Piyasa Yorumu
Kabine ve Merkez Bankası açıklamaları sonrası
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan’ın Kabine ve Merkez Bankası açıklamaları sonrası yorumu. Ali Babacan’sız kabineye piyasa tepkisi.
Kabine kurulmadan önce genel beklentiler Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in varlığı ve bu kapsamda da ekonomi yönetiminin ciddi bir ekol değişikliğine uğramayacağı şeklindeydi. Mehmet Şimşek kabinede Başbakan Yardımcısı olarak kendine yer buldu, ancak Ali Babacan’ın kabinede yer almıyor olması geçici de olsa piyasalar tarafında bir sürpriz etkisi yarattı ve anlık reaksiyonlara neden oldu. Tabii önemli olan isimlerden ziyade, bundan sonra izlenecek olan ekonomi politikalarının işlerliği. İsimlerin yarattığı kısa vadeli etkiden sonra, uzun vadeli fiyatlamalarda ekonomi yönetiminin reformlarının ve çalışmalarının işlerliği önem kazanacaktır.
Ayrıca ekonomi yönetiminin Merkez Bankası ile beraber ne şekilde bir paslaşma içinde olacağı da önemli. Ekonomi yönetimi her şeyden önce icracı olmalı ve ekonominin ihtiyacı olan yapısal reformları yapacak durumda olmalı. Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin uzun vadede güçlenmesi adına adımlar atılmalı. Kısa vadede ise daha proaktif para politikalarına gereksinim duyulabilir. İlerici mali ve iktisadi politikalar ve Merkez Bankası’yla konsensüs halinde olan bir duruş isimlerden bağımsız olarak iyimserlik oluşturabilir.
Merkez Bankası’na baktığımızda ise, sürpriz bir hamlede bulunmadığını görüyoruz. Politika açıklamasında da göze çarpan bir değişiklik yok. Kasım ayında TL’nin dolara karşı olumlu bir performans gösterdiği ve siyasi belirsizliğin ortadan kalktığı bir dönemde değişiklik olması beklenmiyordu. Yine benzer şekilde sıkı para politikası duruşuna atıfta bulunan açıklamalar var. Asıl önemli olan Aralık ayında yapılacak toplantıdaki olası açıklamalar veya hamlelerdir. Merkez Bankası Fed’in atacağı adımlara göre duruşunu belirleyecek görünüyor. 16 Aralık’ta Fed faiz kararını verecek, 22 Aralık’ta Merkez Bankası’nın faiz kararını izliyor olacağız. Fed’in olası bir faiz artışının piyasa etkilerinin kolayca değerlendirilebileceği bir zaman aralığı karşımıza çıkıyor.
Özellikle Fed’in Aralık ayında normalleşme adımı atmasının son derece olası olduğu bu konjonktürde, Merkez Bankası da gerekli yerlerde gerekli adımları atabilmelidir. Eğer FED sıkılaşırsa, içeride büyümeye odaklanan daha gevşek para politikaları risk oluşturacaktır. Bu da kurda yukarı yönlü hareket, enflasyonda yukarı yönlü hareket ve sektörel bazda endekslerde düşüş hareketi olarak karşımıza çıkabilir. Sıkı para politikası duruşunun yeni ekonomi yönetimince de kabul görmesi halinde ise daha pozitif bir senaryodan bahsedebiliriz.