Artık hiç itibar etmiyorum kredi derecelendirme kuruluşlarına. Hele hele de kurtarılma noktasına gelmiş Fransa’nın notu halen AAA kategorisindeyken. Batma noktasına gelmiş olan İtalya’nın notu halen A yani yatırım yapılabilir seviyedeyken.
Şaka gibi. Yani batmak üzere olan bir ülkeye “gidin yatırım” yapın diyorlar ve bir Allah’ın kulu da “hadi oradan” demiyor. Peki bu reyting kuruluşları ne işe yarıyor?
Dün de, ABD’nin, İngiltere’nin, Hollanda’nın, İsviçre’nin, dolayısıyla da dünyanın en büyük bankalarının notunu düşürdü S&P. Çoğunu da A Plus yani A (+)’dan A’ya indirdi. 14 dev banka… Hiç kimse kaçamadı kıyımdan. Ne Citi, ne BoA, ne Goldman, ne Wells Fargo, ne UBS ne RBS…
S&P not indirimine gerekçe olarak derecelendirme metodolojisinde yaptığı değişikliği gösterdi.
Fakat haliyle insanın sorası geliyor. Bu metodoloji bir tek Çin’e mi yaradı?
Çünkü dünyanın en büyük 14 bankasının notunu indiren S&P aynı gün iki Çin bankasının kredi notunu A (-)’den A’ya yükseltti.
NOTU İNDİRİLENLER
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.
Bank of America Corp.
Bank of New York Mellon Corp.
Barclays Plc
Citigroup Inc.
Rabobank Nederland
Goldman Sachs Group Inc.
HSBC Holdings Plc
JPMorgan Chase & Co.
Lloyds Banking Group Plc
Morgan Stanley
Royal Bank of Scotland Plc
UBS AG
Wells Fargo & Co.
NOTU ARTIRILANLAR
Bank of China Ltd.
China Construction Bank Corp.
Aynı metodoloji değişikliği meselesi bundan iki yıl önce bizim Türk bankalarının da başına tebelleş olmuş ve 10 Türk bankasının kredi notu Moody’s, tarafından metodolojik değişiklikten dolayı düşürülüvermişti. Hem de en fazla not artırımı beklendiği günlerde.
Bu metodoloji değişikliği meselesine Türk bankacılar çok sinirlenmişti. Hatta dönemin Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Moody’s, diye bir yelken firması tanıyorum. Ondan mı bahsediyorsunuz” diyerek tepkisini taşı gediğine oturtarak göstermişti.
Bakın ne diyordu Özince:
“Nasıl bir metodoloji değişikliği belli değil, anlamsız. Ayrıca Moody’s mi? Ben böyle bir yelken firması tanıyorum, onu mu kastediyorsunuz? Moody’s bir yelken firmasıdır. Rüzgar nereden eserse oraya gider. Birkaçı batsın da önce. Bir yeniden yapılandırılsınlar, tedavi edilsinler. Ondan sonra belki haklarında konuşuruz”
Bu metodoloji değişikliği meselesi pek inandırıcı değil ama alınan kararda inandırıcı olan bir şey var. Çinli bankalarla artık ABD bankalarının aynı kredi koşullarında rekabet edeceği. Bu da Çin ekonomisinin peşinden sürüklediği kaçınılmaz bir süreçti zaten.
S&P’nin aldığı karar, bu dev bankaları da sinirlendirmiş durumda.
Bazı bankalar kredi notlarındaki bir kademelik inişin toplamda yüzde 1’lik bir etki doğuracağını söylese de bazı bankalar milyar dolarlık yeni maliyetlerle karşı karşıya kalma endişesi taşıyor.
Fakat öyle ya da böyle dünya ekonomisinde artık anormal ve daha önce hiç karşılaşmadığımız türden şeyler yaşanıyor. Bu da global ekonominin paranormal aktivitesi olsa gerek.
Barış Erkaya
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber/haber/692650-paranormal-aktivite#