Faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşmışken , geçtiğimiz hafta olumlu açıklanan perakende satışlar ve üretici fiyat endeksi verilerinden sonra enflasyonun bundan nasıl etkileneceği merakla bekleniyordu.
Perakende satışlar ve üretici fiyat endeksi verilerinin enflasyon üzerinde olumlu etki yaratması bekleniyordu ancak açıklanan rakamlar yeterince tatmin edici olmadı.
Enflasyon açıklandı
Akşam saatlerinde ABD’den açıklanacak FOMC tutanakları öncesinde enflasyon rakamları büyük öneme sahipti. Temmuz ayı rakamları yüzde 0,2 artış beklentilerinin altında kaldı ve yüzde 0,1 olarak açıklandı. Enflasyon yıllık bazda ise beklentiler doğrultusunda yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış enflasyona baktığımızda da beklentilerin altında yüzde 0,1 artış görüldü. FED’in yüzde 2 hedefinden oldukça uzakta seyreden enflasyonun faiz artırım sürecine etkisini bu akşam açıklanacak olan tutanaklarda biraz daha net görebileceğiz.
TCMB, FED’i bekliyor
Merkez Bankası’nın ekonomistlere gerçekleştirdiği sunumda ön plana çıkanlar , FED’in hamlelelerine paralel olarak Merkez Bankası’nın da sıkılaştırmaya gideceği yönündeki beklentiler oldu. Analistler tahminleri, FED’in faiz artırımına gitmesi durumunda, TCMB’nin faizleri kademeli olarak 9,5 seviyesine çıkarabileceği yönünde. Buna ek olarak yurtiçinde yaşanan siyasi belirsizlikler ve riskler de TL üzerinde negatif baskı yaratmaya devam ediyor. Türkiye’nin CDS primi de Ocak 2014’ten bu yana en yüksek seviye olan 270 baz puana yükseldi ve yurtiçindeki belirsizlik ve risklerin arttığına işaret etti.
Teknik görünüm
Tüm bu veriler ışığında Dolar\TL paritesini değerlendirdiğimizde , yükseliş trendinin hala güçlü bir şekilde devam ettiğini görmekteyiz ve Dolar 3 lira olur mu söylemi artık bir realite olarak önümüzde duruyor. Yukarı yönlü hareketliliklerin devamında 2,9620 seviyesi test edilebilir. Teknik düzeltmeler sonucu yaşanabilecek satışlar neticesinde ise 2,9150-2,9060 ve 2,8910 destek seviyeleri takip edilebilir.