Kasım ayı enflasyon verileri için ekonomistlerin beklentileri, aylık %1,98’lik bir artış öngörüyor ve bu da yıllık enflasyonun %46,71’e gerilemesi anlamına geliyor. Bu düşüş, ekonomide kısa vadeli bir yumuşama sinyali olabilir. Ancak RSI (Relative Strength Index) göstergesine bakıldığında, mevcut değerlerin 50 civarında olduğu tahmin edilerek piyasada yönsüz bir seyir olduğu görülüyor. Fibonacci seviyelerine göre ise destek noktaları 1.92 ve 1.85 civarındayken, direnç noktaları 2.05 ve 2.12 seviyelerinde bulunuyor.
Momentum göstergesi, enflasyon artış hızının azaldığını, ancak trendin yukarı yönlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ichimoku göstergesine göre, fiyatlar bulutun hemen altında işlem görüyor olabilir, bu da belirsizliği artırıyor. Tenkan ve Kijun seviyelerinin kesişimi göz önüne alındığında, fiyatlarda bir toparlanma ihtimali düşük görünüyor. Hareketli ortalamalar ise kısa vadede yatay seyir, orta vadede ise hafif bir yukarı yönlü eğilim işaret ediyor.
Dolar Endeksi, uluslararası para birimlerinin ABD doları karşısındaki performansını değerlendiren önemli bir ölçüm aracıdır ve finans piyasalarında çok mühim bir yere sahiptir. Döviz yatırımcıları ve finans uzmanları tarafından yakından takip edilen bu endeks, temel bir analiz metriği olarak öne çıkar. Finansal piyasaların dinamiklerini anlamak için kullanılan bir diğer kritik araç ise ekonomik takvimdir.
Grafik TradingView’den
PETKM ‘in genel teknik analizi, RSI (Göreceli Güç Endeksi) değerinin 47.8 ile nötr bölgede olduğunu gösteriyor. Bu, alım ve satım dengesinde olduğuna işaret eder. Hacimsel profil 20 Ağustostan itibaren 21 TL’den 18 TL’lere inmiş. Giderek daha az paha biçiliyor. Tabi piyasalar da sıkıntıda.
Momentum -0.14 olarak negatif bir eğilim gösteriyor, bu da kısa vadeli fiyat hareketlerinde zayıflığa işaret edebilir. Awesome Oscillator ise -0.12 ile hafif bir düşüş eğilimi sergiliyor. RSI (Relative Strength Index) 30-70 aralığında denge arayışında ve mevcut durumda orta seviyelerde (50 civarı) bir eğilim göstermekte.
Fibonacci mevcut fiyat 17,11 ve 18,29 seviyeleri arasında sıkışmış durumda. Ancak aşağı yönlü bir baskı yaşanırsa, 17,12 seviyesi kritik bir destek noktası oluşturabilir. Aman dikkat!
Bununla birlikte, Stokastik %K ve %D sırasıyla 71.4 ve 74.1 değerlerinde, fiyatın bir miktar yukarı yönlü potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Williams Percent Range ise -21.79 ile fiyatın hala nötr ile aşırı alım arasında olduğunu işaret eder. Biraz daha alış yönde hacim ve ulusal piyasalarda düzeltme gerekmektedir.
Sonuç itibariyle, genel analiz, enflasyon trendinin azalsa da hala yüksek olduğunu ve piyasalarda volatilitenin sürdüğünü gösteriyor. 2024 sonu için %45,07’lik enflasyon beklentisi, piyasaların hala kırılgan olduğunu işaret ederken, direnç noktalarının yukarı yönlü kırılması durumunda yeni bir yükseliş trendi tetiklenebilir. Desteklerin kırılması ise aşağı yönlü hareketleri hızlandırabilir.
Okan Özdemir