Dünyada 300 fabrikayı dijitalleştiren teknoloji şirketi Doruk; Dijitalleşme Üretimin Koruyucu Kalkanı Oldu
Pandemiyle birlikte üretimin neredeyse her aşaması dijitalleşme temelinde yeniden kurgulanırken Türkiye’de sanayicilerin ekonomiye katkı sağlayabilmeleri ve zorlu rekabet ortamında hayatta kalarak sürdürülebilir büyümeleri için dijital dönüşüme yatırım yapmaları gerekiyor. Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren teknoloji şirketi Doruk; yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, IIoT, makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknolojileriyle tam entegre olan dünyadaki tek akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicileri çağın gerekliliklerine göre hazırlıyor. Yeni normalde hız kesmeden çalıştıklarını söyleyen Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, sanayicilerin daha rekabetçi olabilmeleri ve sürdürülebilir büyüyebilmeleri için tek yolun üretim ve yönetim sistemlerini dijitalleştirmekten geçtiğini vurguladı. Dünya genelinde kayıpsız üretimin öne çıkacağını söyleyen Özden, içinde bulunduğumuz pandemi dönemi gibi öngörülemez risk ve tehditler için de dijital dönüşümün adeta bir koruyucu kalkan haline geldiğini vurguladı.
2020 yılının neredeyse tümünü etkileyen pandemiyle birlikte çalışma ve eğitim hayatıyla tüketici alışkanlıklarının değişmesi gibi üretimin her katmanı da dijitalleşmeden etkileniyor. Bu dönemde, tüm sanayicilerin en önemli gündem maddesi faaliyetlerine devam etmek, ekonomiye ve istihdama katkıyı sürdürmek oldu. Üretim operasyonlarının dijital araçlarla yönetilmesi konusunda yazılım ve donanım çözümleri üreten 22 yıllık bir teknoloji şirketi olan Doruk, akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ile üreticilere dijital dönüşüm mentorluğu yapıyor. Yeni normalde sanayicilerin global arenada çok daha güçlü bir şekilde söz sahibi olabilmeleri için hız kesmeden çalıştıklarını söyleyen Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, gerek büyük çaplı sanayicilerin gerekse Türkiye’deki toplam girişimlerin yaklaşık yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin çağın gerekliliklerini yerine getirmeleri, global pazarlarda daha rekabetçi olabilmeleri ve sürdürülebilir büyüyebilmeleri için tek yolun üretim ve yönetim sistemlerini dijitalleştirmekten geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi:
Dünya genelinde “kayıpsız üretim” kavramı öne çıkacak
“Doruk olarak, 1998 yılında sanayicilerin üretimlerini daha hızlı, çevik, kaliteli ve verimli yönetmeleri için yazılım ve donanım araçları geliştirmek, yani sanayiyi dijitalleştirmek hedefiyle kurulduk ve o günden bugüne kadar dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştirdik. Sanayi 4.0 kavramının dünyanın gündemine taşınmasından 15 yıl önce Türkiye sanayisinin dijital dönüşümü için çalışmaya başladık. Akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ve inovatif teknolojilerimizle sanayicilerin ve KOBİ’lerin çağı yakalamanın ötesinde çağ atlamaları için çalışıyoruz. Bugün; otomotiv, beyaz eşya, plastik, ilaç, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre yüksek teknoloji çözümler sunuyor; sanayicilerin güncel ihtiyaç ve talepleri, teknolojik gelişmeler ve uluslararası trendler ışığında sistemlerimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Özellikle makine ve otomotiv sektörlerinin çok önemli olduğu ülkemizde dijitalleşmenin hızlanması büyük önem taşıyor. Ülkemizde, üreticilerin ve büyük sanayicilerin dijitalleşme konusunda farkındalıkları çok yüksek ve trendleri yakından takip ediyorlar. Diğer işletmeler ve KOBİ’lerin de dijitalleşmesi hem sektörlerinde rekabet edebilmeleri hem de ülke ekonomimiz için çok önemli. Artık dünya genelinde ‘kayıpsız üretim’ kavramını daha çok duyacağız. Bu noktada sanayiciler için en önemli konu operasyonel yönetim. Türkiye’de bu yaklaşımı ne kadar hızlı benimsersek şirketlerimizin global pazarda yer bulabilmesi o kadar kolay olur. Diğer yandan, fabrikaların dijital dönüşmesi sadece üretim bandında avantaj sağlamak anlamına gelmiyor. Şu an içinde bulunduğumuz pandemi dönemi gibi öngörülemez risk ve tehditler için de dijital dönüşüm adeta bir koruyucu kalkan haline geldi.”
