ABD borsalarındaki kayıpların 2008 küresel finans krizinden bu yana en fazla olduğu, ezber bozan bir yılı geride bırakmaya çok az kaldı.
2022 yılı ilk küresel enerji krizinin yaşandığı yıl olarak karşımıza çıktı. İki önemli siyah kuğunun (biri pandemi diğeri ise Rusya-Ukrayna savaşı) etkileri enerji krizinin 70’li yıllardan çok daha etkili yaşanmasını beraberinde getirdi. Arz kaynaklı enflasyon, enflasyon beklentilerinin artışı ile talep yönlü hale de geldi. Bunun sonucu olarak küresel merkez bankalarının başlayan daralma adımları faizi ön plana çıkardı.
Bu esnada küresel faiz ile Türkiye faizi arasındaki bağlantı koparak, bunun yerine iç düzenlemeler ön plana çıkmış oldu. Bankaların kredi-mevduat faizinde zaman zaman terse dönüşü ile Eurobond ve tahvil getirilerinin eşitlenmesi gibi göstergeler bu açıdan ele alınabilir. Karşımıza çıkan bu tablonun nedenlerini özetlemek gerekirse…
Artçı gösterge faiz oldu
Faiz, 2022’nin en önemli parametresi olarak ekonomi ve piyasaları dizayn etti! Küresel tarafta artan faiz, varlık fiyatlarını baskılarken, Türkiye’nin genişlemeci para politikası ve eşleniğindeki makro ihtiyati önlemler borsaya kazandırdı. Bu yıl dolar bazında kazanç yüzde 100’ü aştı…
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!
Nazlı Sarp