Kuyumcular, tarih boyunca değerli metallerin alım satımını yapan ve takı üreten işletmeler olarak var olmuştur. İlk kuyumcular, Antik Mısır, Mezopotamya ve Anadolu gibi eski medeniyetlerde ortaya çıktı. Bu dönemlerde altın, gümüş ve diğer değerli metaller, takı, süs eşyaları ve ticari amaçlar için kullanılıyordu.
Kuyumculuk, zamanla gelişerek farklı bölgelerde farklı formlar kazandı. Orta Çağ Avrupa’sında, kuyumcular genellikle zanaatkar loncalarıyla ilişkili olarak faaliyet gösteriyor ve takı üretimi ile ticaretini yapıyorlardı. Altın ve diğer değerli metaller, toplumda zenginliği ve statüyü simgeleyen önemli semboller haline geldi.
Bankaların kuyumcularla ilişkisi ise daha sonraki dönemlerde ortaya çıktı. Kuyumcular, yüksek değere sahip metallerin güvenli bir şekilde saklanması ve işlem görmesi konusunda uzmanlaşmışlardı. Bankalar da bu hizmetlerden yararlanmak için kuyumcularla iş birliği yapmaya başladı. Kuyumcuların sağladığı güvenlik ve uzmanlık bankaların da dikkatini çekti ve bazı kuyumcular banka olarak faaliyet göstermeye başladı.
TSLA grafiği, yüzde 1 ile 179 USD fiyatında ilerlemektedir.
Grafik TradingView’den
PETKM hissesi, işleme endüstrisinde faaliyet göstermektedir. Hisse senedinin güncel fiyatı 12.59 TL’dir ve genel olarak olumlu bir performans sergilemiştir.
Hisse senedinin tüm zamanlardaki performansı, 1487.25% olarak belirtilmektedir, bu da uzun vadede yatırımcılara yüksek getiri sağladığını göstermektedir. Ancak son değişim oranı -0.08% olarak kaydedilmiştir, bu da son zamanlarda bir düşüş olduğunu göstermektedir. Değişim miktarı ise -0.01 TL’dir.
PETKM hissesinin son 1 aylık en yüksek değeri 14.67 TL iken, en düşük değeri ise 11.76 TL olarak belirlenmiştir. Bu bilgiler, hissenin volatiliteye sahip olduğunu ve fiyatının dalgalanabileceğini göstermektedir.
Teknik göstergeler açısından, hissenin alıcılar lehine işaret ettiği “Buy” olarak değerlendirilen Osilatörler Derecelendirmesi vardır. Hissede hareketli ortalamaların derecelendirmesi ise “Güçlü Sat”dir, yani satış yönünde bir eğilim olduğunu göstermektedir.
Grafik TradingView’den
SASA hissesinin tüm zamanlardaki performansı oldukça etkileyicidir ve 148711.31% olarak belirlenmiştir. Bu, hissenin uzun vadede yatırımcılara büyük bir getiri sağladığını göstermektedir. Ancak son değişim oranı -1.15% olarak kaydedilmiştir, bu da son zamanlarda bir düşüş olduğunu göstermektedir. Değişim miktarı ise -1.15 TL’dir.
Hissenin son 1 aylık en yüksek değeri 109.3 TL iken, en düşük değeri ise 89.65 TL olarak belirlenmiştir. Bu, hissenin fiyatının son zamanlarda dalgalanabilir olduğunu göstermektedir.
Teknik göstergeler açısından, hissenin “Nötr” olarak değerlendirilen Osilatörler Derecelendirmesi bulunmaktadır. Hissede hareketli ortalamaların derecelendirmesi ise “Sat”dir, yani satış yönünde bir eğilim olduğunu göstermektedir.
Grafik TradingView’den
Gram altın ABD Merkez Bankası’nın (Fed), haziran ayında da “şahin” politikalara devam edebileceği endişesi nedeniyle altın değer kaybetti. Altının ons fiyatı düşmeye devam ederken, gram altın ise değer kaybıyla güne başladı ve 1251 liradan işlem görüyor.
Fed’in haziran ayında faizleri 25 baz puan artırabileceği beklentisi ise yüzde 28’e yükseldi.
Dün altının ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak gram altın da değer kaybetti. Güne 1258 TL’den başlayan gram altın, günü 1250 TL civarında tamamlamıştı.
Altının ons fiyatı ise düşüş trendini sürdürerek 1966 dolardan alıcı buluyor.
Sonuç itibariyle, günümüzde bazı kuyumcular hala bağımsız olarak faaliyet gösterirken, bazıları da bankalarla birleşerek veya bankacılık hizmetleri sunarak işlerini genişletti. Bu şekilde kuyumcular, değerli metallerin ticareti ve saklanması konusunda uzmanlıkla birlikte finansal hizmetler sunan kuruluşlar haline geldi. Bu evrim, kuyumculuk sektörünün tarih boyunca geçirdiği değişimlerden biridir ve günümüzde hala devam etmektedir. Zamanında bazı batılı devletler Yahudilere doktorluk ve kuyumculuk dışında iş yapmalarını yasaklamışlardı. Şimdi ise uluslararası banka lobilerinin nasıl nasıl bir siyaset belirlediğini biliyoruz.
Okan Özdemir