Petkim Hisse Yorumu / Bizim Menkul – (29.04.2022)

PETKM 4Ç21 Analizi ve Hedef Fiyat Güncelleme

Mevcut Fiyat (Kapanış) 9,44
Hedef Fiyat 12,86
Getiri Potansiyeli 36,2%

Güçlü bilanço…

Pandemi döneminde petrokimya sektöründe yaşanan arz sorunları, tedarik zincirindeki kopmalar, liman ve konteyner krizinin yarattığı lojistik maliyetler ile enerji ve girdi fiyatlarındaki artış ürün fiyatlarına yansımıştır. Yılın ilk yarısında Avrupa’da yaşanan beklenmedik teknik sorunlar, Şubat ayında ABD’yi etkileyen kış fırtınası ve Ağustos ayındaki Ida Kasırgası sebebiyle petrokimya tesislerindeki ani ve uzun süreli duruşlar sonrası fiyatlar tarihi zirvelere ulaşmıştır.

Petkim, STAR Rafinerisinin stratejik etkisi, TL karşısında güçlü EUR ve USD ve ürünlerdeki fiyat artışlarının etkisi ile 4Ç21’de satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %134 artış ile 9.550 milyon TL seviyesine yükseltmiştir. Şirket’in net kar rakamı da 4Ç21’de yıllık bazda %131 artışla 1.529 milyon TL’ye ulaşmıştır. Satış büyümesinin yanında Şirket’in FAVÖK’Ü geçen yılın aynı dönemine göre %122 artarak 1.692 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ham madde fiyatlarındaki artış ve TL’deki değer kaybı Şirketin brüt kar marjını pozitif etkilerden faaliyet giderlerindeki artışın etkisiyle 4Ç21’de FAVÖK marjı 2020 yılının aynı dönemine göre 1,0 puan düşmüştür.

2021’de satış gelirlerini yıllık %137 artış ile 28,716 milyon TL seviyesine yükseltmiştir. Şirket’in net kar rakamı da 2021’de %401 artışla 5,451 milyon TL’ye ulaşmıştır (2020 1,087 milyon TL). Şirket’in FAVÖK’Ü yıllık bazda %236 artarak 6.089 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Etilen-Nafta makası 670 USD/Ton’a yükselmiştir. Etilen-Nafta makasının yıl içinde artış trendi çizmesi ile termoplastik-nafta makasının son yılların en yüksek seviyelerini görmesi, Şirket’in marjlarını desteklemiştir.

Esas faaliyetlerden diğer gelir/giderler hariç esas faaliyet karı 2020’e kıyasla %300 artışla 5.550 milyon TL olmuştur. Esas faaliyet kar marjı, yıllık %19,3 olarak gerçekleşmiştir.

2021 yılında 658 milyon TL finansman gideri kaydeden Şirket’in net finansal giderleri yıllık %55,4 artış kaydetmiştir.

Açıklanan son çeyrek sonuçları ve yıllık büyüme rakamlarına bakıldığında, Şirket beklentileri 2022 yılı içinde yukarı yönü büyümeye işaret etmektedir.

Şirket, “maliyet yöntemi” ile değerlenmekte olan yatırım amaçlı gayrimenkullerini 01 Ocak 2020 – 31 Aralık 2020 hesap dönemini kapsayan yılsonu finansal tablolarından başlamak üzere “yeniden değerleme yöntemi” ile değerlenerek muhasebeleştirmeye başlamıştır. 2021 yılında 793 milyon TL yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışı gerçekleşmiştir.

2021 yılında global petrokimya piyasalarında Asya ve Amerika bağlantılı tedarik zincirindeki kırılmalar ve bunlara bağlı ihtiyaç fazlası alımın oluşturduğu talep, normalleşme adımlarının tüketici talebini tetikleyici etkisiyle birleşerek Petkim’in de üreticisi olduğu ürün fiyatlarında global bir yükselişe yol açmıştır. Hammadde maliyetlerindeki global artışa rağmen, STAR Rafineri ile sağlanan entegrasyonla yaratılan sinerji Petkim’de kârlılığını yükselten faktörleri oluşturmuştur.

Şirket için pozitif katalizörler naftayı işleyebilme kapasitesi, çok çeşitli sektörlere ürün satışı, çeşitlendirilmiş yatırım portföyü, TL’de yaşanan değer kaybının Şirketin satış gelirlerini ve operasyonel karlılığını desteklemesi ve aşı gelişmeleriyle birlikte ekonomiye dair pozitif beklentiler olarak sayılabilir.

Yaptığımız İNA ve Çarpan değerlemesi sonucunda PETKM için hedef fiyatımızı pay başına 8,95 TL’den 12,86 TL’ye yükseltiyor; %36,2 getiri potansiyeli ve endeks üzerinde getiri tavsiyesi ile model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Temel riskler olarak ise Covid-19 yeni varyant vakaların ekonomiler üzerindeki endişeleri arttırma olasılığı tekrardan bulunmak ile beraber yaşanacak arz-talep daralmaları ve Rusya- Ukrayna savaşının yarattığı arz şoku petrol fiyatlarının yükselmesiyle ürün fiyatları ile nafta makasının daralmasının şirketin kar marjlarında yaratacağı negatif etki gösterilebilir.

Kaynak: Bizim Menkul