Cem Şengezer – 14.09.2018
Borsa için geçen haftanın sinyalleri, yataya yayılan hareketin olumluluğu üzerine idi. Doldurulması gereken boşluklar genel ifadenin özüydü. Önceki hafta 93.274e karşılık, bu cuma kapanışı 94.760 oldu: % 1,6. Gün içi 96.250 üstünde kalma isteği de sürdürülebilirlik adına incelenmelidir. İşaret etmiş olalım. Sezgisel olarak pozitif algıyı sayısal olarak besleyen gerçekleri veriler saklamaya devam ediyor. Yumuşatıcı hareketler, derin kırılımlar ve benzeri tüm aksiyonların getirdiği senaryo filmi güzelleştiriyor.
Faiz artışını etkili bulmak mümkün: iç talepteki yavaşlama ve bilgi yoğunluğuna göre kararların değişebileceği belirtildi ise de, aynı veriye karşı farklı algı duruşu göstermek mümkündür. Günün matematiği neyi gerektiriyorsa ona göre karar verilmesi her zaman yapılan uygulamadır. Burada sürpriz yok. Sürprizi, piyasanın buna yeni model arayışında olmamasında aramak gerekir.
Sonuçta endeks 4. yükseliş haftasını tamamladı. Bir önceki seri 3 haftalık idi. Son 16 haftanın 9 u yükselişle geçti. Son 8 haftanın ise 6sı yükselişi yakaladı. Yani yakın geçmişe yükselişle geçen haftaların yığıldığını görmekteyiz.
Son 8 haftayı önceki 8’den ayıran ne idi ? Doğaldır ki gelişmeler sonrası bu oluşumlar gerçekleşti. Ancak sırf sayısal veriye bakarak da söylenebilecekler vardır. Dengelenmeyle geçmesi gereken dönemler olmalıdır. Bunun karşılığı ne zaman oluşur ? Böyle dönemlerin oluşması durumunda görülür. Günlük bazda son 1 yılda buna matematiksel olarak ihtiyaç vardı ve buna göre davranış tarzı devam ediyor. Bu 1 yılın haftalarını da değerlendirecek olsak benzer sayısal gelişmeyi görebiliriz.
Kırılımlar kendi hikayesini yaratır. Bu hafta 3 gün yükselişle geçerken, geçen hafta 2de kalmıştı. Hatta hareket yatay geliştiği için pek de hissedilmemişti. Bir önceki hafta da görülen yükselişler oldu ama haber akışıyla üreyen algı dağılımı sonucu oluşacak resmi görmek zorlaşabiliyordu.
Seyri değerlendirme defteri
Yılbaşından bugüne: Aşırı hareketler yılın ilk döneminde belirgindi. Önceki yıldan gelen yükseliş çılgınlığının bir tür düzeltme yaşaması için koşullar bu dönemde oluşturulmaya başlandı. Mayıs ayına dek gelen düzeltme beraberinde de soru getirdi: yeterli mi ? Sürdürülebilir yükseliş koşulları sağlanmışken ve ardından gerçekleşmişken, sürdürülebilir düşüş de beklenebilir miydi ? Yani bunun koşulları da o halde sağlanıyor olmalıydı. Öyle olması gerekli adımlar da atılmaya devam etti ve yaz dönemi bu şekilde geçiyor oldu.
Hatta sert kırılımlar da görüldü ve bir bakıma olumsuz, belirsiz görünen ortamda şu soruya temiz şekilde cevap verdi: sürdürülebilir büyümeye tekrar geçebilmem için gerekli düşüşleri bir an önce bitirmek istiyorum. Mayıs ayına dek görülen geniş zaman tabanlı dik üçgen zaten ilk adım idi.
Deftere farklı zamansal dönemler için devam edeceğiz.
Buna göre; Günlük bazda, yakın geçmişe göre aşırı yükselişlere düzeltme gelecekse de; ağustos ilk yarısında görülen derin düşüşün getirdiği alım iştahı devam etmektedir.
İhracat odaklı reçete yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html