OTKAR: Kredi kartı finansal özgürlük mü kölelik mi?

Dünya genelinde ekonomik dalgalanmalar yaşanıyor. Çin büyük şirketlere milyar dolarlık destek vermesine rağmen şirketler gene yükselişin hemen ardından yüzde 20 düştü.

Avro bölgesi gibi gelişmiş ekonomiler bile daralma yaşıyor. Türkiye’de ise enflasyon, politika faizleri, parasal genişleme gibi faktörler, finansal dengeyi alt üst ediyor. Faiz lobisi kazandı. Kredi kartlarına alıştık bu da bir morfin gibi bizi uyuşturuyor. Oysa nakit her daim üstündür; taksitten! “Taksit”, isminde meymenet yok.

Kredi kartı ve tüketici kredileri bireyler için kısa vadeli çözümler gibi görünse de, aslında finansal köleliğin en belirgin örneklerinden biri. Yüksek faiz oranları ve borçların birikmesi, bireylerin sürekli borç döngüsüne girmesine neden oluyor. Örneğin, maaşın faiz getirisinden cüzi bir miktar kazanmayı finansal başarı olarak gören insanlar, aslında sistemin oluşturduğu tuzağa düşüyorlar. Bu döngü, bireylerin gerçek anlamda finansal özgürlüğe ulaşmasını imkansız hale getiriyor.

DXY endeksi, döviz piyasasında deneyimli yatırımcılar için kritik bir referans olarak öne çıkar ve küresel para hareketlerinin karmaşıklığını anlamada hayati bir rol oynar. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde bile, yatırımcılara stratejik kararlar almada güvenilir bir rehber sunar.

En önemlilerinden Ekonomik takvim ise finans dünyasında önemli bir bilgi kaynağıdır. Yatırımcılar ve işlemciler, makroekonomik gelişmeleri, kilit veri açıklamalarını ve piyasalar üzerinde etkili olabilecek politika değişikliklerini takip ederek stratejik avantaj elde edebilirler.

Grafik TradingView’den

OTKAR 460 TL fiyatında indirimli ürün gibi duruyor. Fibonacci pivot noktalarına göre kritik seviyeler şu şekildedir: Destek seviyeleri 195 ve 222 TRY civarında bulunuyor.

Direnç seviyeleri ise 204 ve 230 TRY civarındadır. Fibonacci ile birlikte RSI verilerine göre, RSI 39 seviyesinde olup, momentum negatif yönde -1.7 ile zayıf bir performans sergilemekte. Bu durum, fiyatın daha da düşebileceğine işaret eder.

Momentum açısından, Awesome Oscillator -21.9, Stochastic K %24, ve D %16 seviyelerinde bulunuyor. Bu göstergeler de düşüş eğiliminin güçlü olduğunu teyit ediyor. Ne yapalım, piyasalar kötü… Özellikle momentum göstergesi ve stochastic verilerinin uyumsuzluk göstermesi, alım fırsatlarının zayıf olduğuna işaret ediyor.

Genel olarak kısa vadede olumsuz bir görünüm mevcut. Hisse senedi, uzun vadede toparlanma gösterse de, kısa vadede güçlü bir satış baskısı altında. Ama genel olarak bir baskı var. Press makinesine düşmüş gibi güzelim vatanımın güçlü hisse senetleri.

Sonuç itibariyle, tüketiciler bu tuzağa düştü. Her 100 liralık alışverişte 1 lira ABD’ye gidiyor. Neden çünkü Visa ve Mastercard seçiyoruz. Neden Troy (Tirk ödeme sistemi) seçmiyoruz? Nakit seçmiyoruz? Sonra Türk lirasının değeri düşüyor ve değerini zor koruyoruz. En sonunda da kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olandan 750 TL istendi ve ortalık karıştı. Biz topyekün olarak en aızndan kendi kredi kartı ve ödeme sistemimize (TROY) geçmedeğimiz sürece, gaflete düşmüş bir millet gibi terör devletlerine ve  para sızdırıyoruz. Belki de Sn Mustafa Destici vatan uğruna can siperhane duygularla bunu ima etmek istedi. Bazı çevrelere göre ve sosyal medya kanallarına göre ise bazı siyasetçiler halktan koptu ve bunun için muhalif olmaya gerek yok.

Okan Özdemir

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!