TÜGİAD Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, COVİD-19 süreci ve sonrasına dair değerlendirmelerde bulundu.
Pandemi süreci ile birlikte ekonominin dünyada ciddi bir daralma sürecine girdiğini ifade eden Anıl Alirıza Şohoğlu “Son 7 yıldır iş dünyası çeşitli kritik süreçlerden geçtiği. 2018 yılında yaşanan kur şokundan günümüze Türkiye ekonomisi aldığı sert darbelere rağmen dik durmayı başardı ve bu geçirdiğimiz süreçler ekonomimizi daha dayanıklı bir yapıya kavuşturdu, önümüzdeki kritik sürecide akılla ve serinkanlılıkla ülkemizin atlatacağına iş adamları olarak inancımız tam.
Nisan ayı verilerinin gelmesiyle tehlike çanlarının çalmaya başladığını ve beklenti endekslerinin başta PMI olmak üzere çok negatif bir görünüme sahip olduğunu görüyoruz. Pandemi öncesi hedefimiz %5 büyüme, %10-12 arası işsizlik, %8,5 enflasyondu. Pandemi sonrası oluşacak rakamlar maalesef belli bir oranda küçülmeyi öngörüyor. Bu süreçten karlı çıkmak Türkiye adına mümkündür. Otomotiv, tekstil gibi ihracat lokomotifi olduğumuz sektörlerimizde bir daralma yaşanacak ama uzun vadede bu sürecin kazananı Türkiye olacaktır” dedi.
Tasarrufa yönelinmeli
Bu süreçte kopan tedarik zincirlerinin yeniden sağlamlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Şohoğlu “Yakın mesafeden tedarikçilere sahip olmanın önemini bir kez daha gördük. Beklentilerin hükümet üzerinde yoğunlaşmasını çok doğru bulmuyorum. İşletme sahibi her bireyin oto kontrolünü yapmasını ve sisteme yardımcı olmak için çalışması gerekiyor. Kamu başta olmak üzere herkes tasarrufa yönelmeli” açıklamasında bulundu.
Sağlık sektörümüz dünyaya örnek oldu
Pandemi sürecinde bilim, sanayi, kamu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada hareket ettiğini ve sürecin sonunda bu birlikte hareket edebilme refleksinin Türkiye’nin kalkınması için önemli bir unsur olacağını aktaran Şohoğlu “Kalkınma sadece zenginleşmeye değil, sanatın, bilimin, sporun, eğitimin bir arada olabilmesiyle mümkündür. Pandemi süreci bize bu kalkınmanın daha hızlı olabileceğini gösterdi. Gördük ki özellikle sağlık sektöründe yapığımız atılımlar bütün dünyaya örnek oldu. Sağlık turizminin yayılması için elimizden gelen çaba ve gayreti göstermeliyiz.
TÜGİAD dijital ekonomide faaliyet gösteriyor
“Türkiye Cumhuriyeti tarım ülkesi olmasına rağmen tarımı unuttu” açıklamasında bulunan Şohoğlu “Köyden kentlere göçün artması ile birlikte tarım ve hayvancılığı unuttuk. Bu değerlerimizi yeniden hatırlamamız gerekiyor. Yerli milli kavramını geri kazanarak ayakları yere sağlam basan üretim yapmamız, nano tekstile yönelmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Dijitalleşen dünyaya yönelik çalışmalarına TÜGİAD’ın 5 yıl öncesinde başladığını belirten Başkan Şohoğlu, hayata geçirdiğimiz yatırım ortaklıkları ve köprü fonlarla, ülkemizin dijital ekonomi alanında yatırım ihtiyacı olan şirketlerine ciddi kaynaklar sağladık. Pek çok start-up’a yatırım yaptık” dedi. TÜGİAD’ın yaklaşan dijitalleşen dünya hazırlıklarına ve yatırımlarına çok önceden başladığını sözlerine ekleyen Şohoğlu, üyelerimiz dijital ekonomide yoğun bir şekilde faaliyet gösterdiğini ve Girişim Türk 1 ve 2 şirketleri ile bu alandaki yatırımlarını perçinlediklerini belirtti.