Gündeme dair
Yurtiçi piyasaların global piyasalardaki kan kaybına paralel olarak satış ile başlaması doğal olacaktır. Sepetin yükseliyor olması dikkat çekici. Yurt içinde önemli veri bulunmuyor.
Yurtdışı piyasalarda ise Ağustos ayının son haftasına girerken önemli veriler USD’ nin fiyatlanması konusunda ön plana çıkacak. İçine girdiğimiz haftada konut verileri, kişisel tüketim harcamaları ve çekirdek PCE bekleniyor. Diğer yandan 27-29 Ağustos tarihlerinde dünya MB başkanlarının da katıldığı Jackson Hole düzenlenecek ve piyasanın gözü kulağı burada olacaktır. Ancak biz bu toplantılardan Eylül FED toplantısına kısa bir süre kala çok önemli ip uçları geleceğini sanmıyoruz. Zira Yellen’in bu toplantıya katılmayacağı konuşuluyor.
Kusursuz fırtına?
Çin ekonomisindeki endişeler ve zayıflık ABD ve dünya ekonomilerinde panik havası yaratmış durumda. Çin ekonomisindeki geri çekilme sinyalleri petrol başta olmak üzere tüm emtia fiyatlarında gerilemeye neden olurken beraberinde hammadde üreticisi ve Çin ile ticaret hacmi yüksek olan Asya ekonomilerinde panik havası oluşmuş gözüküyor.
Yatırımcılar riskli varlıklardan kaçınma ihtiyacı hissedince beraberinde Borsalarda satışı, EUR ve JPY’ de yükselişi, ABD 10 yıllıklarında % 2,00 seviyesinin ve Brent petrolünde 45 doların altına geri çekilmeyi getirmiş oldu.
Bu bir fırtınamı? Bizce hayır. Zira FED toplantısı öncesi zaten Ağustos sakinliği ile gerçi çekilme yaşayacak olan hisse senedi piyasalarında Çin konusundaki endişeler piyasaları paniğe sevk etmiş durumda. FED Global endişeleri ve son gelene verileri dikkate alıp faiz artırımını ertelemesi durumunda Haziran 2016 ‘ konu olacak bir faiz artırımı global piyasaları yeniden kısa vadeli bir son bahar havasına sokması yüksel olasılık olarak gözüküyor.
Borsa ve Vadeli İşlemler
Asya piyasalarındaki panik havası, Amerikan vadelilerindeki havayla birleşince bir panik havası başlamış gözüküyor.
Parite 1.15 lere yanaştığı halde, dolar 2.95-2.96 seviyelerine yükseldi.
Biz hali hazırda kendi sebeplerimiz yüzünden tüm dünyadan negatif ayrıştığımız için, bu sabah bu paniğin bizdeki etkileri daha makul ölçülerde yansıyabilir.
Trading Idea:
74.000 puanın altında makul bir destek seviyesi aramak yerine, olası Merkez bankası müdahalesi akabinde piyasanın şekillenmesini beklemek mantıklı olacaktır.
FX ve Türev Piyasalar
Yeni haftada ABD doları EM kurları karşısında gücünü korurken, Eylül FED toplantısı öncesi EUR’da pozisyon kapamalar ile birlikte ayrıca EUR’de hedge pozisyonların kapandığını görüyoruz. Bu sebeple EUR’ de daha önceden piyasanın aksine beklediğimiz gibi göreceli olarak diğer para birimlerine karşı pozitif performans sergilenmesine devam edileceğini düşünüruz.
JPY nin de aynı şekilde borsalardaki aşağı baskı devam ettikçe ve riskli varlıklarda pozisyon kapamaları geldikçe destek bulacağını bekliyoruz. Burada bizim görüşümüzü tehlikeye atacak nokta ise CNY’ de yeni ayarlamalar ile birlikte JPY’ nin yeni değer kaybı.
GBP’nin faiz farklarından faydalanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Son gelen enflasyon verisi aslında beklentilerin üzerinde gelmesine karşın EUR’ da ki performans GBP ‘nin performansını şimdilik etkiliyor ancak güçlü kalmaya devam ediyor.
AUD tarafında ise emtia fiyatlarındaki gerileme özellikle Asya ekonomileri üzerinde baskı yaratacağını düşündüğümüzde bizce halen değerli olmaya devam ediyor. Diğer yandan Yuan devalüasyonu da bir başka baskı unsuru. Bu sebeple AUD’de yukarı hareketleri satış fırsatı olarak değerlendirmeye devam edeceğiz. CAD ise durum benzerliğini petrol fiyatlarındaki gerilemeden dolayı koruyor.
Options Trading Idea :
EM kurlarındaki global piyasalardaki satış dalgası ile Dolar/TL bu sabah yeniden baskı altında görülüyor. 2,9840 direnç oluşturmuş durumda. Üzerinde yeni zirveler oluşabilir. Aşağıda sağlam bir destek henüz gözükmüyor. 2,9260 ve 2,90 destek konumunda. 2,88 aşağı geçilmeden yeni short poz riskli. Sepetin 3,15 seviyeleri MB müdahalesi açsısından önemli. İhracatçılar için orta vadeli forward fırsatları değerlendirilmelidir.
Gedik Private Günlük Strateji