Cem Şengezer – 30.12.2018
Borsa endeksi geçen haftaya göre 1400 puan veya %1.5 değer kaybı yaşadı. Son 3 haftada oluşturmaya çalıştığı taban etkisi yükseliş yönlü ümitleri şişirirken, 100 haftalık ortalamanın 2017’den beri yükselişini devam ettirmesi sıkışma ve baskı senaryosunu belirginleştiriyor.
Yeni hafta, yeni dönem beklentileri şekillendirir iken yılı kapanışta 100 aylık ortalamanın belirleyici özelliği de sürüyor. 2009 yılında başlayan ve olumlu etkinin oluşmasını sağlayan geometrik formasyonların birikmesi sonucunda endeks zamana yayılan sert yükselişler yaşadı. ABD emlak krizi sonrası görülen bu düzeltme sonucu oluşan hızlı yükselişin benzerini taşımaya devam edebiliriz. Yani önceki yazılarda belirtmiş olduğumuz 75.000 endeks beklentisini korumayı sürdürebiliriz.
Karar mekanizmalarını belirleyecek, farklı kırılımlar oluşmaya veya oluşturulmaya devam ediyor. Haber etkisinin bunda payı büyüktür. Yapay zeka metotlarıyla bazı filtreleme teknikleri bu konuda önemli değerlendirmeler yapabilmektedir.
Sürecin kuralları belirlenirken, geçmişte olduğu gibi geometrik şekillerin anlamları kritik olacaktır. Stratejik değer taşıyacaktır.
Hafta içi görülen 2300 puanlık bant genişliği sonucunda geçmişe göre kısalmalar devam ediyor. Daralma bir kaç dönem (hafta) sonrasında bitmiş olacaktır. Böylece yeni büyük dalgaların önü açılacaktır. Her yatay hareketle geçen dönemin getirdiği budur.
Büyük para girişini görebilmek için 100 haftalık ortalamada belirgin değişim olması gerektiğini de düşünmeye devam edebiliriz.
Buna göre;
Günlük bazda hareketler için 6 günlük ortalamadan yaşanacak sapmalar belirleyici oluyor. Bu ortalama, zayıflayan geometriyle beraber değerlendirilince her defasında daha primsiz seyir yaşanmasına izin vermesi beklenebilir. Cuma hareketleri sonucu son 2 gün düşüşle kapanmış oldu. Bu da 6 günlük ortalamadan negatif sapma getirdi. Sonucu olarak, gelecek hafta içinde tepki yükselişleri beklenebilir.
Genel seyirde ise, 75.000 beklentimiz sürüyor. Kasım aylarında görülen önemli geometrilerin, aralık ayına katkısı giderek sönmektedir. Bu durum zor geçecek, baskılı piyasa hareketlerinin habercisidir.
100 saatlik ortalamayı, kısa dönem hareketler için değerlendirebiliriz: bu sonuç göstergesinin düşüşe devam ediyor olması 91.500 – 92.000 bandının test edilir direnç olmasını sağlayabilecektir.
Dövizdeki değişken dalgalanma boyutları riski yönetip, ihracat odaklı uygulanabilir fırsat sağlamaktadır:
http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html