PETKM Analizi: Rusya’nın Gazprom’u daha güçlü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa menşeli fabrikaların yönetimini Gazprom’a devretmeyi öngören bir kararname imzaladı. Bu karar uyarınca, Rusya’daki İtalyan Ariston ve Alman Bosch’a ait varlıkların yönetimi geçici olarak Gazprom grubuna ait JSC Gazprom Household Systems’e devredildi.

Daha önce de Rusya’da bazı Batı şirketlerinin yönetimleri, Batılı ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlara yanıt olarak geçici olarak yerel yönetimlere verilmişti.

İtalya’dan Ariston şirketinin Rusya’daki varlıklarının Gazprom’a devredilmesine karşı tepkiler yükseldi. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Rus hükümetinin kararına tepki gösterdiğini belirterek, İtalyan hükümetinin Ariston Thermo Grubu’nun durumunun açıklığa kavuşturulmasını talep ettiğini ve Almanya ile Brüksel ile işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

Döviz Endeksi, yatırımcıların doğru kararlar almalarına katkıda bulunabilir çünkü doların diğer önemli para birimleri karşısındaki performansını değerlendirir ve ekonomik göstergelerle ilişkilendirir. Ekonomik takvim ise bu önemli olayların zamanlamasını belirler ve yatırımcıların dikkatini çeker, böylece piyasa trendlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Grafik TradingView’den

PETKİM‘in teknik değerlendirmesi güçlü bir “Al” sinyali veriyor. Hareketli ortalamaların değerlendirmesi de aynı yönde, bu da mevcut yükseliş eğilimini destekliyor. Fiyat, son günlerde %2.57 artarak 20.74 TRY’ye yükseldi.

Osilatörler nötr durumda ancak göreceli güç endeksi 49.81 seviyesinde, yatırımcıların dikkatini çekebilir. Mum grafiği desenleri olumlu ila vasat arasındadır.

Destek ve direnç noktaları 20.32 ila 21.80 arasında yer almaktadır. Piyasa değeri halen beklentilerin altında olduğu düşünülmektedir.

Son olarak, Gazprom’un Türkiye’yi enerji merkezi yapması yönünde çalışmalar devam ediyor. Türkakım ve Mavi Akım projeleri ile Türkiye ve Rusya birlikte daha güçlü. Bu arada Filistin için Batı’da protestolar artarken, protestocular şiddetle göz altına aınıyor, yine Batı Çin’in 1980’lerdeki işçi partisini eleştirdiği gibi davranıyor.

Okan Özdemir