Eylül Ayında Dikkatler Merkez Bankaları’nda!
Eylül ayına merhaba dedik ve bu ay da yine birbirinden önemli gelişmeler bizleri bekliyor. Geçtiğimiz ayın ortalarından itibaren toparlanmaya başlayan Doların kaderi bu ay belli olacak. Bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılaması durumunda Eylül ayında faiz artırım ihtimalleri güçleneceği için Dolar değer kazanmaya devam edebilir.
Önümüzdeki haftanın ilk işlem gününe İngiltere’den açıklanacak olan hizmetler PMI verisi damga vuracak. Hizmetler sektörü İngiltere ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturuyor ve bu yüzden Brexit sonrası gelecek olan veri GBPUSD’ye hareketlilik getirebilir. 6 Eylül’de ise Avustralya Merkez Bankası (RBA) kararlarını takip edeceğiz. Geçtiğimiz toplantıda 25 baz puan faiz indiren RBA’dan bu toplantıda değişiklik beklenmiyor.
Hemen ertesi gün de bu kez Kanada Merkez Bankası (BOC) faiz oranı kararını açıklıyor. Faizlerin %0.50 oranında sabit tutulması bekleniyor ancak bu dakikalar USDCAD için hareketli geçebilir. 8 Eylül’de ise sahneye Draghi ve ekibi çıkıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranı kararını ve ardından her zamanki gibi Super Mario Draghi’nin açıklamalarını takip edeceğiz. Faizlerde veya varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilmese bile Draghi’nin para politikası ile ilgili yapacağı açıklamalar piyasalara hareketlilik getirecek.
15 Eylül Sterlin için kritik gün. Hem perakende satışlar hem de İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararları geliyor. Geçtiğimiz toplantıda BoE Brexit’in ekonomi üzerindeki negatif etkilerini savuşturmak adına faizlerin gerektiği takdirde %0 seviyesine çekilebileceğinin sinyalini vermişti. Ancak son dönemde İngiltere’den iyi veriler gelmeye devam ediyor. Bu yüzden BoE’nin de nasıl bir duruş sergileyeceği piyasaların odak noktası olacak.
21 Eylül’de bütün ayın tartışmasız en önemli günü gelip çatıyor. Fed faiz oranı kararını açıklıyor ve bugün tarım dışı istihdam verileri dahil olmak üzere ay boyunca ABD’den gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması faiz artış ihtimallerini iyice güçlendirebilir. Bununla birlikte Fed bu toplantıyı pas geçse bile Aralık ayına işaret edebilir. Yani Dolar açısından son derece tarihi bir gün bizleri bekliyor olacak.
Fed’in ardından gözler yurt içine çevrilecek ve TCMB kararlarını takip edeceğiz. Geçtiğimiz toplantıda faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indiren Merkez bu toplantıda sadeleşmeye devam edecek mi soruları cevap bulacak. Tabi ki bizim de bütün dikkatimiz Dolar/TL’de olacak. Ayın son haftasında ABD’den çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve büyüme rakamları gelecek. Yine Dolar açısından çok önemli bir veri ve beklentilerin karşılanması Dolara pozitif yansır.
USDTRY’de aşağıda 100 & 200 günlük hareketli ortalamalarının geçtiği 2.9350-2.9300 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Buranın kırılmasıyla yeniden 2.90’lar gündeme gelebilir. Yukarıda ise 2.97’lerin geçilmesiyle gözlerimiz yeniden 3.00’da olacak.
ALTINda düşüşün devam etmesi halinde aşağıda 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1297 ve ardından 1275 bölgeleri destek olarak çalışabilir. Özellikle yukarıda da belirttiğimiz gibi ABD’den iyi veriler gelir ve Fed üyeleri de yaptığı açıklamalar da Eylül veya Aralık ayına işaret ederlerse sarı metalde ayıların dönüşüne tanıklık edebiliriz. Yükselişlerde ise 1330 ve 1355 bölgeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor.