’Daha güçlü performans mümkün’
Pandemi döneminde sektörde, değişen tüketim davranışlarının bir sonucu olarak müşteri trafiğinin önemli ölçüde gerilediğini; ancak ev içi tüketim ve sepet hacimlerinde normalden daha yüksek artışların yaşandığına tanıklık ettik. Pandemi döneminde değişen tüketici alışkanlıkları ile birlikte organize gıda perakende ve özellikle de online satış kanalları büyümeden daha fazla pay aldı. Pandemi dönemini geride bırakan gıda perakendeciliği şirketleri 2022’de de, yüksek gıda enflasyonu ve faaliyet kaldıracından kaynaklanan marj artışı sayesinde güçlü satış ve kar artışı kaydetti. Bunlara ek olarak, devam eden güçlü mağaza açılış ivmesi, tüketicilerin düşen alım gücü nedeniyle indirim mağazacılığı ve ev içi gıda tüketimine yönelişi sektörün performansını destekledi. Ayrıca enflasyonla mücadele için temel gıda maddelerinden alınan vergilerin 2022’de %8’den %1’e düşürülmesi de gündemdeki önemli gelişmeler arasında yerini aldı.
Her ne kadar toplam gıda perakende pazarında payı halen düşük olsa da, şehir penetrasyonunun artması ve sektöre yeni oyuncuların girmesi ile, e-ticaretin sadece salgın döneminde değil önümüzdeki yıllarda da perakende sektörü büyümesinin üzerinde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz.
Gıda perakendeciliğinde ucuzluk marketlerindeki büyüme öne çıkarken, sektörün önümüzdeki dönemde metrekare başına ciroları artırmak için verimlilik artışına odaklanacağını öngörüyoruz. Türkiye perakende sektörünün özel markalı ürünlerin yaygınlaşması açısından fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz.
Araştırma kapsamımızda bulunan gıda perakendeciliği şirketleri için hedef fiyatlarımızda yukarı yönlü revizyona gidiyoruz. Şirketlere ilişkin tahminlerimizi ve hedef fiyatlarımızı, özellikle yüksek enflasyon ve faaliyet kaldıracı avantajı doğrultusunda yükseltiyoruz. Ayrıca, şirketlerin devam eden güçlü mağaza açılış performansı, tüketicilerin yüksek enflasyon karşısında düşen alım gücü nedeniyle ev içi gıda tüketimine yönelmeleri de yukarı yönlü revizyonlarımızı destekleyen ek unsurlar arasında öne çıkıyor. Araştırma kapsamımızdaki gıda perakendeciliği şirketleri için ‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyor; BIMAS için 12 aylık hedef fiyatımızı 142 TL’den 199,50 TL’ye; MGROS için 12 aylık hedef fiyatımızı 82,10 TL’den 180,60 TL’ye; SOKM için 12 aylık hedef fiyatımızı 21,70 TL’den 36,75 TL’ye yükseltiyoruz. Güçlü büyüme, dayanıklı marjlar ve güçlü nakit akışlarını göz önüne aldığımızda mevcut seviyelerin alım fırsatı sunduğu görüşündeyiz.
Yüksek enflasyon, temel tüketim maddelerine yönelik talebin esnek olmaması ve turizm sektöründeki iyileşmenin de desteğiyle, gıda perakendecilerinin birebir satış büyümesini destekleyeceğini düşünüyoruz. Rekabet Kurulu’nun sektör hakkında devam eden soruşturmasının ikinci kısmı ve gıda perakendesi kanun taslağı sektör için ana düzenleyici riskler olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan, modellerimizde ikinci soruşturmadan gıda perakendecilerine yönelik bir ceza yansıtmadığımızı da belirtmek isteriz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Halk Yatırım