Türkiye’nin petrokimyasal hammadde üreticisi Petkim, 2016 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 235 artışla 149 milyon TL net kar açıkladı.
Şirket net kar marjında geçen yıl yakaladığı performansı sürdürdü. 3 aylık dönemde 1 milyar 108 milyon TL’nin üzerinde ciro yapan şirketin kapasite kullanım oranı yüzde 92,7’ye yükseldi.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “Şirketimiz maksimum kapasitede üretim ve pazar taleplerine hızlı cevap verme stratejisini 2016 yılı ilk çeyreğinde sürdürdü. Bu dönemde fırsatlar ve riskleri iyi değerlendirerek yüksek üretim performansına bağlı olarak yüksek satış miktarlarına odaklandık. 2015 yılında yakaladığımız yüksek karlılığı sürdürülebilir hale getirmek ve bir adım daha ileri taşıyabilmek için, operasyonel verimlilik, maliyet azaltma, etkin varlık yönetimi ve süreçlerin uçtan uca geliştirilmesine ağırlık verdik” dedi.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 2016 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 235 artışla 149 milyon TL net kar elde etti. Şirketin bu dönemde net kar marjı yüzde 13,4 olurken, net satışları 1 milyar 108 milyon TL’nin üzerine çıktı. Aktif büyüklüğü 5 milyar 461 milyon TL olan Petkim’in Ocak-Mart dönemi kapasite kullanım oranı da yüzde 92,7’ye yükseldi.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2015 yılında uygulanan maksimum üretim ve hızlı satış stratejisinin 2016 yılı ilk çeyreğinde de başarılı bir şekilde devam ettiğini belirtti. İlk 3 aylık süreçte döviz kurlarında, talepte ve petrokimya ürünlerinin fiyatlarında yaşanan dalgalanma ve belirsizliklerin hızlı karar almayı zorunlu kıldığını kaydeden Korkut, “Şirketimiz maksimum kapasitede üretim ve pazar taleplerine hızlı cevap verme Stratejimiz ve yakaladığımız çeviklik ile petrokimya piyasasındaki olumlu şartları karlılığımıza üst seviyede yansıtmayı sağlayabildik. Bu dönemde yüksek üretim performansına bağlı olarak yüksek satış miktarlarımız dikkat çekici düzeye ulaştı. Geçen yıl yakaladığımız yüksek karlılığı sürdürülebilir hale getirmek ve bir adım daha ileri taşıyabilmek için, operasyonel verimlilik, maliyet azaltma, etkin varlık yönetimi ve süreçlerin uçtan uca iyileştirilmesi çalışmalarına devam ettik” dedi.
Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve petrokimya piyasasındaki belirsizliklerin Türk sanayicisini hızlı teslim alabileceği güvenilir ve hep yanında olan hammadde kaynaklarına yönelttiğini ifade eden Korkut, 2016 yılı ilk çeyreğinde, özellikle Şubat ayı ortasından itibaren, ham petrol fiyatlarıyla birlikte, hammadde maliyetlerinin ve ürün fiyatlarının arttığını dile getirdi. Korkut, yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle ciddi karlılık problemi yaşayan Asya piyasasında, özellikle entegre olmayan ünitelerin, bu dönemde yoğun bakım duruşuna girdiği bilgisini verdi.