Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomik durumu içeren bir rapor yayınladı.
Rapora göre, küresel ekonominin zayıflaması, sıkı para politikası uygulamaları, Çin’deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatları, bölgedeki yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızını olumsuz etkiliyor. Özellikle Avrupa ve Orta Asya’da bu yıl büyümenin yavaşlaması bekleniyor.
Ukrayna ve Orta Asya’da toparlanmanın güçlü olmasıyla geçen yıl bölge ekonomisinin büyüdüğü ancak bu yıl büyüme hızının düşmesinin beklendiği vurgulanıyor. Dünya Bankası’nın önceki tahminlerine göre bu yılki büyüme beklentisi artmış olsa da, gelecek yıl için öngörülen büyüme hızının daha önce tahmin edilenden düşük olduğu ifade ediliyor.
Raporda, bölgedeki yaşam maliyeti krizinin etkilerinin halen hissedildiği ve önemli ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş toparlanma, kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik risklerin büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapılıyor.
Grafik TradingView’den
PETKM l9.72 TL seviyesi desteğinde ve 22 TL direnci bulunmaktadır. Fibonacci sırayla 22.80 ve 24.04 TL direncini gösteriyor.
23.90 TL ortalama hacim noktasında alıcı ve satıcılar denge kurabilse de piyasa şartları momentumu sağlaması için henüz olgunlaşmamış görünmektedir.
18.24 TL ‘de halftrend al sinyali verdi. 14 Mart’ta gelen satış dalgası 18 desteğine çekmiş görünmektedir.
Sonuç itibariyle, Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili olarak, raporda ülkenin bu yıl ve gelecek yıl için öngörülen büyüme oranları belirtiliyor. Türkiye’nin enflasyonunun zamanla düşmesi beklenirken, cari açığın da iyileşmesi öngörülüyor. Bununla birlikte, raporda ekonomik politikaların devamlılığının önemli olduğu ve risklerin dengeli olduğu vurgulanıyor. Yeni ekonomik yönetiminin itibarının artmasıyla daha fazla yatırım çekilmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması öngörülüyor.
Okan Özdemir