OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, 2014 yılı sonuçları, 2015 beklentileri ile grubun gelişim ve yatırım planları hakkında değerlendirmede bulundu.
OYAK Çimento Grubu 2014 yılında olumlu hava koşulları, seçimin etkisi, devam eden büyük projeler ve diğer altyapı yatırımlarının etkisi ile cirosunu 2013 yılının aynı dönemine göre %14, net karını ise % 82 artırdı.
Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyet gösteren OYAK Çimento Grubu, 5 tanesi halka açık olmak üzere 6 çimento ve bunlara dikey olarak entegre 2 beton ve kağıt torba şirketlerinden oluşmaktadır.
Denizli Çimento’nun 2014 Kasım ayında gruba katılımı ile yıllık 10.3 milyon ton klinker kapasitesine ve %16’yı aşan pazar payına ulaşmıştır.
Gruba bağlı diğer şirketlerde 220 Milyon adet torba, 100 Bin ton kağıt, 5.5 Milyon M3 beton üretimi gerçekleşmektedir.
Şirketlerinin faaliyette bulunduğu illerde yıllardır Vergi Rekortmeni olduğuna vurgu yapan Çağlar, başarılı neticeleri ile illerin ve Türkiye’nin kalkınmasına her anlamda destek olmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.
Yıllardır sürdürülebilir büyümenin anahtarı olarak gördüğü verimlilik esası ile şirketlerini yönettiğini söyleyen OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, şirketlerinin 2014 sonuçlarının da bunun göstergesi olduğunu iletti.
İnşaat sektörünün yönelimini doğru analiz ettiklerini, yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki ihtiyaca tam ve zamanında cevap verdiklerini belirten Çağlar, müşteri ve proje ihtiyaçlarına yönelik zenginleştirdikleri ürün yelpazesi ile müşteri memnuniyetini en üst seviyede sağladıklarına değindi. Çağlar, grubun 2014 yılı maliyetlerinde yoğun kontrol sağlayarak finansal neticelerinin rekorlarla kapandığını vurguladı.
OYAK ÇİMENTO GRUBU ŞİRKETLERİ 2014’E DAMGA VURDU
Çağlar, yoğun rekabet yaşanan pazarda iç ve dış satışlarını arttırmanın yanı sıra, öğütülmüş cürufu bölgesinde kabul ettiren Adana Çimento’nun 2014 yılında net karını % 111 artırmasından gurur duyduğunu dile getirdi.
Adana Çimento’da bu başarılı neticenin elde edilmesinde yurtdışında uzun yıllardır kullanılan demir çelik cürufunun Akdeniz Bölgesi’nde kullanılmaya başlanmasının sonuç verdiğini iletti. Böylelikle hem bir atığın bertarafında etkin rol oynayıp hem de daha az klinker üretimi ile karbon salımı konusunda sektöre öncülük ettiklerini vurguladı.
Gerileyen Ortadoğu pazarlarına rağmen Mardin Çimento’nun, cirosunu geçtiğimiz yıla yakın bir seviyede tuttuğunu ve karını artırdığını belirten Çağlar, iç satışa odaklanarak, Mardin Çimento’nun en yüksek iç satış tonajını gerçekleştirdiğini iletti.
Çağlar, özel ürünleri ile zorlu projelerin çimento tedarikçisi Bolu Çimento’nun 2014 yılında İç Anadolu pazarının ve BIST 100’ün parlayan yıldızı olmayı başardığına değindi. Bolu Çimento’nun bu yıl rekorlar yılı yaşadığını, yılı satış tonajı, ciro ve kar rakamları ile karlılık oranlarında ulaşılması güç neticelerle tamamladığını aktardı. Mayıs ayında devreye girecek Ankara Fabrikası ile 2015’e umutla baktıklarını belirtti.
Başarılı sonuçlarının arkasında grubun verimlilik, çevre ve enerji yatırımlarının etkisi olduğuna değinen Çağlar, 2014’te Bolu Çimento ve Aslan Çimento’da devreye aldıkları Atık Isıdan Elektrik Üretimi yatırımı ile toplam 13.6 MW’lık güç elde ettiklerini belirtti. Bu yatırımlar sayesinde iki şirketin tüketmiş oldukları enerjinin yaklaşık % 25’inin bacadan atılan atık ısının elektrik enerjisine dönüşümüyle sağlandığını vurguladı.
Çağlar, iç pazardaki arz fazlasına ve durma noktasına gelen Karadeniz ülkeleri talebine rağmen, Ünye Çimento’nun net karını geçen yıla göre % 11 artırdığını belirtti. Bu sonucun yalın ve etkin organizasyon yapılarının bir sonucu olduğunu ifade etti.
Sözlerine Aslan Çimento ile devam eden Çağlar; Türkiye’nin iz bırakan projelerinin tedarikçisi olan şirketin 3. Köprü, İzmit Körfez Geçişi, Avrasya Tüneli gibi devam eden projeleri ile sektörün iddialı şirketi olarak devam edeceklerine değindi.
