Petrol Fiyatları – (20.05.2013)

Batı Teksas petrolü, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınlarında, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor. Suriye’de hükümet güçlerinin isyancılara karşı saldırıya geçmesi, Orta Doğu’da petrol arzını sıkıntıya sokabilecek istikrarsızlığa yönelik endişelerin yenilenmesine neden oldu.

Vadeli kontratlar New York’ta, 17 Mayıs’ta yükselişini üçüncü güne taşımasının ardından dalgalı seyretti. Suriye devlet televizyonu, hükümet güçlerinin al-Qusair kentine girdiğini duyurdu. Coventry, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemci Kuruluşu, çatışmalarda 52 kişinin öldüğünü ve yüzlerce yaralı olduğunukaydetti. Resmi evrilere göre, Suudi Arabistan Mart ayında ihracatını azaltırken, OPEC’in Batı Afrika üyeleri ihracatı artırdı.

Sydney’de CMC Markets şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Şimdi bandın üst sınırına doğru hareket ediyoruz,” dedi ve “Eğer piyasa 98 dolar seviyesine doğru hareket ederse, teknik bazda, aşağı yönde keskin bir hareket riski var” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 16 sent düşerek, Singapur saati ile 13:43’te, varil başına 95.86 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 2 üzerindeydi. Kontrat 17 Mayıs’ta 86 sent artarak 96.02 dolara yükseldi ve 10 Mayıs’tan bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşerek varil başına 104.62 dolara geldi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas arasındaki fiyat farkı, Cuma günkü seviyesi olan 8.35 dolardan bugün 8.54 dolara çıktı.

Dubai merkezli Manaar Energy Consulting and Project Management’tan Robin Mills, “Suriye’deki çatışmalar Irak’a yayılırsa ve buradaki üretimde sıkıntı yaratırsa, bu sorun yaratabilir,” dedi ve “Traderlar, Orta Doğu’daki tansiyonun fiyatlar üzerinde etkisinin olmasından dolayı, böyle olaylarda daima tedirgin olurlar” şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir