Petrol Brexit sınavını da başarı ile geçmiş görünüyor

Petrol piyasasında beklenenden hızlı gelişen yeniden dengelenme süreci ile fiyatlar 09 Haziran’da 52,86 dolar/varil seviyesine kadar yükseldi.

Mayıs ayı boyunca emtia piyasasında fiyatlarda yaşanan geri çekilmeye rağmen petrolün güçlü duruşunu koruması piyasanın temellerinden aldığı desteğe bağlanabilir. İngiltere Brexit deyince fiyatlar 27 Haziran’da 46,69 dolar/varil’e kadar geriledi.

Küresel ekonomiye ilişkin endişeler önümüzdeki haftalarda tekrar gündeme gelerek petrolde yükselişin önünü kesebilir. Ancak iyimser hava ve piyasaların risk alma iştahının devam etmesi ile Temmuz ayında yeni yüksek seviyeler şaşırtıcı olmaz.

Önümüzdeki dönemde piyasa için negatif ve pozitif denebilecek gelişmeleri sıralayarak piyasanın ne tarafa doğru ağırlık kazandığına karar verebiliriz.

OPEC üyesi ülkelerin üretiminde artış sürüyor, yükselen fiyatlar ile Amerika’da sondaj kuyularından üretime katılanların sayısında artış olabilir ve 52 haftanın yükseğine yakın seviyede net uzun pozisyon miktarı ile piyasa aşırı alım bölgesinde.

Bardağın dolu tarafına gelince, Amerika’da ticari stok rakamları son beş haftadır geriliyor. 29 Haziran’da açıklanan haftalık stok değişim rakamlarına göre ham petrol stokları bir önceki haftaya göre 4,2 milyon varil geriledi. Stoklar son haftalarda yaşanan düşüş ile beş senenin ortalamasına biraz daha yaklaştı.

Uluslararası Enerji Ajansı haftalık stok değişim rakamları

petrol-stok

Kaynak Bloomberg

Uluslararası Enerji Ajansı Amerika tarafında üretimde düşüşün Temmuz ayında da sürmesini bekliyor. IEA Amerika’da kaya petrolü üretiminin Temmuz ayında %2,4 gerileyeceğini tahmin ediyor. Kurum Temmuz ayında üretimin günlük 4,84 milyon varilden 4,72 milyon varile gerileyeceğini düşünüyor.

Bölgelere göre IEA kaya petrolü üretimi tahminleri

petrol-uretim

Yaz ayları için yukarıda belirttiğimiz olumlu ve olumsuz faktörler yanında, Çin başta olmak üzere gelişen ülkeler talebinin güçlenerek devam etmesi önemli. Gelinen noktada düşen stok rakamları ve ABD üretiminin yanında artan talep ile ibre yükselişi gösteriyor. Ancak küresel ekonomide yavaşlama endişesi ve “joker kart” Çin önümüzdeki aylarda piyasa için tehdit olabilir.

Arzu Toktay