Petkim Hisse Yorumu
Etilen ve PTA tesislerinin kapasite artırımları nedeniyle 3 aydan fazla bir süre kapalı kaldığı ve düşük lokal ve global talep şartlarının bulunduğu 2014 yılının ardından Petkim, 2015’de marjların güçlendiği bir yıla adım atabilir.
Petkim’in Star Rafineri ile entegrasyonundan sağlanacak maliyet tasarrufları sonrasında şirketin cari brüt kâr marjının 2018’de %10,75 seviyesine ve FAVÖK marjının ise %9,3 seviyesine çıkmasını bekliyoruz.
Parçaların toplamı (sum of the parts), yöntemini uyguladığımız modelimize dayanarak 4,11 TL olarak belirlediğimiz hedef fiyatımızı ve orta vadede “TUT” tavsiyemizi koruyoruz. Petkim’deki en önemli husus ve Şirket’in ana stratejik hedefi olan marjlardaki stabilizasyonu takip etmeye devam ediyoruz.
2. çeyrekte olumlu bilanço beklentisi – İkinci çeyrekte, Petkim’in hammaddesi Nafta ile mamulü ve mamül girdisi Etilen fiyat farkının 734 Dolar’a kadar çıkmasının etkisiyle 2Ç15’de Petkim’in FAVÖK rakamının 154 milyon TL’ye (2Ç14: 15 milyon TL) ulaşmasını bekliyoruz. Nafta-Etilen fiyat farkı 2Ç14’de 388 Dolar seviyesinde bulunuyordu. Bununla birlikte yükselen fiyatların talebi tetiklemesiyle tonaj beklentimizi de 440.000 ton seviyesine çekmemiz sonucunda net satışlar beklentimiz 1,2 milyar TL’ye yükseldi. Aynı zamanda, Petkim’in iştiraki Petlim limanı yatırımları için temin ettiği yatırım teşviği sayesinde elde edilen vergi kazançları için 2Ç15’de 15 milyon TL’lik bir ertelenmiş vergi geliri beklentimiz bulunuyor. Bunun sonucunda net kâr beklentimizi 147 milyon TL olarak belirledik.
Sürdürülebilir kârlılığa odaklı – Petkim’in petrokimya iş kolundan sağlamış olduğu kârlılık, hammaddesi naftanın ve mamulleri petrokimya ürünlerinin fiyatları global piyasalarda belirleniyor olmasından ötürü, oynaklık gösterebiliyor. Şirket, gelirlerinin rafinaj (Petlim’deki hisselerin satışının ardından Şirket, bu kaynağı Star Rafinerisi’nden pay almada değerlendirmeyi hedefliyor), liman işletme (Petlim), ve planlanan diğer iş kolları ile birlikte çeşitlendirilmesi sonucunda kârlılığın çok daha stabil bir hale geleceğini düşünüyoruz.
Nakit döviz varlığıyla daha stabil net kârlılık – Petkim’in liman iştiraki Petlim’in %30 hissesinin Goldman Sachs’a devrinden kasasına giren 250 milyon Dolar nakdi korudu. Bu sayede döviz kurlarında yükseliş görüldüğü dönemlerde, hammadde alımlarındaki vadeden kaynaklanan kur farkı zararlarının etkisi nötralize edilmesi sayesinde net kârlılık olumlu etkilendi.
Planlanan projeler hisse fiyatı için katalizör görevi görüyor – Petkim’in gelirlerinin çeşitlendirilmesine yönelik olarak, üzerinde çalıştığı rüzgar enerjisi projesi ve önemli derecede maliyet tasarruflarının sağlanmasının beklendiği Petkojen projesinin yanında Şirket, Aliağa Yarımadası’ndaki varlıkların etkin kullanımı yönünde birçok maliyet kazanımı sağlayıcı ve gelir arttırıcı proje üzerinde etkin bir şekilde çalışıyor.
Göz önünde bulundurulması gereken riskler – Olası bir ABD-Avrupa Birliği ticaret anlaşması Petkim için ihracat talebi tarafında risk oluşturuyor. Bunun yanında, Petkim’in nafta-etilen marjındaki hareketlere karşı doğal riski de devam ediyor.
Petkim için oyunu değiştirebilecek en önemli husus – Socar Türkiye’nin Star Rafinerisi – Star Rafinerisi Socar Turkey Investment A.Ş.’nin %100 ortaklığı ile yapılan bir yatırım olup, bu şirkete ise Rafineri Holding A.Ş. %60 oranında iştirak etmekte ve Rafineri Holding A.Ş.’ye ise Socar Turkey Enerji A.Ş. %100 oranında iştirak etmektedir. Rafineri yatırımı tutarı 5,5 milyar ABD Doları olup, bu tutarın 3,29 milyar ABD Doları 4 yıllık geri ödemesiz süre de dahil olmak üzere 18 yıllık vadelerde kredi kullanılarak gerçekleştirilecektir. Star Rafinerisi’nin, Türkiye’de açığı ithalat ile karşılanan dizel, jet yakıtı ve benzin ağırlıklı bir üretim yapısına sahip olması planlanmakta olup, diğer yandan Petkim için istenilen kalitede ve düşük maliyetle hammadde sağlıyor olacak. Bunun yanında Star Rafineri, Akdeniz Bölgesi’ndeki pazarlara da petrol ürünü sağlıyor olabilecek. Rafineri kapasitesi 10 milyon ton olarak projelendirilmiş olup, bu tutar Tüpraş’ın toplam 28,1 milyonluk kapasitesi ile kıyaslandığında ilk bakışta düşük gibi görünse de, Türkiye’deki dizel, jet yakıtı ve benzin açığı düşünüldüğünde, tüm üretim kapasitesinin talep göreceğini bekleniyor. Bununla birlikte Star Rafineri, ileri derecedeki yapılandırması ile, Rusya, Kuzey Irak, İran ham petrolü gibi ağır ham petrolleri de işleyebiliyor olacak. Rafineri’nin 2018 yılında tamamen devrede olması planlanıyor. Star Rafineri’nin 10 milyon tonluk kapasitesinden ise 1,3 milyon ton nafta kapasitesi, 270 bin ton ksilen kapasitesinin ve 300 bin ton LPG kapasitesi Petkim için ayrılmış durumdadır.
Şeker Yatırım 2015 Ağustos Aylık Bülteni
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!