Petkim 2018 / 3 Aylık Bilanço Analizi / İntegral Yatırım – (29.05.2018)

Petkim 2018 / 1. Çeyrek Bilanço Analizi

Petkim (PETKM) 1Ç18 döneminde beklentilerin oldukça altında finansallar açıkladı diyebiliriz. Şirket’in net kar rakamı geçen yıl aynı döneme göre %64 düşüşle 131.3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Satış gelirleri aynı dönemde %5.9 artışla 1,878 milyon TL seviyesinde oluşurken, FAVÖK karı ise %50 düşüş ile 217.9 milyon TL seviyesinde oluştu.

Yükselen hammadde fiyatları ve ürün fiyatlarının geride kalması marjları daralttı

Sonuçların bu denli olumsuz olmasında nafta fiyatlarının yükselmesi, aromatik ürün fiyatlarının yeterli oranda artış göstermemesi ve düşük kapasite kullanımı etkili oldu. Diğer yandan günlük Etilen üretim birimindeki 12 günlük plansız duruş nedeni ile etilen tesisi kapasite kullanım oranı %96’dan 1Ç18 ‘de %86 seviyesine düşerken, bu duruşun FAVÖK’e 10mn $ negatif etkisi oldu. Ancak bu duruşun satışlar üzerinde baskı yaratmadığı ve stoklardan telafi edildiği belirtiliyor.

Kar marjlarındaki dramatik düşüşte, Etilen-nafta farkının olumlu seyretmesine rağmen, ürün fiyatlarındaki artışın hammadde fiyat artışlarının gerisinde kaldığı görülüyor. Etilen nafta marjı 4Ç17 döneminde 600$/ton seviyesinden 1Ç18’de 707 $/ton seviyesine %18 büyürken, Platts Global Petrokimya Fiyat Endeksi verilerine göre fiyatlar 4Ç17’de ortalama 1020 $/ton seviyesinden %5 artışla 1Ç18’de 1072 $/ton düzeyine yükseldi. Ancak Etilendeki artış ürün fiyatlarına yansıtılamadı.

Diğer bir faktör ise faaliyet giderlerindeki yükseliş oldu denilebilir.

Sonuç olarak PETKM ‘in Brüt kar marjı 1Ç18’de geçen yıla göre %26.4’den %14.7 seviyesine gerilerken, aynı dönemde FAVÖK Marjı %24.6’dan %11.6 düzeyine düştü. Net kar marjı ise %20.6’dan dramatik bir şekilde %7 seviyesine geriledi.

Faaliyet raporundan Notlar

Şirket faaliyet raporunda 2017 yılının son çeyreğinden itibaren başta artan ham petrol fiyatları, artan küresel jeopolitik riskler, ihracat ve iç piyasa talebinde daralma ve arz fazlasına yol açtığını ve bunun etkisiyle 2018 yılı ilk çeyreğinde Petrokimya sektörünün hem fiyat hem de maliyetler yönüyle marj/karlılıkta baskı altında kaldığını belirtiyor. Artan risk algısıyla azalan nihai ürünler talebi sonucu fiyatlarda gerilemeler gerçekleştiği ifade ediliyor. Yatırımcıların bu riskler neticesinde güvenli liman olarak kabul edilen petrol ve petrokimya endüstrisinin temel girdileri olan bu emtialara yöneldiği ve bu ürünlerin fiyatlarının yükseldiği ifade edilmiş.

Üretim Ton Bazında %18 düştü

PETKM 1Ç18 döneminde ton bazında üretimi geçen yıl aynı döneme göre %18 düşerek 677 bin ton seviyesinde oluşurken, satışları ise yine ton bazında %1’e yakın hafif bir düşüşle 489 bin ton seviyesinde oluştu. Satışların bu dönemi yumuşak geçirmesinde stok satışları etkili oldu. Şirket’in genel kapasite kullanım oranı ise geçen yıl aynı döneme göre %94.7’den %76 seviyesine düştü.

Döviz Pozisyon Fazlası Var

Döviz pozisyonu ise döviz fazlasını işaret ediyor. Mart 2018 sonu itibari ile Şirket 182 milyon $ döviz fazlası buna karşılık 102 milyon € döviz açığına sahip. Net olarak ise TL karşılığı olarak 207 milyon TL döviz fazlası var. Şirket’in ihracatı ağırlıklı olarak ABD doları olmak üzere dolar ve euro’dan oluşuyor. Hammadde ithalatı ise dolar bazında gerçekleşiyor.

PETKM ürün satış fiyatları dolar bazında olması nedeni ile kur riskini doğal olarak hedge ederken çeşitli türev ürünlerde kullanıyor. Şirket için kur riski görünmüyor. Şirket’in Mart sonu itibari ile 1,932 milyon TL net borcu bulunuyor. Buna karşın cari oran 2.12x ve likidite oranı 1.83x ile oldukça yüksek seviyelerde. Borç çevirme sorunu görünmüyor.

