Parite ne yöne gidiyor?

Avrupa ve ABD arası faiz kavgasının geleceğe etkisini tahmin etmek zor olsa da matematiksel yaklaşımla net ifadelere geçebiliriz. Mücadelenin geleceğe etkisini haberlerin etkisiyle yanlış zamanda veya dönemde aramak riski yüksek hatalara yol açar. Açacağımız ifade nettir: EUR/USD için 1.00 beklentisini korumak için geometrik sebep çoktur.

Paritedeki yükselişi anlamaya çalışan yaklaşımla, düşüşü yorumlayan yaklaşımın çelişki içeriyor olması gelecekte tutarsızlık kapısını açar. Aynı kesimden bu düşüş ve yükselişi farklı değerlendiren yaklaşım alırsanız uzak durmak gerekir.

Her yükseliş geleceğin boğa trendi işaretini taşımadığı gibi, her düşüş de geleceğin ayılarını hatırlatmaz. 2008 öncesi 1.60ı deneyen parite bu tür tuzaklara örnektir. Sonrası gelemedi çünkü geometrik formasyon buna izin vermez haldedir. Devamında, aylık bazda bakıldığında alçalan tepelerden bahsedilse de esas bakılması gereken örtülmüştür. Aşırı şişen geometri içerdiği kareler ve üçgenler ile geleceği daraltacak ve düzeltmeye götürecek aydınlatma sunmuştur.

Yine önemlidir: 2008 sonunda görülen dip hareketine tepki sonrası düşüşler devam etti ve tepkiler de onları izledi. Aslında bu durum tamamlanan yükseliş formasyonu habercisi idi. Bir başka deyişle, yükseliş çabası için yorumlamak yanlış olurdu. Daha geniş düşünürsek, eksik bakışlı spor yorumcuları gibi, bir fotoğrafı yorumlayarak geleceği anlamaya çalışan riskli bakışları içermektedir.

Aylık bazda önemli düzeltmeler yükselişlerle tamamlandı
Çok önemli yükselişlere içeren yılların düzeltmesi devam etmektedir. Düşüşler şiddetli gibi görünse de belirleyici hareketlerin işaret ettiği gelecek tamamlanmamıştır. Yine karşımıza 6 aylık hareket çıkmaktadır. Son 6 ayda görülen gelişme sonucu yataya ilerleyen durum ile geleceğin karanlık bulutları artmıştır. Yani fırsatlar şiddetlenmiştir. Son 20 yılın içinde ne kadar yer tutar 6 ay ? İhmal edilebilir mi ? Hayır, çünkü  eşik noktası veya domino etkisini başlatacak nokta olarak görülebilir. Geçmişte de 6 ayların geleceğe etkisini görmüştük, ancak herhangi 6 ay değil ama yataya dönem serisini yakından incelemek gereklidir.

Keşfedici, çözüm odaklı kararlar için daha iyi yaklaşımla  kullanışlı ve etkin metot eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Sürdürülebilir nakit artışıyla büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html