ABD’nin dolar basması, Türk lirasının değerini etkileyen faktörlerden biridir. Doların dünya para birimi olarak kullanılması nedeniyle, ABD’nin para politikaları diğer ülkelerin para birimleri üzerinde doğrudan veya dolaylı bir etkiye sahip olabilir.
Özellikle, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yürütülen genişlemeci para politikaları, ABD dolarının arzını artırarak diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olabilir. Bu durumda, Türk lirasının da ABD doları karşısında değer kaybetmesi muhtemeldir.
Ayrıca, ABD’nin para politikalarındaki değişiklikler ve faiz oranlarındaki artışlar da Türk lirasının değerini etkileyebilir. Örneğin, ABD’de faiz oranlarının yükselmesi, yatırımcıların ABD’ye yönelmesine neden olabilir ve bu da Türk lirasına olan talebi azaltarak değer kaybına neden olabilir.
Ancak, Türkiye ekonomisi ve siyasi istikrarı gibi diğer faktörler de Türk lirasının değerini etkiler. Bu nedenle, doların basımı sadece Türk lirasının değerini belirleyen tek faktör değildir.
TSLA grafiği, yüzde -0.94 ile 190 USD fiyatında ilerlemektedir.
Grafik TradingView’den
PETKM, Türkiye merkezli bir kimya şirketidir ve işletmeleri arasında petrokimya, plastik, kimyasal ve polyester elyaf üretimi yer alır. PETKM hisse senedi, Borsa Istanbul’da işlem görmektedir.
Teknik analiz göstergelerine göre, PETKM hisse senedi kısa vadede bir satış baskısı altındadır ve uzun vadeli trendi de düşüş eğilimindedir. Hisselerin fiyatı son bir ayda %11.95 düşüş göstermiştir. MACD göstergesi, hisse senedinin fiyatının hala düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, RSI göstergesi 50’nin altında kalmaktadır, bu da hissenin zayıf bir satın alma baskısı altında olduğunu göstermektedir.
Hacim göstergesi, hisse senedinde düşük bir işlem hacmi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, hisse senedinin fiyatı, Aroon Up göstergesi tarafından desteklenmekte ve Aroon Down göstergesi tarafından baskı altında kalmaktadır. Bu, hisse senedinin kısa vadede düşüş eğiliminde olduğunu göstermektedir.
PETKM hisse senedi için hareketli ortalama analizi, satış baskısı altında olduğunu göstermektedir. 10 günlük basit hareketli ortalama, 20 günlük üstünde ve 50 günlük üstünde hareket etmektedir. Bu, hisse senedinin kısa, orta ve uzun vadeli hareketli ortalama analizinde satış sinyali vermektedir.
Sonuç olarak, teknik analiz göstergeleri PETKM hisse senedinin satış baskısı altında olduğunu göstermektedir.
Grafik TradingView’den
SASA hissesi için verilen göstergeler genel olarak satış sinyalleri vermektedir. Örneğin, hissenin hareketli ortalamaları (EMA) arasındaki kesişmelerdeki göstergeler satış sinyali vermektedir. Aynı şekilde, hissenin Osilatörler Derecelendirme göstergesi de satış sinyali vermektedir.
MACD göstergesi, SASA hissesi için satış sinyali vermektedir. Hissenin volatilitesi ortalamanın üzerindedir ve 2.94 olarak ölçülmüştür. Hissenin trend yönünü belirleyen ADX göstergesi ise zayıf bir satış trendi olduğunu göstermektedir.
Hissenin Relative Strength Index (RSI) göstergesi, 41.52 puanla satış sinyali vermektedir. Benzer şekilde, Stochastic %K (14, 3, 3) ve Stochastic %D (14, 3, 3) göstergeleri de satış sinyalleri vermektedir.
Hissenin Pivot Fibonacci P değeri, 114.1 olarak ölçülmüştür. Ayrıca, hissenin Parabolik SAR göstergesi, 104.56 seviyesindedir.
Sonuç olarak, SASA POLYESTER hissesi için teknik analiz sonuçları genel olarak satış sinyalleri vermektedir. Fakat uzun vadede şu ana kadar kazandıran bir hisse olduğundan al fırsatı olarak yorumlanabilir.
Grafik TradingView’den
Gram altın altın al sinyallerini yeniledi ve 1250 direncine yol aldı.
Türkiye’de de yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Son zamanlarda yaşanan dalgalanmaların ve banka krizlerinin ardından yükseliş eğilimi göstermektedir.
Bu fiyat seviyesi, geçmiş yıllara göre oldukça yüksek bir seviyedir ve yatırımcıların fiyatı yakından takip etmeleri gerektiğini göstermektedir. Altın, genellikle küresel belirsizliklerin arttığı dönemlerde yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak tercih edilir.
Sonuç itibariyle, ABD’nin dolar basması, Türk lirasının değerini etkileyen bir faktördür. Ancak, Türk lirasının değerindeki değişikliklerin çok sayıda faktöre bağlı olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’nin de Türk lirası basması TL’nin değerinin düşmesi nedeniyle iç piyasada ürünlerin değerinin artmasına neden olmaktadır.
Okan Özdemir