Petkim Hisse Yorumu
Talep canlanmış ancak brüt kar marjında kötüleşme var…
Yılın ikinci çeyreğinde küresel petrokimya pazarında; arz artışları sebebiyle ürün fiyatlarında geri çekilmeler yaşanırken, nafta fiyatlarında ise ham petrol fiyatlarındaki artışın (%1,2) üzerinde (%2,2) yükseliş gerçekleşti. Ürün fiyatlarında gerileme ve hammadde fiyatlarında artış yaşanması kar marjlarını olumsuz etkiledi.
2014 yılı ikinci çeyreğinde geçen yıla göre PETKİM’in miktarsal (ton bazında) satışları %13 artışla 448 bin ton, satış gelirleri ise %34,7 artışla 1.253 milyon TL oldu. Bu durum ortalama ürün fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse %21,7 arttığını gösteriyor ancak bu artışta ABD Doları’nın TL
karşısında %14,8 değerlenmesinin etkisi önemli. Şirketin yurtiçi satışlarının; yerel seçimler sonrası belirsizliğin azalması ve TL’nin Dolar karşısında ilk çeyrekte yaşadığı değer kayıplarını bir miktar geri elde etmesiyle, hem önceki çeyreğe hem de önceki yıla göre canlı seyrettiği görülüyor. Şirketin
ihracatının cirosu içindeki payı ise 2013 yılı ikinci çeyreğinde %37 iken, 2014 yılında %35’e geriledi. Önümüzdeki dönemlerde Avrupa pazarlarında toparlanma ile birlikte ihracatta da canlanma beklenebilir.
PETKİM’in kapasite kullanım oranı 2013 yılının ikinci çeyreğinde %76,1 iken bu yıl %92,8 seviyesinde gerçekleşti.Devam eden Etilen (%13 kapasite artışı) ve PTA (%50 kapasite artışı) fabrikaları kapasite artışı yatırımlarının tamamlanmasıyla şirketin üretim kapasitesi yıllık 3,2 milyon tondan, 3,6 milyon tona çıkacak.
Artan kapasite kullanım oranı, ABD Dolarındaki güçlenme ve şirketin uygulamakta olduğu pazar odaklı dinamik planlama politikaları operasyonel karlılık marjlarına olumlu yansırken, bu dönemlerde nafta fiyatları artışının (%15,3) ürün fiyatlarındakinin (%10,4) üzerinde olması, şirketin brüt kar
marjının %5,9’dan %1,5’e gerilemesine sebep oldu.
Talep canlanmış ancak brüt kar marjında kötüleşme var…
Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutan şirketin 2015 yılında I. Evresini ve 2016 yılında da tamamını devreye almayı planladığı 51MW kurulu güçteki Rüzgar Enerji Santrali ile enerji birim maliyetlerinde de düşüş beklemekteyiz.
2014 yılı ikinci çeyreğinde şirketin faaliyet gider marjı önceki yılın aynı çeyreğine göre 20 baz puan azalarak %2,7 olarak gerçekleşti. Şirketin ürün fiyatları $ ile faaliyet giderleri ise TL ile fiyatlandığından, $ karşısında zayıflayan TL sayesinde faaliyet gider marjının iyileşmiş olduğu söylenebilir. Diğer yandan, dışarıdan sağlanan hizmetler, kıdem tazminatı ve vergi giderlerinde geçen yılın aynı çeyreğine göre belirgin artışlar var. Ancak, net kar marjı geçen yılın ikinci çeyreğine göre bu yıl %0,3’ten %1,5’e iyileşmiş. Bunun sebebinin ise Dolar/TL kurundaki değişim sebebiyle diğer faaliyetlerden net gelir/gider (Ticari borç ve alacaklardan net kur farkı gelirlerinde artış sebebiyle) ve net finansal gelir/giderlerde iyileşmeler olduğu görülüyor.
Petkim’in %100 iştiraki olan Petlim Limancılık A.Ş.’nin %30’unun, 250 milyon Amerikan Doları bedel ile satılması konusunda GS’a münhasır müzakere hakkı tanındığı yaklaşık 1 ay önce kamuoyuna duyurulmuştu. Ayrıca, yapılacak sözleşmede GS’ın ilgili yatırımdan zarar görmesini engellemek için STEAS tarafından kendisine ilgili hisseleri satma hakkının da (“put option”) tanınması bekleniyor. Henüz hisse devir işlemine ilişkin tarafları
bağlayıcı herhangi bir anlaşma olmamasına rağmen, anlaşılmaya çalışılan değer bizim modelimizde PETLİM için varsaydığımız değerin üzerinde olduğundan, sadece bu paylar için bizim varsaydığımız değer ile arasındaki farkı modelimize ekledik.
PETKİM hisse senetleri için 21/07/2014 tarihinde 4,30 TL olarak belirlemiş olduğumuz hedef fiyatımızı daha önce varsaydığımız risksiz getiri oranındaki 50 baz puanlık artış ve şirketin 2014 yılı brüt kar marjı tahminlerimizdeki kötüleşmelerin etkisiyle 3,75 TL olarak aşağı yönde güncelliyor ve “Endekse Paralel Getiri” önerimizi koruyoruz.
Raporun tamamı için tıklayın.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!