Park Elektrik Hisse Yorumu
Bakır işleme kapasitesini 2013 yılında 1.8 milyon ton seviyesine çıkaran şirketin, bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçişinin önümüzdeki dönemlerde finansallarını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Park Elektrik enerji yatırımlarını sürdürmektedir. Şirketin halihazırda yatırımlarını sürdürdüğü 50.5 MW kapasiteli Diyarbakır HES santralinin 2014 ortasında devreye girmesi planlanmaktadır. İNA analizine göre hedef hisse fiyatını 6.00 TL hesapladığımız Park Elektrik için AL önerisi veriyoruz.
Bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçiş şirketin önümüzdeki dönemlerde marjlarını olumlu etkileyecek. Enerji ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren şirket, halihazırda konsantre bakır ve asfaltit üretimi gerçekleştirmektedir. Şirketin bunun dışında enerji santralleri yatırımları bulunmaktadır. Şirket bakır üretimini Siirt’te bulunan Madenköy bakır madeninde gerçekleştirmektedir. Bakır işleme kapasitesini Ekim 2011 itibariyle %60 artırarak 750 bin ton seviyesinden 1.2 milyon ton seviyesine çıkaran şirket 2013 yılı içinde bunu 1.8 milyon ton seviyesine yükseltmiştir. Şirket halen bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçiş nedeniyle dekapaj yatırımlarını sürdürmektedir. Park Elektrik bu işlemin tamamlanması ile beraber yılda 150 bin wmt konsantre bakır üretimi gerçekleştirmeyi planlamaktadır ki bu durum şirketin marjlarını ve karlılığını olumlu etkileyecektir. Park Elektrik bu yatırımlarını yılın son çeyreğinde tamamlamayı planlamaktadır. 2012 yılında 89 bin ton wmt konsantre bakır üretim gerçekleştiren şirket 2013 yılında 105 bin ton wmt konsantre bakır üretimi gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Ancak bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçişin mali tablolar üzerindeki asıl etkisinin 2014 yılında görüleceğini düşünüyoruz.
Asfaltit kapasitesinin 2014 yılında artması bekleniyor – Şu anda şirket yaklaşık 450 bin asphaltite satışının tamamını grup şirketi olan 135 MW kapasiteli Silopi Elektrik Üretim A.Ş’ye satmaktadır. Satışlar Silopi Elektrik Üretim A Ş’nin ihtiyacına göre belirlenmektedir Bu santralin kapasitesinin 2014 yılında 270 MW seviyesine 2016 yılında ise 405 MW seviyesine yükseltilmesi planlanmaktadır ki artan kapasite paralelinde şirketin net satış gelirleri rakamının da pozitif etkileneceğini düşünüyoruz.
Şirket enerji yatırımlarını sürdürmektedir. Bakır ve asphaltite satışı dışında şirket enerji üretim sektörüne giriş konusunda yatırımlarını sürdürmektedir. Park Elektrik bu kapsamda Diyarbakır’da 50.5 MW kurulu güçte bir kanal tipi hidroelektrik santrali kurma ve işletme konusundaki yatırımlarını sürdürmektedir. Şirket 49 yıllığına işletim hakkına sahip olduğu bu santrali 2014 yılının ortalarında faaliyete geçirmeyi planlamaktadır. Şirket öte yandan Adana- Ceyhan’da 423 MW ve Edirne’de 439 MW gücünde doğalgaz çevrim santrali kurmak için EPDK’ya başvurmuştur.
Düşen bakır fiyatları şirketin finansallarını 2013 yılında olumsuz etkiledi. Park Elektrik’in konsantre bakır satışları 2Ç13’de 2Ç12’ye göre %15, bir önceki çeyreğe göre ise %38.8 artışla 27.562 dmt seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan 2Ç12’de 7.868 dolar/ton seviyesinde gerçekleşen ortalama bakır fiyatları 2Ç13’de 7.145 dolar/ton (1Ç13’de ortalama 7.931 dolar/ton) seviyesine gerilemiştir. Dolayısıyla miktar bazında artan satış rakamlarına rağmen, bakır fiyatlarındaki gerileme şirketin net satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre olumsuz etkilemiştir. Park Elektrik’in net satış gelirleri 2Ç13’de geçen senenin aynı dönemine göre %11 düşerek 69 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ancak çeyreksel bazda bakır fiyatlarındaki gerilemenin sürmesine karşın bir önceki çeyreğe göre bakır satışlarındaki artış (%38.8) şirketin net satış gelirlerin bir önceki çeyreğe göre %28 artış göstermesini sağlamıştır. Şirketin kümüle bazda net satış gelirleri 1Y13’de 1Y12’ye göre %14.5 düşüşle 124 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin FAVÖK rakamı azalan satış gelirleri sonrası geçen yılın aynı dönemine göre %14.8 düşüşle 33 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki çeyreğe göre ise artan amortisman giderleri sonrası (1Ç13’de 7.9 milyon TL olan amortisman giderleri 2Ç13’de 20 milyon TL seviyesine yükselmiştir) %57.3 artış göstermiştir. Bakır fiyatlarındaki gerileme diğer yandan bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçiş nedeniyle oluşan ek maliyetler ve kullanılan stoktaki tenör düşüklüğü şirketin marjlarını baskı altına almıştır. Şirketin 2Ç12’de %50.1 olan FAVÖK marjı 2Ç13’de %47.9 seviyesine gerilerken brüt kar marjı da aynı dönemler içinde %50.1 seviyesinden %31.9 seviyesine düşmüştür. Tüm bu gelişmeler paralelinde Park Elektrik’in 2Ç13’de net karı geçen senenin aynı dönemine göre %51.2 düşerken, bir önceki çeyreğe göre %54.8 artışla 22 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca sirketin 2Ç’de açıklamış olduğu 22 milyon TL net kar rakamı sonrası şirketin kümüle bazda net kar rakamı 1Y13’de 36 milyon TL seviyesine yükselmesine karşın geçen yılın aynı dönemindeki 67 milyon TL net kar rakamının %45.8 altında kalmıştır.
Şirket için AL önerimizi sürdürüyoruz.
Bakır madeninde kapalı ocaktan açık ocağa geçiş ile birlikte şirketin finansallarının önümüzdeki dönemlerde olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Şirketin 2013 yılı sonunda 260 milyon TL net satış gelirine ulaşacağını ve FAVÖK rakamının ise 114 milyon TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Park Elektrik için İNA analizi ve global çarpanlarına göre yaptığımız değerleme çalışmasında şirketin hedef hisse fiyatını 6.00 TL seviyesinde hesaplarken AL önerimizi sürdürüyoruz.
Şeker Yatırım 2013 Ekim Aylık Bülteni
Şeker Yatırım Araştırma
Tüm Park Elektrik hisse yorumları için tıklayın!
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın