beklentilerin artmasıyla yükselen getiriler 2 haneye kadar çıkmıştı.
Cuma günü ABD’de yatay kapanan hisse senetleri haber akışıyla beraber Asya’da satılıyor. MSCI Asya Endeksi % 2.8 gerilerken Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 0.29 geriliyor. Japonya’da ise Nikkei 225 Endeksi % 0.69 düşüşte. İMKB 100 Endeksi ise haftayı % 0.75 yükselerek 57.042 puandan tamamlamıştı.
Bilanço sezonunun resmi olarak başladığı endekste bugün Albaraka, Petkim ve Tofaş bilançolarıa yakından takip edilecek.
Beklenen veri akışı şu şekilde :
-Euro Bölgesi’nde Ekim ayı TÜFE açıklanacak 12:00
-Euro Bölgesi’nde Eylül ayı işsizlik açıklanacak 12:00
-ABD’de Ekim ayı New York ISM İş Aktivitesi Endeksi 15:30
-ABD’de Chicago PMI endeksi açıklanacak 16:45 Önceki: 60.4
-Hazine Kasım ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak 17:00
-Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin görev süresi
sona erecek
-Avrupa’da Barclays karı açıklanacak
Bloomberg HT Araştırma Servisi
Gökhan Şen
Twitter.com/Gokhan_Sen
Kaynak: www.bloomberght.com