Perakende Sektörü Raporu / Deniz Yatırım – (21.05.2024)

Perakende Sektörü (BIMAS TI – BIZIM TI – MGROS TI – SOKM TI)

İyi, kötü ve asgari ücret etkisi!

BIMAS
Mevcut Fiyat (TL) 487.25
Hedef Fiyat (TL) 618.80
Getiri Potansiyeli (%) 27%

BIZIM
Mevcut Fiyat (TL) 40.86
Hedef Fiyat (TL) 56.40
Getiri Potansiyeli (%) 38%

MGROS
Mevcut Fiyat (TL) 507.50
Hedef Fiyat (TL) 696.60
Getiri Potansiyeli (%) 37%

SOKM
Mevcut Fiyat (TL) 68.85
Hedef Fiyat (TL) 112.10
Getiri Potansiyeli (%) 63%

Parasal sıkılaşmadan en az etkilenen sektörlerden olması, fiyatlarda yaşanan yükselişin devam etmesi, mağaza trafiğinin nispeten seyrini koruması, öz markalı ürünlere var olan talep ve online kanallara olan ilginin yüksek seyrinin devam etmesi nedenleriyle, perakende sektörü şirketlerini seçici olmak kaydıyla beğenmeye devam ediyoruz. 22 Mayıs günü Migros’un finansal sonuçlarını açıklamasıyla 1Ç24 bilanço sezonu sektör için başlıyor.

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS TI) için 12-aylık hedef fiyatımız 618,80 TL, Bizim Toptan (BIZIM TI) için 56,40 TL, Migros Ticaret (MGROS TI) için 696,90 TL ve Şok Marketler (SOKM TI) için 112,10 TL olup, önerilerimizi ise BIZIM için TUT, diğer hisseler için AL olarak sürdürüyoruz. Şirketlerin açıklayacağı finansal sonuçlara ek olarak makroekonomik göstergelere ilişkin beklentilerimizdeki olası değişikliklerin

12-aylık hedef fiyat ve önerilerimizi gözden geçirme noktasında etkili olacağını belirtmek isteriz.

■ TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Nisan ayında yıllık bazda %69,80 artış göstermiştir. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu aynı dönemde bir önceki yılın aynı ayına göre %68,50 ile TÜFE’nin gerisine düştü. Bununla birlikte, TÜFE ile gıda enflasyonu arasındaki makas da yıllık bazda yakın seyretti. Market ve alışveriş merkezi banka & kredi kartı işlem adedi ve tutar verilerini incelediğimizde, bir önceki çeyreğe kıyasla işlem adetlerinde -trafiği ölçmek için gösterge olarak düşünülebilir- sadece %0,9 düşüş görülürken, tutar bazında ise %14,6 artışın yaşandığı görülmüştür (4Ç23 dönemi, kampanyaların yaygın olduğu ve dolasıyla trafiğin de canlı olduğu bir çeyrekti).

Ek olarak, asgari ücrette yapılan revizyonun ilk çeyrek karlılıkları üzerinde güçlü baskı oluşturacağını değerlendirmekteyiz. Şirketlerin, ilk 2 çeyrekte satışlardaki büyümeye odaklanacağını düşünüyoruz.

■ Daha önceki raporumuzda dördüncü çeyrek için faiz artışlarının olası etkileri ve şirketlerin son çeyrekte yaptıkları kampanya ve indirimlerin karlılıkları kısmi olarak baskılayabileceği yönünde görüşlerimizi paylaşmıştık. Bununla birlikte, sektör şirketlerinin beklentileri doğrultusunda satış ve kar marjlarıyla yıl sonunu tamamlayacağına yönelik öngörümüzü de eklemiştik. Son çeyrekte, TMS29 dahil olmayan tarafta yıl sonu beklentilerine paralel sonuçlar gelirken, TMS29 dahil sonuçlar açısından ise şirketlerin karlılık tarafları üzerinde farklı etkiler oluştu.

■ Ağırlıklı olarak 2024 Strateji Raporu’muzda da belirttiğimiz gibi, perakende sektörünü yıl içerisinde öne çıkacak sektörlerden biri olarak değerlendiriyoruz.

Pazar payı yüksek olan büyük perakende mağazaların rekabetçi fiyatlarla ve indirim market özellikleriyle fark yaratmaya devam edeceği şeklindeki öngörümüzü devam ettiriyoruz. Dolayısıyla, Bim Birleşik Mağazalar ve Migros’un daha fazla öne çıkacağını değerlendiriyoruz.

Kaynak: Deniz Yatırım