Star rafinerisinin desteğinde sürdürülebilir maliyet avantajı
TUT
Hisse Fiyatı: 15,20 TL
Hedef Fiyat: 18,00 TL
Getiri Potansiyeli: %18
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren petrokimya sektöründe ürün fiyat ve marjlarında sert geri çekilmeler yaşandı. Yaşanan geri çekilmede, resesyon endişeleri beraberinde zayıflayan talep, Çin liderliğinde artmaya devam eden küresel etilen kapasitesi ve gerileyen navlun maliyetlerinin desteği ile maliyet avantajına sahip Asyalı üreticilerin iskontolu satışları etkili oldu. Gerileyen ürün fiyatları beraberinde üretimde ana ham madde olan naftanın yüksek seyreden petrol fiyatlarına bağlı olarak yüksek seyrini sürdürmesi, ürün marjları üzerinde baskılayıcı etken oldu. Böylece, sektör için gösterge niteliğinde bulunan etilen-nafta makası güçlü 2021 sonrası 2022’de %38 daralarak 361 USD/Ton seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Petkim’in Türkiye’de tek entegre petrokimya tesisi olması ve yüksek katma değerli geniş ürün karmasına sahip olmasını önemsiyoruz. Ayrıca, Star rafinerisinin katkısıyla, nafta bazlı üreticilere kıyasla ham madde avantajına sahip olması ve Socar ile olan anlaşmasıyla enerji tarafında maliyet avantajı elde etmesini orta-uzun vadede beğeniyoruz.. Ancak jeopolitik riskler, talep cephesinde zayıf görünümün petrokimya ürün fiyatlamalarında oluşturduğu baskılamanın etkisi ile 2023’te ton başına 107 USD/Ton, 2024 ise 114 USD/Ton (2021: 263 USD/Ton; 2022T: 95 USD/Ton) seviyelerinde FAVÖK tahmin ediyoruz. Böylelikle, Petkim için 12 aylık hedef fiyatımızı 18,00 TL olarak hesaplıyor, %18 getiri potansiyeli ve ‘TUT’ tavsiyesi ile Araştırma kapsamımıza dahil ediyoruz.
Daralan nafta makasları ve bakım çalışmaları beraberinde son çeyrekte zayıf finansallar açıklayacağını öngörüyoruz
Son çeyrekte daralan nafta makasları ve şirketin Ekim ayı boyunca etilen fabrikalarında devam eden bakım çalışmaları etkisi ile son çeyrekte operasyonel karlılığın gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Bu doğrultuda şirketin, çeyreklik bazda %52 düşüşle 332 mn TL FAVÖK açıklamasını tahmin ediyoruz. Cironun ise çeyreklik %28 daralma ile 10.145 mn TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörürken, net kar tahminimiz ise, diğer net gelirler ve yatırım faaliyetlerinden gelirlerin desteği ile 458 mn TL seviyesinde bulunuyor.
Ürün makaslarındaki baskılayıcı görünümün 2023’te de devamını bekliyoruz
Yüksek seyreden ham petrol fiyatlarının nafta maliyetlerine yükseltici etkisi ve navlun maliyetlerindeki geri çekilmenin ürün fiyatlarında aşağı yönlü risk unsuru teşkil etmesinin beraberinde baskılayıcı sektör dinamiklerinin 2023’te de devam edebileceğini düşünüyoruz. Artan küresel petrokimya kapasitesi ise sektör üzerinde bir diğer baskılayıcı unsur olarak ön plana çıkıyor.
Kaynak: Halk Yatırım