Gündeme dair
- “Rus Ruleti”
Türkiye tarafından ekte maddeler halinde paylaştığımız açıklamalara aslında mevcut gerilimi azaltmaya yönelik olmasına karşın bilakis bu stresin giderek ivmelenmesi piyasaları da etkilemeye devam etmekte. Bu etkinin kısa vadeli olmasını umut ediyoruz. Aksi tüm tarafların kaybetmesi demek.
Borsa ve Vadeli İşlemler
- Dün bültenimizde, yükselişin dengesiz olduğunu ve yaptığı artıyı geri verme ihtimalinin yüksek olduğundan bahsetmiştik. Bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Bugünde farklı bir şey söylemeyeceğiz. Bankacılık endeksi yüzde 3.65 düşerken, sanayi endeksi yüzde 1,08 ve holding endeksi 1,52 düştü. Ne kadar orantısız olduğunu söylemek için uzman olmaya gerek yok. Yüzde 2,39 yani 1.838 puan düşen piyasanın bu geri çekilmesini son derece zorlama olduğu aşikârdır. Bugün 2,93 kurun etkisiyle güne eksi başlasa da, günün geri kalan kısmında dünden kalan bu dengesizliğin bir düzeltmesini bugün yapacağına dair bir kanaat taşıyoruz. 2.9350 seviyelerine kadar gerçekleşecek tansiyon bugün şaşırtıcı olmaz ama bu seviyenin üstü borsadaki paniği katlayabilir, bu yüzden aşağıda bahsettiğimiz stop-loss seviyelerine mutlaka riayet edilmeli.
FX ve Türev Piyasalar
- Asya piyasaları haftanın son gününe Yuan’daki değer kaybı ve Çin’deki endüstriyel kârların düşmesiyle düşüşle başlıyor.
Dün gelen konu başlıklarına baktığımızda, Atlanta Fed, Ekim ayında tüketici harcamalarının yavaş bir hızla arttığına işaret eden verilerin ardından ABD ekonomisi için 4. çeyrek GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti
Japonya’da tüketici fiyatları Ağustos ve Eylül aylarının ardından Ekim ayında da hafif de olsa düştü. Ekim ayı rakamları Japonya Merkez Bankası’nın çabalarına rağmen fiyatlarda büyümeyi ateşlemenin zor olmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Çin’de sanayi şirketlerinin toplam karları Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azaldı. Karlar, Eylül ayında ise yüzde 0,1 düşüş göstermişti.