Yurtiçi piyasalarda, hafta başında Suriye sınırında yaşanan gerilim ve Ankara’daki terör olaylarının fiyatlamaları sınırlı kaldı.
TL Varlıkları üzerinde daha fazla baskı olması beklenirken endekste düşüşler oldukça sınırlı kaldı. Saldırının ardından yurtiçi piyasada yaşanan gelişmeleri Destek menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekcen değerlendirdi.
“TL varlıkları” üzerinde baskı oluşmadığını belirten Çekcen, “Kurdaki gevşeme ve endekste düşüşlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Bist100 güne 95.91 (%0.13) puan düşüşle 72709,21 puandan başladı ancak 72.450 üzerinde fiyatlaması sürüyor. Son 1 yılda yurtiçinde yaşanan patlama ve endeks tarafına yansımalarına göz atmamız gerekirse, TL varlıklarında bu tarz olayların etkisinin sınırlı kaldığını gördük. “ dedi.
5 Haziran tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen saldırı sırasında endekste 500 puanlık bir kayıp yaşandığını hatırlatan Çekcen “20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan patlama sonucu 32 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. O gün de endeks tarafında güvenlik endişeleriyle beraber yaklaşık 1400 puanın üzerinde düşüş yaşanmıştı. Hafta sonu yaşanan bu olay sonrasında da hafta açılışında etkisi görülmemiş ve endeks ilk işlem gününü 85 puanlık bir yükselişle kapatmıştı.” ifadelerini kullandı.
“TL’yi güçlü tutan çok sebep var”
TL varlıklarını an itibariyle güçlü tutan bir çok sebebin söz konusu olduğunu belirten Çekcen, “Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta yaşanan o fırtına sonrası bu hafta genel olarak yeşil bir tablo sergiliyor. Asya Borsalarından Avrupa’ya, ABD borsalarından EM’lere kadar tüm borsalarda önemli yükselişler kaydediliyor. Dolayısıyla yurtdışı piyasalara paralel bir iyimserlik söz konusu. Ayrıca kur tarafında volatilitenin düşük olmasının da olumlu etkisini görüyoruz. 2.98’lerin altındaki her fiyatlamada kurun geri çekilme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Son olarak açıklanan FED tutanaklarında da gördüğümüz üzere, FED’in 2016 yılını para politikası olarak daha yumuşak geçirmesi söz konusu. Hatta küresel oynaklığın ve düşük emtia fiyatlarının yarattığı deflasyonist baskıdan dolayı FED 2016 yılının tamamında faiz artıramayabilir. Bu da içerde FED iyimserliğine yol açıyor ve TL varlıkları olumlu etkileniyor. Petrol fiyatlarındaki haftalık yükselişte bir diğer sebep olarak gösterilebilir. OPEC görüşmeleri sonrası petrolün varil fiyatı vadeli tarafta 31.00 üzerinde fiyatlanıyor. Petrolün yükselmesi küresel büyüme endişelerini azaltan bir etki yaratıyor.” dedi.
Borsada 72880’in kritik direnç noktası olarak izlenebileceğini ifade eden Adnan Çekcen, “TL varlıkları güçlü duruşunu korursa endekste bu seviye üzerinde bir fiyatlama görebiliriz. Bu seviyenin aşılması 75000’lere kadar bir hareketi beraberinde getirebilir. 70000-69000 aralığı hala güçlü alım bölgesi olarak yerini koruyabilir.” şeklinde konuştu.