2021, NATO’nun Libya’ya şiddetli müdahalesinin ve Muammer Kaddafi’nin suikastının 10. yıl dönümü olarak nitelendirilebilir.
O zamanlar şüphelenildiği ve daha sonra Hilary Clinton’ın yayınlanan e-postalarında kesinleştiği gibi NATO’nun başrolde olduğu bir iç savaş yaşandı. Kaddafi altın destekli para birimiyle bir Afrika merkez bankası kurmak istiyordu ve NATO bunu engellemek için harekete geçti.
Ellen Brown, bu kurum doların gücüne meydan okur ve sonunda Afrika’nın sömürge zincirlerinden kurtulmasına izin verirdi, diye yazıyor. Ancak istenen büyük hedef Libya’daki suni kargaşa (şimdi bizim üniversitelerimizde olduğu gibi) gerçekleşemedi. Libya’da benzin sudan ucuzdu ve sosyal eşitlik ile diğer Afrika ülkelerinin aksine yeraltı kaynakları milli servete katkı sağlıyordu.
Peki bu ekonomi sömürgede veya doların ağır etkisi altında olan Türkiye’de geçerli olur mu? Tabi ki faiz ve para aktarmanın büyük lobilerin etkisi altında olmaz. Zira Türkiye dijital para, coin ve token üzerinden ödeme yapmayı kabul etmiyor. Yüksek faize izin veriyor ve vatandaşına verdiği yüksek faizden de vergi alıyor.
Bankaların öncelerde “meşru olmayan” dosya, evrak, kalem, kağıt gibi “saçma sapan” meblağlarını da artık devlet, hukuksal zemine yerleştirdi. Evet üstelik dijital bir dünyada, “dosya parası”…
Grafik TradingView’den
PETKM, 6.68TRY fiyatıyla yüzde 2.3 prim bularak kapandı.
İndikatörlerden 0.1 – 0.5 arasında Al sinyali alınmaktadır. Ortalama Yön Endeksi (22.89 N) trendin Nötral durumuna dair bir izlenim veriyor.
Nötr Müthiş Osilatör, 0.16347059 N ‘de tam net değil. 0.18503359 ile ATR Sat ile varlıktan çıkışa işaret etmektedir. CCI20, momentum bazlı Emtia Kanal Endeksi 124.11 N Nötr sinyaldedir.
MACD seviyesi trende ışık tutabilir. Gecikmeli bir gösterge olsa da kullanılmasında yarar vardır. 0.08938247 A Al sinyalinde çizgisine devam etmektedir. Mom 0.40 A Al ile şimdilik yükselişe işaret ediyor. RSI 62.61 N Al ile şimdilik yükselişe işaret ediyor.
Grafik TradingView’den
SASA, 29.54TRY fiyatıyla yüzde -1.14 değer kaybetti. Bir aydaki en düşük değeri 26.46’dir.
İndikatörler genel olarak Nötr sinyalleri vermektedir. Ortalama Yön Endeksi trende dair Nötral ( 24.97 N) düzeydedir.
Müthiş osilatör Nötr çizgidedir ve 2.26723536 N net bir çerçeve sunmamaktadır. ATR 0.8961442 Sat fırsatına dair bilgi sağlıyor. CCI20, momentum bazlı Emtia Kanal Endeksi 46.21 N Nötr sinyaldedir.
Grafiğin osilatörleri ile incelendiğinde, MACD seviyesi 0.7799715 A Al sinyali vermektedir. Ancak durağan bir seyir veya yatay çizgide benzer üçgenler oluşturursa sapma oranı bozulabilir ve buna Yanlış Al sinyali diyebiliriz.
Grafik TradingView’den
XAUTRYG, 565.85 fiyatıyla (1.18) olumlu şekilde seansı kapattı. Bir aylık en düşük değerinin üzerinde seyreden emtia doların yükselmesi ile iç pazarda daha fazla tutuluyor. Osilatörler Güçlü Al sinyali sağlamaktadır.
Anti-enflasyonist yatırım aracı olarak 575 TL direncini 3 güçlü mumla kırarsa oldukça iyi bir 600TL direnç kırılması seyri izleyebiliriz.
Sonuç itibariyle, birçok yorumcu Türkiye’nin doların etkisi altında olacağına dair düşüncelerini belirtirken faiz sermayesinin ve ucuz emeğin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini belirtirken, bazı yorumcular küresel eşitliğin bankaların zoraki aracı kurum olarak çıkmasından ve bilgisayar üzerinden coin transferinin yaygınlaşacağını ve Türkiye- Afrika yakınlaşmasının birlikten kuvvet doğacak şekilde eşitlikçi dünyaya katkıda bulunacağına dair fikir savunuyor. Fakat ikincisi daha güç çünkü suni kargaşa gibi yapma hükümetler de özellikle Fransa’nın Afrika sömürü ülkelerinde çok tutulan bir yönetim merkezidir.
Okan Özdemir