Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,”Moody’s kararı tamamen siyasi bir değerlendirmedir. Moody’s’in 21 Eylül perpektifi nasıl oldu da değişti. Anlamakta zorlanıyoruz” dedi.
Kurtulmuş, “Moody’s’in yaptığı değerlendirme tamamiyle siyasi bir değerlendirmedir. Bunun metnine baktığımızda siyasi içerikli analizler yer almaktadır. 21 Eylül günü Moody’s analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sanki iki gün sonra böyle bir analiz yokmuş gibi Türkiye’nin durumunu durağana çevirdi, notunu düşürdü” dedi.
Kurtulmuş, “Türkiye ekonomisi gelişmelerini gün gün takip ediyoruz. Darbe girişiminden sonra olumsuz bazı durumlar ortaya çıktı. Bunun pik yaptığı en üst seviye 18 Temmuz günüdür. 26 Eylül gününü kıyaslarsanız, döviz ABD kuru bakımından yüzde 0,94 azalmıştır, Borsa İstanbul da yüzde 18,3 azalmıştır. Çok ciddi tehlikeler mevcuttu. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi, makro değerlerin iyi olması, vatandaşların döviz bozdurup onu Türk parasına çevirmesiyle ortaya çıkan tablo olumsuz imajın ortadan kalmasına neden oldu. 18 Temmuz ile 26 Eylül arasındaki göstergeler durağan bir şekilde devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarıyla ilgili bir takım lafları esas almanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek gerekir” açıklamasını yaptı.
Numan Kurtulmuş, ” Darbe büyük bir kırılganlık ortaya çıkarma potansiyeline sahipti. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesiyle ortadan kalmıştır.Türkiye’deki bu hain, bu aşağılık darbe teşebbüsünün etkilerini nasıl ortadan kaldırıyorsak, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak darbeyi planlayan üst aklın, Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturmak için her şeyi yapacağını biliyoruz. Böyle bir açıklamanın, Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde, dış yatırımcılarla geçen olumlu toplantısının ardından açıklanması manidardır. Türkiye üretime devam ediyor, reel ekonomiyi güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye ciddi bir atakla yatırımcıları davete devam ediyor. Bu olumsuz hava da, algı operasyonu da bütünüyle sona erecektir. Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin notunu düşürmesini de hayatın sonu telakki etmeyiz” dedi.
Kurtulmuş, “Türkiye, mülteci meselesi, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte, bu konuların birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Türkiye- AB ilişkisinde birini ele alıp diğerlerini geri plana atılmasını kabul etmemektedir. Türkiye yeni fasıllar açılmasında hiçbir tereddütü yoktur. Türkiye’nin hiçbir şekilde geri çekileceği durum yoktur” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş,”Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, çok teferruatlı olarak Adalet Bakanımız tarafından Bakanlar Kurulu’na sunuldu. İlgili bakan arkadaşlarımız bu hafta içerisinde kendilerini ilgilendiren perspektifle bu teklifle ilgili görüşlerini hazırlayacaklar. Önümüzdeki hafta da bu konu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak. Çok sayıda reform niteliğindeki adım, bu yasa tasarısıyla birlikte de atılacak” dedi.
Bloomberg HT