Odaş Elektrik Hisse Yorumu
ODAŞ Çan Termik Santrali Saha Ziyareti Bilgilendirme Notları
1. İnşaat’ın tamamlanma oranının %90’nın üzerinde olduğu makine&ekipman montajının ise %75’in üzerinde olduğu açıklandı.
2. 2017 Kasım itibari ile tüm çalışmaların tamamlanması ve üretime geçilmesi planlanmaktadır. Bununla birlikte bu tarz büyük projelerde görülmesi oldukça doğal olası aksaklıklar nedeni ile muhafazakâr tarafta yer alınması adına üretimin 2018 Ocak itibari ile başlayacağına yönelik kabullerin yanlış olmayacağı ifade edildi.
3. Santralin yılda ortalama 7.500 saat civarında faal olmasının beklendiği ifade edildi. Söz konusu beklenen faal çalışma saat süresi yaklaşık %85-90 KKO oranına denk gelmektedir. Bununla birlikte öngörülmemesine rağmen ilk yıl yaşanabilecek olası aksaklıklar nedeni ile en kötümser senaryoda santralin yılda ortalama 5.500 saat faal olması ve KKO’nun %60-65 arasında gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
4. Çan termik santralinin kömür tedariki için çevre sahalardan kömür tedarik anlaşmalarının yapıldığı ve önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte tüm gerekli kömür miktarının dışarıdan tedarik edileceği ifade edildi. Tedarik edilecek kömürün yüzey seviyelerinde (açık ocak) yer aldığı bundan dolayı maliyetinin nispeten daha düşük olacağı açıklanmıştır. Kömür maliyetinin üretilen MW başına 60-65 TL civarında gerçekleşeceği toplam üretim maliyetinin ise MW başına 80-90 TL civarında gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmiştir.
5. Kömürün tespit edildiği bölgede 80 milyon tondan fazla kömür olduğu ve bunun 2 milyon ton kadarının ise açık ocaktan yani fazla bir çaba harcamadan yüzeyden temin edilebilecek şekilde olduğu açıklanmıştır. Yatırımın tamamlanması sonrasında başlayan üretimle yılda ortalama 1,7 milyon ton kömür çıkarılacağı öngörülmektedir.
6. 2018 yılında sadece termik santralden 235-240 milyon civarında FAVÖK beklendiği ifade edildi. Söz konusu FAVÖK tahminine geçen sene ki elektrik fiyatları ile ulaşıldığı artan kurun etkisi ile elektrik satış fiyatlarının yükselmesi durumunda FAVÖK rakamının daha fazla olması gerektiği belirtildi.
7. Altın aranılan sahalarda 10,7 ton/348.000 ons altın kaynağı olduğu belirtildi ancak bu kaynağın ne kadar ının ekonomik olarak çıkarılabilir miktarda olduğunun tespitinin takip eden aylar içerisinde sonuçlanacağı ifade edildi. Altının çıkarılamaya başlanması ile ons başına 400 USD üretim maliyetinin oluşmasının tahmin edildiği ifade edildi.
8. Antimuan madeni için de aylık üretimin 60-70 ton civarında olduğu ve 2017 sonbaharda ise üretimin 100 ton seviyelerine yükselmesinin planlandığı belirtildi. Ton başına elde edilen FAVÖK miktarının 4.500 USD olduğu ifade edildi. Bu durumda antimuan madeninden elde edilen FAVÖK rakamının ortalama 2-3 milyon USD arasında olmasının beklendiği açıklandı.
9. Özetlemek gerekirse söz konusu veriler ışığında Şanlıurfa’daki doğalgaz santralinin de 60 milyon TL civarında FAVÖK üretmesi de hesaba katıldığında elektrik fiyatlarının güncellenmemesi durumunda dahi ODAS’ın sadece santrallerden gelen, madencilik faaliyetinden elde edilen FAVÖK rakamının hesaba katılmadığı durumda bile yıllık 300 milyon TL ve üzerinde FAVÖK üretmesi beklemekteyiz.
Raporun tamamı için tıklayın.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!