Sanayiciler yaklaşık 2 ay sonunda yüzde 20’ye varan oranlarda verimlilik artışı sağlıyor
IIoT, artırılmış gerçeklik, yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri ile tamamen entegre dünyadaki tek üretim yönetimi sistemi ProManage ürününün sanayicilere sağladığı katma değerden bahseden Özden, sözlerine şöyle devam etti: “ProManage; Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Sanayicilerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesini sağlayan ProManage, bu doğrultuda işletmelerin dar boğazlarını, zayıf yönlerini, gelişime açık noktalarını sürekli olarak gösteren ve bu açıkların iyileştirilmesi için işletmeyi uyarı mesajları ve farklı yollarla bilgilendiren bir sistem. Bu sistemle dünya genelinde binlerce üretim yöneticisinin know-how ve taleplerini karşılıyoruz. Üretim yönetimi sistemi ProManage teknolojimizi kullanan firmalar, üretimlerini daha verimli ve çevik hale getiriyor, kayıplarını tespit edip azaltarak maliyetlerini ve rekabetçiliklerini yönetebiliyor. ProManage ile Türk sanayiciler dünya firmaları ile rahatlıkla rekabet edebiliyor ve kendi sektörlerine yön vererek liderlik yapabiliyor. ProManage, kök nedenlerinin tespit edilmesi yoluyla işletmelerdeki sorunların giderilmesini sağlıyor. Bu sayede işletmelerde üretim hızlanıyor, üretim miktarı artıyor, kayıplar azalıyor ve maliyet ciddi oranda düşüyor. İşletmelerin dijital dönüşüme geçirilmesinin yalnızca 4 ila 8 hafta sürdüğü bu sistemimizle sanayiciler yaklaşık 2 ay sonunda yüzde 20’ye varan oranlarda verimlilik artışına tanık olmaya başlayabiliyorlar.”
İşletmelere telefon ve internetin olduğu her yerden erişim mümkün
Özellikle gündemde olan pandemi ya da iş sürecinin normal seyrinde ilerlediği zamanlarda yapılan seyahatler gibi nedenlerle işletmelerine uzaktan erişme ihtiyacı duyan profesyonellere de büyük kolaylık sunduklarını söyleyen Aylin Tülay Özden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayiciler ve işletmeler, uzaktan çalışmanın ‘yeni normal’ haline geldiği 2020 itibarıyla artık her an her yerden fabrikalarına erişim sağlayarak üretimi sürdürülebilir kılmak ve maliyetlerini azaltıp verimliliklerini artırarak rekabetçiliklerini koruyan teknolojilere yönelecek. ProManage ile tam entegre olan ProManage Mobil uygulamamız; yöneticilerin ve şeflerin gerçek zamanlı olarak tesise ait makinelerini izleyebilmelerine, makinelerinin üretim performansına ulaşabilmelerine, parametreleri takip edebilmelerine, makine göstergelerini ve raporları görebilmelerine imkân tanıyor. Anlık düşen bildirimlerle de herhangi bir detayın gözden kaçması önleniyor. ProManage Mobil, ProGuard entegrasyonuyla da tüm üretim ve IT süreçlerinin her yerden izlenebilmesini sağlıyor. Böylece işletmedeki olası bir soruna anında müdahale edilirken zaman ve maliyetten tasarruf da sağlanıyor.
