OPEC Toplantısı ve Petrol İle İlgili
Haftalardır beklenen OPEC Zirvesi bugün Viyana’da. Petrol bakanları sabah saatlerinden itibaren görüşmeler için bir araya gelmeye başlıyorlar ve TSİ 17.00’de basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor. Dün piyasalara düşen bir habere göre kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde bazı OPEC üyeleri Aralık ayında kaldırılan üretim tavanını yeniden getirme konusunda istekli ve bu fikre OPEC’in lideri olarak bilinen Suudi Arabistan da sıcak bakıyor.
Habere göre Nijerya, Katar, Cezayir ve Venezuela üretim kotası getirmeye destek veren üyeler. OPEC’in en önemli üyelerinden ve dünyanın en fazla petrol üreten ilk on ülkesi içinde yer alan Birleşik Arap Emirlikleri ise İran’ın anlaşmaya katılması konusunda ısrarcı. Aksi halde bizi de saymayın diyor BAE.
OPEC kararlarda oy birliği ile alınıyor. Yani alınan bir kararın geçerlilik kazanması için bütün üyelerin olumlu oy vermesi gerekiyor. BAE’nin isteksiz görünmesinin yanında İran petrol bakanının da dün yaptığı açıklamalar bugünkü zirveden bir anlaşma çıkma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.
İran Petrol Bakanı Zanganeh, ülkesinin günlük 3.8 milyon varillik üretime ulaştığını ve çok kısa süre içinde günlük üretimin 4 milyon varile çıkacağını belirtti. Ayrıca bugünkü OPEC Zirvesi’nde üretim kotası kararı çıkma ihtimalini düşük gördüğünü söyledi.
Kota kararı çıkmaması petroldeki yukarı yönlü momentumu yavaşlatabilir. Petrole son zamanlarda hız katan gelişmeler OPEC Zirvesi beklentilerinden ziyade Libya ve Kanada gibi önemli üreticilerde üretim/nakliyatın sekteye uğramasaydı bizce. Ayrıca son zamanlarda petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen ABD’de aktif sondaj kuyusu sayısının düşmeye devam etmesi yükselişe hız katan diğer bir önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Petrol (ham petrol) için 50.00 bölgesi önemli direnç. Bugün olur da sürpriz bir şekilde kota kararı çıkarsa, haber etkisiyle bu direncin aşılması ve yukarıdaki diğer dirençlere doğru bir atak gelme ihtimali var. Fakat bu yukarı yönlü hareketin ne kadar kalıcı olacağı yukarıda saydığımız üretim/nakliyat ile ilgili faktörlere bağlı.
Geri çekilmede ise önce 47.50 sonra 46.70 bölgesine vereceği tepki önemli. Bu desteklerin kırılması durumunda son haftalarda oluşan yukarı yönlü trend hareketi ciddi bir darbe alacak. Üretim/nakliyatı sınırlayan geçici faktörlerin ortadan kalkmasıyla temel tarafta da görünüm alıcılar için zayıflar. Bu noktada yine ABD aktif sondaj kuyusu sayısına vurgu yapalım. Yükselen fiyatlarla sondaj kuyularının tekrar aktif hale gelmeye başlaması petrolde dümene tekrar satıcıları geçirir.
Kıvanç Vural