Pasifik’te ‘Trumpizm’e karşı işbirliği

Başkan Trump 20 Ocak’ta göreve başladığından bu yana, önde gelen ülkelere uygulanması talimatı verdiği ek gümrük tarifeleri artık bir liste oluşturmakta. 4 Şubat’tan itibaren Çin’den ithal edilen ürünlere mevcut tarifelere ek olarak yüzde 10 ek gümrük vergisi. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) tarafı olan Kanada ve Meksika’dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi. Ancak, ABD başkanları için benzin fiyatı hassas bir konu olduğundan, Kanada’dan enerji kaynakları ithalatında ise oran yüzde 10 olarak belirlendi. Ardından, Trump, ülke ayırmaksızın, tüm ülkelerden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

Trump ve ekibinin temel sorunu, ABD’de birçok stratejik sektörün kapasitesinin ithalat nedeniyle baskı altında olması. Başta demir-çelik, alüminyum, ABD topraklarındaki kapasitenin artması isteniyor. Keza, AB’nin otomotiv ürünleri (ek yüzde 25 vergi geldi bile), peynir ve alkollü içecekler endüstrisi başta olmak üzere, belirli ürün grupları da radarda. Trump yönetimi elbette bununla da kalmadı. ABD’den ithal edilen ürünlere ek gümrük vergisi uygulayan tüm ülkelere ek vergiler geçtiğimiz Çarşamba açıklandı. Hindistan, Tayland, Vietnam, Japonya, AB ve Güney Kore başta olmak üzere, 26 ülke nasibini aldı. İşte tam da ‘Ticaret Savaşları’nın alevlendiği böyle bir dönemde, geçtiğimiz pazar günü Seul’de gerçekleşen 13. Çin-Japonya-Güney Kore Ekonomi ve Ticaret Bakanları Üçlü Toplantısı, bir yönüyle ‘Trumpizm’ dönemine karşı bir ‘Pasifik Buluşması’ kıvamındaydı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!