Üretimde tam kontrol sağlayan Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı ProManage AR uygulamamız sayesinde ise işletmelerdeki üretim şefleri, operatörler ve teknisyenler üretim alanı içinde dolaşırken akıllı telefon, tablet ya da AR gözlüklerindeki kameraya makine üzerindeki AR etiketini göstererek, o makinenin üretim performansına ve görüntülenmesini istediği tüm verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabiliyorlar. Uygulama sayesinde operasyonel işlemlerde görev alan çalışanlar bilgiye anında erişim sağlayabiliyor. Online makine izleme imkânı sunan bu uygulamamız, işletmedeki bilgiye hızlıca ulaşılmasına ve proaktif davranılarak önlem alınmasına katkıda bulunuyor.”
“Proaktiflikten kestirimciliğe giden yolda işletmelere danışmanlık yapıyoruz”
İşletmelerin, sorunları ancak oluştukça çözebilen reaktif şirketlerden verilere dayalı takip yapabilen proaktif işletmelere dönüştüğünü söyleyen Özden; “Yapay zekâ ve görüntü işleme gibi son teknoloji çözümleriyle artık kestirimci yani prediktif işletmelere dönüşüm başladı; gelecekte ise olacakları önceden kestirdiği gibi bu kestirime göre yapılması gerekenlere de kendisi karar veren preskriptif işletmelere dönüşüm olacak. ProManage ile sorunların oluştuktan sonra çözülebildiği değil, verilere dayalı kestirimci yani prediktif bir sistem sağlıyoruz. ProManage yapay zekâ uygulaması sayesinde fabrikaların gelecekte neler olabileceğini kestiren yani kestirimci algoritmaların temelini oluşturan altyapıya geçiş sağlamaları mümkün oluyor. ProManage ile üretimde takip sağlanmasının yanı sıra üretim, bakım, kalite ve test operasyonlarının yönetiminde maliyetler düşürülüyor ve performans artıyor” dedi.
“Pandemide de oyunun kurallarını değiştiren çözümler geliştirmeye devam ettik”
Pandemiyle birlikte konuşulan kesintisiz üretime, dolayısıyla ekonomiye, istihdama ve toplum sağlığına katkıda bulunmak için çok önemli bir teknoloji geliştirdiklerini söyleyen Özden, sözlerini şöyle tamamladı: “Hayatımızı derinden etkileyen ‘sosyal mesafe’ kavramı, tüm dünyayı yeniden şekillendirmeye başladı. Sosyal mesafe kavramı, gündelik hayatın yanı sıra çalışanlar için de büyük önem taşıyor. Bu yeni normal düzende Doruk olarak gönüllü mühendis ekibimizle birlikte üretime devam ederek ekonomiye ve istihdama katkıda bulunan sanayicilerin her zamanki gibi yanında olup çalışanların ve dolayısıyla toplumun sağlığını korumaya katkıda bulunmak istedik ve çok önemli bir ürün geliştirdik. ProManage KiT sayesinde fabrikalar açık kalabilecek, ek yatırım gerekmeden işletmelerde çalışanların sosyal izolasyona uyup uymadıkları izlenip temas noktaları dijital ortamda tespit edilebilecek, uyarı üretilebilecek. İş sağlığı ve güvenliği açısından çok önemli olan bu teknolojiyle içinde bulunduğumuz dönem başta olmak üzere bundan sonra hayatımızı etkileyecek sosyal izolasyonun iş verimini etkilemesinin önüne geçilmesi ve pandemi gibi beklenmeyen durumlarda çalışanların sağlıkları açısından kontrollü bir ortamda çalışması mümkün olacak. Doruk tarafından bedelsiz olarak sunduğumuz ProManage KiT uygulamasını edinmek isteyen değerli sanayicilerimizi, ‘Fabrikalar Açık Kalsın’ kampanyamıza destek veren vakıf ve sağlık kuruluşlarına bağış yapmaya çağrıda bulunuyoruz.
Bu projeyle birlikle bu sene bizi heyecanlandıran diğer konu ise pazara sunmaya hazırlandığımız ‘ProManage Cloud’ ürünümüz… Bu ürünümüzle KOBİ’lerin de dijitalleşmelerini ve pandemi döneminde üretim yönetiminin uzaktan yapılarak verimli ve kârlı üretime devam etmelerini desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yeni ürünümüzü oyun kurallarını değiştirici bir ürün olarak pazara sunmaya hazırlanıyoruz.”