2014 yılını sektöründe Türkiye’nin en düşük maliyetli ve çevreye en saygılı şirketi olarak kapatan Aslan Çimento’nun devreye aldığı atık ısıdan elektrik üretimi yatırımı ile ihtiyacı olan elektriğin %26,4’ünü atık ısıdan üretmekte olduğunu, ayrıca atıkları yakıt olarak kullanarak gereken ısı enerjisinin %30’unu atık bertarafı ile elde ettiğini açıkladı.
Uzun zamandır bölgesindeki ulaşım sorununa 2014 yılında Aslan Çimento’nun çözüm bulduğunu ve trafik yoğunluğunu ortadan kaldıracak, emniyetli, alternatif bir ulaşım yolunu açmanın gururunu yaşadıklarını iletti.
Ege Bölgesi’nde 27 yıldır güçlü yapısı ile faaliyet gösteren ve 10 Kasım 2014 tarihinde OYAK Çimento Grubu’na katılan Denizli Çimento’nun da, 2014 yılını grubun diğer şirketlerine paralel, başarılı sonuçlarla kapattığına değinen Çağlar, yeni şirketin entegrasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini açıkladı.
2014’te BÜYÜK PROJELERİN TEDARİKÇİSİ OLDUK….
Yıl boyunca Marmaray, İzmit Körfez Geçişi, 3. Boğaz Köprüsü, Çukurova Havalimanı, İstanbul metro projeleri, Melen, Artvin, Ayvalı ve Ilısu Barajları, Ovit Tüneli ve Entegre Sağlık Kampüslerinin talebin ana merkezleri olduğuna değinen Çağlar, konut yatırımları devam etmekle birlikte, ana odağın 2014’te altyapı yatırımları olduğunu belirtti.
Başarılı sonuçların elde edilmesinde, grup şirketlerinden OYAK Beton’unun da katkısının büyük olduğunu vurgulayan Çağlar, OYAK Çimento Grubu olarak bu sayede Türkiye’nin büyük projelerinde çözüm ortağı olmalarının önemine de değindi.
Dört çimento şirketinin ortaklığında faaliyet gösteren OYAK Beton ile, geçtiğimiz yıl boyunca asrın projesi Marmaray, dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Çukurova Havalimanı, Başbakanlık Binası, Emaar Square, Beşiktaş Stadı, Çamlıca Camii ve daha pek çok projede tercih edilen şirket olduklarını belirtti.
İleri düzeyde Ar-Ge faaliyetleri ile suyun içinde tünel yapımından, 200 metre yüksekliğe yüksek dayanımlı beton dökümüne kadar profesyonellik gerektiren tüm işleri başarı ile tamamlayan OYAK Beton ve çimento şirketlerinin, AR- GE çalışmaları ile 2015 yılında da benzer neticeler elde edeceğini açıkladı.
2015’te % 5 BÜYÜME
Çağlar, 2014 yılı sonunda ivme kaybeden çimento talebinin, 2015’de genel seçimler, devam eden altyapı yatırımları, büyük projeler, konut talebinin artması, kentsel dönüşüm gibi katalizörler ile artmasını ve yıllık %5 büyüme beklentisinde olduğunu belirtti.
2014 Yatırımları ve 2015 Planları;
2014 yılında 1,271 Milyon TL Yatırım…
Çağlar, OYAK Çimento Grubu’nun 2014 yılında verimlilik, çevre, sürdürülebilirlik ve İş Sağlığı ve Güvenliği yatırımlarına konsantre olduğunu vurguladı. Denizli Çimento’nun alınması, atık ısı ve atıktan türetilmiş yakıt tesisleri ve Ankara’da yeni inşa edilen fabrika ile 2014 yılını 1,271 Milyon TL yatırımla tamamladıklarını, 2015 yılında ise 154 Milyon TL tutarında yatırım planları olduğunu açıkladı.
Çağlar, Bolu ve Aslan Çimento’da atık ısıdan enerji üretilmesi yatırımlarının tamamlandığını, devreye giren sistemin fabrikalara gerekli elektriğin % 20’sini karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti.
Adana Çimento’da devreye alınan güneş enerjisi santralinin Adana yönetim binası ve idari binanın yıllık elektrik tüketimlerinin (klima, aydınlatma vd.) %50’sini karşılayacak kapasitede olduğuna değinen Çağlar, kurulan GES’in üreteceği elektrik enerjisi ile yılda yaklaşık 3.875.000 adet 20 W’lık floresan lamba veya 775.000 adet dizüstü PC veya 77.500 adet 9000 Btü kapasiteli klimanın 1 yıllık enerji tüketimlerinin alternatif enerji kaynaklarından sağlandığını belirtti.
Aslan Çimento’da kurulu Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) tesisinin ise ayda ortalama % 26 mertebesinde fosil yakıt değişimine imkan tanıdığını belirten Çağlar, grup genelinde enerji ve kapasite kullanım verimliliğine odaklı yatırımlarının devam edeceğini açıkladı.
2015 yılında Çimento, beton, kağıt, inşaat şirketlerinin ortak kullanıma açık İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi kurma çalışmalarına başladıklarına değinen Çağlar, 2015 yılında da önceliklerini İş Sağlığı ve Güvenliği olacağını vurguladı.