STAR RAFİNERİSİ 2018 SONUNDA DEVREYE GİRİYOR

Şirket’in hakim ortağı Socar Turkey Enerji A.Ş.’nin iştiraki Star Rafineri A.Ş. tarafından Petkim yarımadasında kurulacak rafineri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafinerinin Eylül 2018 tarihi ile birlikte devreye girmesi bekleniyor. Petkim’in bağlı ortaklığı Petlim’in liman yatırımı ile birlikte; rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunun tamamlanması hedefine doğru ilerlenmektedir. Bu entegrasyona yönelik çalışmalar ile birlikte Petkim tarafından enerji verimliliği, ürün çeşitliliğinin artırılması ve kapasite artışına yönelik yatırımlara devam edilmektedir. Toplam 6,3 milyar dolar yatırım bedeline sahip STAR Rafineri, yerli hammadde tedarikiyle Türkiye’deki cari açığın kapanması için pozitif katkı sağlayacaktır. Petkim, 2018 yılı başında stratejik bir kararla STAR Rafineri’de 720 milyon dolar karşılığında dolaylı olarak %18 oranında ortak olmak üzere sözleşme imzalamış bulunuyor. Şirket faaliyet raporunda bu ortaklığı, önümüzdeki dönemde Petkim’in farklı alanlarda gelir çeşitliliğini artırması açısından önemli bir atılım olarak değerlendiriyor. Star rafinerisinin PETKM maliyetlerinde 100-120 milyon $ düşürücü etki yapması bekleniyor. Bu yaklaşık maliyetlerde %8’lik bir düşüş getirebilir. 2019 yılında ve özellikle ikinci yarısında rafineri etkilerini tam olarak hissedebileceğiz.

Temettü 3 Mayısta Ödendi, Bedelsiz Tarihi Henüz Belli Değil

Şirket 2017 yılı Net Dağıtılabilir Dönem Karından çıkarılmış sermayenin %36’sına tekabül eden 540.000.000,00 TL brüt temettünün nakden dağıtılma işlemini 3 Mayıs 2018 tarihinde hisse başı 0.3060TL olarak gerçekleştirdi. Şirket ayrıca nakit kar payı kararıyla beraber mevcut çıkarılmış sermayesinin %10 oranına tekabül eden 150.000.000 TL brüt temettünün ise özel fonlardan karşılanarak bedelsiz pay olarak dağıtacak. Şirket bunun için 25 Mayıs 2018 tarihinde SPK’ya başvurusunu yaptı.

Değerleme ve Hedef Fiyat

2017 yılında PETKM karlılık ve satış performansı olarak tarihinin en iyi yılını yaşadı. Ancak 2018 yılına çok iyi bir başlangıç yapamadı. Performansı olumsuz etkileyen sebeplerin 2.çeyrek dönemde de devam ettiğini görmekteyiz. Başka deyişle 2Ç18 döneminde de güçlü bir bilanço göremeyebiliriz. Ancak marjlarda bir miktar iyileşme olabilir.

Şirket’in 2018 yılında önceki yıla kıyasla satış gelirlerinin %10 artışla 8,099 milyon TL seviyesinde, FAVÖK karının ise %37 düşüşle 1,085 milyon TL seviyesinde olmasını bekliyoruz. Net kar rakamının ise yine 2017 yılına kıyasla %41 düşüşle 819.6 milyon TL seviyesinde oluşması beklenebilir.

Şirket için 10x f/k çarpanı, 9.83x fd/favök çarpanının uygun olabileceğini düşünüyoruz. Buna göre f/k, fd/favök ve indirgenmiş nakit analizi (ina) yaklaşımlarına göre PETKM için 6-12 aylık dönemi kapsayacak şekilde ortalama 5.88TL hedef fiyat hesaplıyoruz. 21 Mart 2018 tarihindeki 9.34TL hedef fiyatımı 5.88TL seviyesine aşağı yönlü revize ediyoruz. Hisse mevcut 4.72TL fiyatına göre %24 yükseliş potansiyeline sahip bulunuyor.

Bu sert revizyonda şirketin açıkladığı son finansallardaki performans ve sektördeki gelişmeler etkili olmuştur. Sonraki çeyreklerde açıklanan finansallara göre elbette değerleme gözden geçirilecektir.

Uzun Vadede Büyüme Devam Beklentiler güçlü

Diğer yandan PETKM uzun vadede büyüyen ve beklentileri yüksek bir şirket olmaya devam ediyor. Buna göre uzun vadeli yatırımcılar için herhangi bir sorun görmüyoruz. Kısa ve orta vadede ise bu yılki finansallar hisse üzerinde etkili oldu diyebiliriz. Ancak olumsuzluklar hissede yeteri kadar fiyatlanmış görünüyor. Gelinen noktaların PETKM için orta ve uzun vadeli alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyoruz.

PETKM Teknik Analiz

Teknik olarak hisse uzun vadeli trend desteğine gerilemiş durumda. Bu noktalardan tepki yükselişleri görebiliriz. Tepkinin güçlenmesi durumunda 5.50 direnci test edilebilir. Hissenin 5.50 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda ise yukarı yönlü güçlenmeler görülebilir ve hedef fiyatımız olan 5.88 seviyesine ulaşabilir. Diğer yandan uzun vadeli trend çizgisinin geçtiği 4.70 seviyesinin altına gerilemesi ve bu seviye altında kalıcı seyirler göstermesi durumunda ise hissede satış baskısı 4.10 seviyesine doğru artabilir.