OPEC+’ın petrolde arz kesintisini 2023 yılı sonuna kadar uzatma kararı sonrasında brent 90 ve WTI 87 doların üzerini test etti…
Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrolde üretim kesintisini yılsonuna kadar uzatacağı kararı sonrasında petrol Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. İran, Libya ve Venezuela gibi OPEC üyesi diğer ülkelerin potansiyel arz artışlarına karşın özellikle ABD’de düşen stoklar hem de arz kesintileri petrolde yükselişi desteklemeye devam ediyor.
Artan petrol fiyatları, enflasyona yönelik kaygıları yeniden canlandırırken tahvil getirilerinde yükselişe yol açıyor. Buna bağlı olarak küresel borsalarda aşağı yönlü fiyatlamalar görülüyor. Diğer yandan artan enerji maliyetlerinin söz konusu olduğu böyle bir konjonktür sadece FED’in değil diğer merkez bankalarının da enflasyonu düşürme konusunda elini zorlaştırabilir.
Petrolde yukarı yönlü hareketleri tetikleyecek faktörler kısa vadede ağır bassa da, orta vadede fiyatları baskılayacak etkenlerde söz konusu olabilir. Bu etkenlerin başında güçlenen doların, diğer para birimleriyle işlem yapan ülkeler için petrol maliyetini artırması ve petrole olan talebi azaltması sayılabilir. Olası faiz artışlarının devamı ve küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler de petrol fiyatlarında dengeleyici rol oynayabilir.
Küresel piyasalardaki dinamikler ve beklentiler petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri desteklemeye devam ediyor. Bununla birlikte orta vadede petrol talebini baskılayabilecek faktörlerin olası etkisiyle volatilitenin yükseldiği fiyatlamaların görülebileceği göz ardı edilmemeli.